Дългите години в опити на природозащитниците да защитят от бетона

...
Дългите години в опити на природозащитниците да защитят от бетона
Коментари Харесай

Тройната коалиция с опит да защити Иракли, Корал и Кара дере от бетона

Дългите години в опити на природозащитниците да защитят от бетона и последните останали по морето зелени кътчета, родиха законодателни промени, с които се прави най-малък опит в тази посока. По-точно - опит да се защитят земите зад трите плажа за природосъобразен туризъм Иракли, Корал и Кара дере, обект на трайни инвеститорски ползи, както и да бъдат принудени морските общини да изготвят общите си устройствени проекти.

Днес в деловодството на Народното събрание бе импортиран план за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), под който са се подписали съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков, прочут с това, че прекарва свободното си време на Корал, съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов, водачът на ГЕРБ Бойко Борисов и за следващ път знаково и без да има потребност от гласовете на Движение за права и свободи - на " представителя " на партията, който измести от водачеството й Мустафа Карадайъ - глобеният по " Магнитски " народен представител Делян Пеевски.

Според предложението към зона А, която се употребява с особена териториална отбрана от закона - разбирай, намираща се на 100 метра от морската линия, се уголемява и с трите плажа за природосъобразен туризъм, т.е. такива върху които не се прави комерсиална активност, няма кафенета, атракциони и плажни чадъри. Така със същата отбрана, в случай че законът бъде признат в този му тип, ще се употребяват и 500 метра от границите на Иракли, Бяла-Кара дере и Корал.

В момента законът позволява издигането на огради в зоната, стига те да не са " плътни ". Проектът планува отпадането на " плътни ", което в целокупност значи, че се не разрешава въобще слагането на огради, в това число в 500-метровата зона към трите плажа. Очаква се този текст да породи брожения, защото в този момент притежатели на земи към плажовете, в това число тези за природосъобразен туризъм, отбелязват посредством огради собствеността си, с цел да я пазят от настаняване на къмпингуващи. Най-популярният проблем е този със загражданията зад Корал, за който Клуб Z неведнъж е писал. 

В по този начин разширената зона на трите плажа вносителите плануват възбраната на строителство и на " здания и уреди, както и допълващо застрояване ". В допълнение, идната корекция планува позволеното сега строителство в зона А извън територията на морските плажове, което е с ниска компактност и повишени параметри на озеленяване, да не се позволява в зоната на трите екоплажа. 

Предвижда се и една основна смяна - към този момент схемите на преместваемите обекти и уреди на плажовете да не се утвърждават от министъра на туризма, а от този на районното развиване. Става въпрос за чадърите, кафенетата, атракционите, сърф, кайт и прочие учебните заведения и други

Макар увреждането на дюни и в този момент да е действие, което предстои на глоба, вносителите на плана са записали и в ЗУЧК експлицитна възбрана за това - освен за зоните А и Б (забравили са да споменат трите екоплажа в случая), само че и в урбанизираните територии отвън двете зони. Записаната санкция е солена - от 6000 лева до 15 000 лева или имуществена глоба от 30 000 лева до 60 000 лева. Не се загатват обаче " ембрионалните " дюни, които са с меко казано противоречив статут по отношение на отбраната.

Ключовото - п роектът указва, че в период от една година от влизането в действие на закона, настоящите общи устройствени проекти (ОУП) би трябвало да се приведат в сходство с него. Община Царево, да вземем за пример, на чиято територия е Корал, няма подобен. Допълнено е обаче, че за същия едногодишен период стопира използването на подробните устройствени проекти (ПУП), на предвижданията на Общ устройствен план. Сега Подробен устройствен план се възприемат като " малка врата " за застрояване, без да има общи проекти. В добавка там, където Общ устройствен план са на равнище план също би трябвало да се съобразят със закона в този му тип, в това число когато заварените парцели са урегулирани с Подробен устройствен план.

" По целенасоченост " - " за отбрана на публични ползи и опазване на човешкото здраве, опазване на гори, предпазени територии и зони ", урегулирани към този момент парцели и утвърдени с проект, не могат да бъдат включвани като част от урбанизираната територия, четем още. В такива случаи притежателите им ще бъдат обезщетявани.

Със ЗУЧК депутатите ще задължават и общините (вероятно би трябвало да се схваща единствено черноморските, заащото законът е специализиран) да стартират или приключат работата по общите си устройствени проекти в период от две години. Интересното тук е, че това обвързване е вменено на всички общини със Закона за устройство на територията, само че защото те всеобщо не се оправят, с всяко приключване на законовия период Народното събрание го удължава. 

В претекстовете вносителите показват, че със свободната стопанска инициатива, скрепена с Конституцията, " обичайно се оправдават частните ползи във връзка с морското крайбрежие ". Но тя " не е от категорията безспорни права, не може да е съображение за накърняване на общи полезности, приети от Конституцията и е възможно да се лимитира за отбрана на публичния интерес ". Посочват още, че промените са " първа стъпка ", изразяваща се в отбраната на парцелите директно зад плажовете за природосъобразен туризъм. Не е ясно в какво ще се показва " втора стъпка ". В един от предходните къси парламенти от парламентарната група на Демократична България предлагаха мораториум за всякакво строителство в зоните в непосредствена непосредственост до морето, само че той потъна в забвение.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР