Дълги опашки, шумни тълпи, купища боклуци и неориентирани туристи по

...
Дълги опашки, шумни тълпи, купища боклуци и неориентирани туристи по
Коментари Харесай

„Фуджи крещи от болка“: Туристите унищожават най-високия връх в Япония

Дълги опашки, шумни тълпи, купища отпадъци и неориентирани туристи по сандали.

Не, не става въпрос за огромен град от Третия свят.

Такава е атмосферата в региона на най-високия връх в Япония.

Тя обаче не учудва Михо Сакурай, деец рейнджър, който патрулира по скатовете на планината Фуджи през последните седем години. " В момента несъмнено има доста хора; броят им е доста по-голям от преди ", изяснява Сакурай пред CNN.

Когато през 2013 година планината Фуджи беше добавена към листата на обектите на международното завещание на ЮНЕСКО, Международният съвет за паметниците и забележителностите (ИКОМОС), съвещателен орган на ЮНЕСКО, прикани чиновниците на планината да се оправят с тълпите.

Въпреки това броят на посетителите се е нараснал повече от два пъти – от 2 милиона през 2012 година до над 5 милиона през 2019 година, съгласно държавното управление на префектура Яманаши. От откриването на годишния сезон за нанагорнище през юли, до върха са достигнали към 65 000 туристи, което е със 17% повече спрямо 2019 година

Според управляващите, туристическият взрив след пандемията е довел  хиляди хора в планината, която се простира сред японските префектури Яманаши и Шизуока.

И защото тази година Фуджи отбелязва 10-ти празник от оповестяването ѝ за обект на ЮНЕСКО, има опасения, че екологичната обстановка е достигнала " сериозна точка ".

" Прекомерният туризъм и всички произлизащи от него последствия като боклуци, възходящи излъчвания на CO2 и безразсъдни туристи, е най-големият проблем, пред който е изправена планината Фуджи ", споделя Масатаке Изуми, чиновник на държавното управление на префектура Яманаши.

Ясуйоши Окада, президент на ИКОМОС Япония, разяснява пред CNN, че " с цел да се резервира свещеността " на Фуджи и нейната стойност като обект на международното завещание, би трябвало да се обърне внимание на несъразмерния туризъм.

От 10-те туристически станции на планината Фуджи петата (наречена " Гогоме " ) се намира почти на половината път до 3776-метровия връх. Тя приема 90% от посетителит, множеството от които пътуват с рейсове, таксита и електрически коли от Токио по планинския път Fuji Subaru Line.

" Построен преди съвсем 60 години в ерата на моторизацията в Япония, Fuji Subaru Line дава на туристите пряк достъп до точка, намираща се на половината път в планината. Тя разрешава на всичк да се допрян до планината Фуджи ", споделя Изуми.

В днешно време, когато туристите се насочат към петата станция от Токио по тази линия, те слушат национална ария, до момента в който автомобилът им минава около датчици на пътя. Написана от Сазанами Ивая през 1911 година, " Fuji no Yama " или " Планината Фуджи " възпява известната дестинация. Текстът на песента акцентира величието на планината, наричайки я " най-великата японска планина ", която " издига глава над облаците ", до момента в който е " облечена в снежно кимоно ".

Тези думи обаче са в внезапен контрастност с действителността на място.

И въпреки че посетителите към този момент не могат да се качват с персонални коли до петата станция, в случай че не са изцяло електрически, това е довело до увеличение на броя на рейсовете, които транспортират огромни групи.

Томойо Такахаши, чиновник на фонда за запазване на планината Фуджи, приканва посетителите да дарят 1000 йени (7 долара), с цел да поддържат планината чиста.

" Тук е като в Дисниленд, защото има прекалено много хора ", споделя тя пред CNN. " Не всички заплащат 1000 йени и това ме натъжава. Трябва да има наложителна входна такса, която да е доста по-висока, тъй че да идват единствено тези, които в действителност ценят наследството на планината Фуджи. "

Според Кийотацу Ямамото, експерт по националните паркове и планината Фуджи в Токийския университет, прекарването на по-опитните туристи е в крах.

" Задръстванията по планинските пътеки са главен източник на неодобрение измежду планинарите, защото туристите, които желаят да видят изгрева, се събират покрай върха и им лишава четири часа да изкачат сектор, който преди се изкачваше за два часа ", споделя той.

Вито Фунг Ю Тинг, екскурзиант от Хонконг е резервирал нощувка в планинска хижа най-малко три месеца преди да посети Фуджи. " Имах огромен шанс, че съумях да си намеря място ", споделя той пред CNN, откакто се връща от върха. " Знаех, че върхът ще бъде супер препълнен, защото гледах няколко видеоклипа в YouTube, преди да дойда, само че въпреки всичко си заслужаваше. "

Но не всеки възнамерява добре авансово. Рискът от височинна болест и хипотермия да вземем за пример се е нараснал поради наклонност, при която туристите стартират нанагорнище през нощта до зори, без да остават в планинска хижа, с цел да аклиматизират телата си към въздушното налягане, споделя Сакурай, рейнджър на планината Фуджи.

Ямамото прибавя, че някои неопитни туристи даже спят в тоалетните, с цел да се стоплят, изхвърлят катерачна екипировка на пътеката или лагеруват в неразрешени зони.

През годините са подхванати контрамерки за отбрана на планината Фуджи.

Например доброволците от клуба Фуджисан, организация с нестопанска цел, отдадена на опазването на планината, са направили 992 действия по разчистване в подножието на върха, като сред 2004 и 2018 година 74 215 участници са събрали 850 тона отпадък. Миналата година групата стартира да прави наблюдаване за отпадък с електрически колела, оборудвани с камери, които снимат GPS данни и основават карти, на които са нанесени типовете и количествата отпадък в даден регион.

" Това е първият в света опит за наблюдаване благодарение на електрически колела и изкуствен интелект ", споделя Нанай Тацуо, доброволец в клуб " Фуджисан ", пред CNN.

За да подобрят прекарването на посетителите, чиновниците лимитират броя на катерачите до 4000 дневно за известната пътека Йошида, споделя Ямамото, експерт по националните паркове. На процедура обаче спазването на тази цел е мъчно постижимо.

За разлика от Съединени американски щати, националните паркове и обектите на международното завещание в Япония нямат портали, които да стопират посетителите. За да се блокират пътищата, са нужни закони и подзаконови актове на локалните управляващи, което значи, че напредъкът в тази област е муден.

Ямамото предлага да се сътвори система, при която единствено гости, резервирали място за паркиране, или алпинисти, създали резервация в една от деветте хижи, да получават позволение за нанагорнище на Фуджи.

Междувременно Изуми споделя, че локалното държавно управление желае да промени коренно метода, по който хората имат достъп до планината.

Възможните разновидности включват построяването на система за лек железопътен превоз върху пътя Fuji Subaru Line, като се предотврати придвижването на коли и рейсове до петата станция.

Изуми счита, че контролът на тълпите ще бъде по-лесен, когато хората би трябвало да си купуват билети за трен, а локалното държавно управление дефинира часовете на потегляне и идване. Той е предложил също по този начин да се провеждат лекции във влаковете, на които хората да научат за Фуджи и по какъв начин вярно да я изкачват. " Фуджи крещи от болежка. Не можем просто да чакаме подобрение; би трябвало да се оправим със свръхтуризма в този момент ", безапелационен е той.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР