Дългите листи на чакащи за специализирано лечение, финансирано от публичния

...
Дългите листи на чакащи за специализирано лечение, финансирано от публичния
Коментари Харесай

Кипър: Изостря се проблемът с листите на чакащи, обмислят въвеждането на адвокати на пациентите

Дългите листи на чакащи за профилирано лекуване, финансирано от обществения фонд, са „ лост за финансова употреба “ на пациентите. Това съобщи основният надзирател на Държавната организация за здравни услуги (GeSY) Евгения Ефстатиу, представена от cyprus-mail.com.

Тя приказва пред Комисията по правата на индивида в Народното събрание на Кипър и сложи акцент върху обстоятелството, че доста пациенти, които се нуждаят от профилирано лекуване, попадат в дълги описи на чакащи и в последна сметка биват ориентирани към лечебно заведение отвън системата на GeSY и би трябвало сами да заплащат лекуването си.  

Според Ефстатиу, казусът с дългите листи на чакащи се задълбочава и това оказва въздействие върху здравните услуги, които се дават отвън държавната GeSY.

Министърът на опазването на здравето Михалис Дамианос, който също участва на срещата, уточни, че Организацията на здравните застрахователи (HIO) приготвя протоколи за категоризиране на прегледите при експерти под шапката на GeSY, тъй че при неотложност тези прегледи да могат да бъдат планувани с приоритет.

В допълнение министърът изясни, че работата по основаването на такива протоколи се чака да бъде финализирана до дни.

В отговор на коментара на Ефстатиу по отношение на финансовата употреба на пациентите той увери, че всички противозаконни дейности на GeSY ще бъдат прегледани в съдействие с HIO и е значимо да има съответни санкции за провинилите се, които да респектират останалите.

Министърът дефинира казуса със описите на чакащи като комплициран и съобщи, че до момента в който някои аспекти от него могат да бъдат решени неотложно, други ще изискват повече време. 

„ Въпросът за реформирането на здравния бранш на Кипър е една незавършена работа “, сподели той и акцентира върху нуждата от законодателни промени.

„ Законопроектите би трябвало да бъдат импортирани в Народното събрание през годината, с цел да дадат на доставчиците на здравни услуги инструментите да правят работата си по-добре, тъй че да можем да предоставим цялостна здравна услуга в нашата страна “, уточни Михалис Дамианос.

Един от най-известните законопроекти, които би трябвало да бъдат импортирани тази година, сподели той, е законопроектът за въвеждането на фигурата „ юрист на пациентите “.

„ Адвокатът на пациентите, наред с други отговорности, ще може да реши дали обещано здравно заведение съблюдава закона “, изясни Дамианос. Този ход беше приветстван от ръководителя на Федерацията на асоциациите на пациентите на Кипър (ОСАК) Мариос Хараламбидес, който бе безапелационен, че юристът на пациентите „ ще се погрижи да бъдат положени старания за гарантиране на правата на пациентите “. Той добави, че основаването на тази фигура е належащо не е единствено за положителното ръководство на сигналите и недоволствата, само че и за обезпечаване на качеството на живот и достъп до грижи на тези, които са претърпели заболяване.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР