Дългите присъди затвор доведоха до края на подкрепяната от картела наркогрупа на Луисвил

...
Мъж от окръг Олдхам поръча убийството на един от шаферите
Коментари Харесай

Мъж от окръг Олдхам поръча убийството на един от шаферите на сватбата си заради предполагаема обида.

Хавиер Умберто Наваро Родригес уреди среща с жертвата, първи братовчед Висенте Родригес Рамирес, и след това седна в Lincoln Navigator на една пресечка от нас, за да слуша "пук, пуп, пук" на фаталните изстрели от пистолет на убиец.

< p>Родригес по-късно се присъедини към опечалените на погребението на братовчед си през същия ден през 2018 г.

Родригес, наркобос, който обикаляше из града в бял Jaguar, искаше да бъде уважаван като твърд човек. По-късно той научи, че може да е сгрешил, че братовчед му може да не е направил нищо срещу него в крайна сметка. Но тогава беше твърде късно.

Родригес също обсъди убийството на други, включително брат си, „Джуниър“, когото смяташе за незаслужаващ фаворит на семейството.

Разследващите са получили разрешението на съдията за подслушване и подслушваха, докато Родригес обсъждаше убиването на още врагове, така че те трябваше да действат, разбивайки голяма наркогрупа, която доставяше на Луисвил милиони долари хероин, кокаин и метамфетамин, доставяни от мексиканския картел.

„Разпространявах наркотици“, призна Родригес в съда, като същевременно се призна за виновен в ръководенето на групата за наркотици и участие в убийството. „Знаех, че Висенте Рамирес ще попадне в засада.“

Тази година съдия го осъди да излежи 40 години във федерален затвор, където условното освобождаване не е опция. Родригес обжалва присъдата си, издадена през май.

Тази наркомрежа, насочена към Дарби Сити, не е аномалия. Това е пример за това как обхватът на картелите се простира далеч отвъд граничните градове и големи градове, тъй като лидерите на картели отвъд границата продължават да се възползват от най-смъртоносната наркоепидемия в историята на САЩ.

„Преди да си тръгнат, аз съм вече работи“

The Courier Journal присъства на съдебни заседания по това дело, претърси стотици страници от съдебни документи и преписи и интервюира следовател, за да надникне в работата на наркогрупата Родригес.

< p>Преди няколко години полицията в Луисвил и агенти от Администрацията за борба с наркотиците на САЩ научиха, че Родригес, син на наркодилър, се е появил като важен доставчик.

Родригес и семейството му живеели в частна гориста район на окръг Олдъм в двуетажен тухлен дом – на стойност около $550 000 през 2018 г. – на около шест акра в Ла Гранж. Родригес твърди, че е изкарвал прехраната си с окачване на гипсокартон, включително работа в Churchill Downs. Но полицията знаеше, че незаконната търговия с наркотици финансира начина му на живот с луксозни коли, часовници Rolex и диамантени и златни бижута.

Родригес разчиташе на Дуейн Клод Касъл, 45, който имаше повече уличен ум, за да изпълни тип горна част -управленска роля, ръководеща ежедневните операции. След като наркотиците пристигнаха в Луисвил, Касъл, осъден дилър на кокаин и сериен крадец, уреди да ги продаде на едро на дилъри, които ги продаваха в по-малки количества по улиците.

Той пазеше наркотици в две скривалища в предградията на южния окръг Джеферсън. Полицията прекара месеци в наблюдението му и проследи черното му Тахо до едно от скривалищата, скромна тухлена къща на Доминик Драйв в района на Хайвю. Но Касъл оставаше предимно в другата тайна къща, дом с три спални на Лейбър Лейн, югозападно от парка Фърн Крийк.

Агентите казват, че Родригес е направил така, сякаш е наел Касъл и Чарлз Орландо Кейтър, известен като „Туки“ за неговия строителен бизнес, за да създаде вид на легитимност за триото, докато са извършвали бизнес с наркотици.

През 2016 г. агентите прехвърлиха един от сътрудниците на наркогрупата, който се съгласи да стане информатор. Те купуваха наркотици под прикритие и след това използваха това доказателство като вероятна причина за подслушване на телефонни разговори между Касъл и Родригес.

Разследващите чуха Родригес да говори за убийството на хора, включително баща му, осъден наркодилър, който помогна за установяването Родригес в света на наркотиците. Синът не смяташе, че баща му му проявява нужното уважение като новия наркобос в града.

„Аз съм най-младият. Мислят, че ще бъда най-глупавият, но [ругателно] това, “ Родригес каза на Касъл, според запис на разговор. „Преди дори да са проходили, аз вече бягам.“

Родригес твърди, че е засенчил баща си, печелейки до 1 милион долара всеки месец. Той каза, че баща му смятал, че има право на по-голяма част от печалбите, като в един момент заплашил да изпрати някого в къщата на сина му, за да вземе.

Синът предупредил баща си: „Ще ти пръсна главата [изключени] и с главата си."

Мотивът на Родригес да поръча смъртта на братовчед си е бил в кражба на наркотици. Всичко започна, когато нов клиент поиска килограм хероин и заяви, че ще плати 70 000 долара. Висенте Рамирес, известен като „Голямото V“, гарантира за клиента и се съгласи да служи като посредник, посредничейки при сделката в Уест Енд.

Но на 16 януари 2018 г. Родригес и Касъл се разхождат в капан.

Когато мъжете наближиха блок 2100 на West Kentucky Street в калифорнийския квартал, някой започна да стреля по тях. Те отвърнаха на огъня.

Когато престрелката свърши, никой не беше ранен, но дрогата беше изчезнала.

Родригес се разгневи, настроен да си отмъсти.

Той чул, че братовчед му го е подвел, нещо, което сега разследващите се съмняват.

Агентите на DEA са подслушвали, докато Касъл се опитва да успокои Родригес, призовавайки да не се предприемат действия. Родригес беше решителен.

Касъл искаше да намали шансовете им да бъдат хванати, предлагайки да използват убийци: „Имате стрелци. Използвайте ги.“

Рамирес се почувства зле, че гарантира за човека който ограби братовчед си, така че той предложи да продаде малко марихуана и да даде всички приходи на Родригес. Родригес се съгласи, но това беше капан.

Четири дни след кражбата на наркотиците, на 20 януари 2018 г., Рамирез кара своя кафяв пикап Chevy до южния окръг Джеферсън, за да вземе марихуаната в квартал Нюбург. Вместо това въоръжен мъж се промъкна до камиона и стреля няколко пъти, убивайки 24-годишния Рамирес. Родригес и екипажът му потеглиха, хвърляйки оръжието на убийството в рекичка.

Агентите подготвяха силен случай срещу Родригес. През същия месец агенти се крият наблизо, когато гледат как Родригес и Касъл се качват в BMW, изпратено от калифорнийския доставчик на влекач. Вътре доставчикът скрил 20 килограма висококачествена марихуана, която детективите от отдела за наркотици в Луисвил изчислили, че има улична стойност около 60 000 долара. Разследващите наблюдаваха как двамата заподозрени карат луксозния SUV до къща в района на Хайвю и разтоварват наркотиците, скрити във вътрешната обшивка и вътре в гумите.

Разследващите искаха да надушат източниците на доставка на Родрикес, главно контакт в Чикаго и още един на север от Лос Анджелис. Двамата бяха братя, свързани с Cártel Jalisco Nueva Generación, известен като CJNG или картел Jalisco. The Courier Journal пътува до Мексико през 2019 г. като част от специален проект, за да научи повече за CJNG, обвиняван заедно с прословутия картел Синалоа за по-голямата част от незаконните наркотици, убиващи американци.

Но агентите бяха уплашени от убийството на Рамирес. Те не можеха да рискуват повече кръвопролития и се намесиха, за да арестуват Родригес и неговите сътрудници.

„Трафикант на наркотици с количество килограм“

В ранната сутрин на 23 февруари 2018 г. , повече от две дузини агенти на DEA и офицер от LMPD, включително SWAT, нападнаха пет места едновременно, включително дома на Cater в Okolona и дома на Rodriguez в La Grange.

Касъл се отпусна на дивана си като SWAT екип обгради къщата му и хвърли светкавични удари по главата му. Устройствата за отклоняване причиняват замайване и звънене в ушите, за да дезориентират заподозрените. Той нямаше възможност да се съпротивлява и беше отведен с белезници.

След ареста си Родригес призна, че е „трафикант на наркотици в количество килограм с множество източници на доставки в Калифорния и Мексико“. Но той отказа да обсъжда убийството на братовчед си.

Той вече беше говорил достатъчно. Агентите записват разговори, докато Родригес разказва на Касъл за страховете си, че някой от сътрудниците им ще ги обърка и ще издаде тайни за убийството на Рамирес на полицията.

Касъл се опита да успокои шефа си: „Те нямат оръжие за убийство."

Разследващите също са използвали геокартиране, за да проследят мобилните телефони, използвани от Родригес и Касъл до един блок от стрелбата в Нюбърг. Те също твърдяха, че Кейтър също е бил там.

Когато се сблъскаха с доказателствата, Родригес и Касъл решиха да се признаят за виновни. И двамата признаха ролята си в подготовката на Рамирес за убийство.

Кейтър обаче рискува на процеса.

Адвокатът му, Патрик Рен, направи дупки в доказателствата за геокартиране , твърдейки, че в един случай прокурорите погрешно са твърдяли, че клиентът му е бил във федералната сграда в петък вечер, въз основа на данни за пинг от кулата на мобилния телефон.

„Те със сигурност са се объркали“, каза Рен. „Ако сбъркате един от тях, кой може да каже, че не сте сгрешили за останалите.“

Прокурорите не разполагаха с оръжието на убийството, което така и не беше открито. Техни очевидци бяха двама съзаговорници, Родригес и Касъл, които Рен описа като „хора с проблеми с доверието“.

Касъл твърди, че е изпълнил заповедите на Родригес да плати на Кетър 30 ​​000 долара, за да застреля Рамирес и друга мишена, която получи далеч. Кейтър настоява, че Касъл е произвел фаталните изстрели.

Прокурорите, които поискаха доживотна присъда за Кейтър, загубиха ключовите си свидетели, когато и Родригес, и Касъл промениха решението си и отказаха да свидетелстват, не искайки да бъдат етикетирани като " доносник."

Съдебните заседатели оправдаха Кейтър по обвинения в убийство, но го осъдиха по обвинения в трафик на наркотици през декември.

През април съдия го осъди да излежи 21 години и 10 месеца затвор.

„Той е разочарован, че изобщо е бил осъден“, каза Рен.

Миналия месец Кейтър изпрати още едно от поредица писма от затвора до съда с искане за съдебни протоколи обжалва присъдата му.

През май съдия осъди Касъл да излежи 20 години затвор.

Съдия осъди Родригес на 40 години затвор през май. Това е тежка присъда, като се има предвид, че той се призна за виновен. Можеше да е по-леко, ако беше спазил първоначалното си споразумение да свидетелства срещу Кетър.

Той също обжалва присъдата си.

Въпреки че първоначално обсъждаше дълг за наркотици, неговият думите по време на минал прихванат телефонен разговор бяха пророчески.

"Ние не винаги ще печелим", каза Родригес. „Знаеш ли, понякога трябва да губиш.“

Тази статия първоначално се появи в Louisville Courier Journal: Присъдите в затвора сложиха край на наркогрупата Луисвил, свързана с мексиканския картел CJNG

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР