Дългият път, от посетите през есента пшеничени зрънца до прибраната

...
Дългият път, от посетите през есента пшеничени зрънца до прибраната
Коментари Харесай

Министър Иванов в Добруджа: Очакваме изключително добра реколтата


Дългият път, от посетите през есента пшеничени зрънца до прибраната в складовете продукция, е обвързван с  доста старания, а жътвата е край, който дава опция на стопаните да почувстват насладата от своя труд ", това съобщи министърът на земеделието доктор при откриването на фестивала „ Бялата беритба – за Земята, добруджанеца и хляба “, в община Тервел.

Той акцентира, че Добричкият район, прочут като житницата на България, има огромно значение за развиването на селското ни стопанство, тъй като образува голяма част от зърнопроизводството на страната ни.

" България се утвърди като един от главните производители на пшеница освен в Европа, само че и по света ", сподели аграрният министър.

По думите му ползват се модерни агротехнически мероприятия при развъждането на зърнените култури и нараснала грижа за положението на почвите. Той съобщи, че като резултат  през последните пет години се регистрира наклонност на задържане на междинните добиви зърнени култури в страната.

" През тази година чакаме междинните за страната добиви от пшеница да са близки до миналогодишните равнища. По експертни оценки на Областните дирекции „ Земеделие “, на база проучване на моментното положение на зърнените култури, чакаме извънредно добра реколтата, която да е повече от задоволителна за обезпечаване на нужните количества за вътрешна консумация, както и за експорт ", безапелационен бе доктор Иванов.

Аграрният министър акцентира, че България продължава да е важен фактор на интернационалния пазар на зърно, заемайки влиятелното 11-то място в света по експорт на пшеница в над 30 страни през 2021 година Той добави, че пшеницата заема близо 20% от общия поземлен експорт на България през 2021 година

Министърът на земеделието съобщи, че фестивалът в община Тервел, е средищно място, което откроява обичай и обичаи в едно и акцентира локалната еднаквост. Той добави, че събитието се провежда от МИГ " Тервел - Крушари " с финансиране по метода Водено от общностите локално развиване, като по този метод се не престават локалните обичаи и се поддържа тяхното предаване на идните генерации.

" Гордост е, че Вие, добруджанските аграрни производители сте запазили дългогодишните обичаи и сте съхранили обичаите за жътвата и до през днешния ден. Гордост е, че сте запазили дългогодишните обичаи и сте съхранили обичаите за жътвата и до през днешния ден.

Желая ви здраве, високи добиви, сполучливо прибиране на реколтата и плодородна последваща година! ", заключи министър.

Преди фестивалът министърът на земеделието посети земеделско стопанство със затворен цикъл на произвеждане на млечни и месни артикули в с. Овчарово.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР