Дълги опашки от руснаци, опитващи се да избягат от връчването

...
Дълги опашки от руснаци, опитващи се да избягат от връчването
Коментари Харесай

Русия мобилизира на границата бягащи от мобилизацията руснаци

Дълги опашки от руснаци, опитващи се да избягат от връчването на повиквателни за войната в Украйна, не престават да задръстват пътищата към граничните пунктове. Москва обаче разположи мобилни наборни пунктове по границите, в опит да хване част от тях.

Граничещият с Грузия съветски район Северна Осетия разгласи положение на " нараснала подготвеност " и сподели, че е належащо да се доставят храна, вода, краткотрайни подслони и други помощи за тези, които от дни стоят на опашка. Доброволци от грузинската страна на границата също са донесли вода, одеяла и други помощи.

Северна Осетия забрани влизането на доста леки коли на нейна територия и сътвори наборен център на граничния пункт " Верхни Ларс ", оповестиха съветските осведомителни организации. Някои медии пуснаха фотоси на КПП-то, на които се вижда черен микробус с надпис " военкомат ".



От представителството на съветското външно министерство във Владикавказ оповестиха, че сега за прекосяване на руско-грузинската граница на пункта " Верхний Ларс " (Северна Осетия) чакат към 3000 леки коли и 300 тира. В региона на стоянки се намират още към 1500 тира.

Екип на военните комисариати бе ситуиран и на финландската граница , заяви самостоятелното съветско издание Медуза.



Десетки хиляди руснаци избягаха през седмицата, откакто президентът Владимир Путин разгласи готовност за укрепване на съветските въоръжени сили, биещи се в Украйна. Въпреки че Путин съобщи, че мобилизацията е " частична " и задачата е да обхване към 300 000 мъже, минали военна работа, доста руснаци се притесняват, че тя ще е доста по-широка и на случаен принцип. Има многочислени известия за мъже без военно образование и на всякаква възраст, получили повиквателни.

Александър Камисенцев, напуснал дома си в Саратов и тръгнал за Грузия, разказа каква е картината от съветската страна на границата. " Всичко това е доста ужасно - сълзи, крясъци, голям брой хора. Усеща се, че държавното управление не знае по какъв начин да го провежда. Изглежда, че желаят да затворят границата, само че в това време се опасяват, че може да последват митинги, и оставят хората да си тръгнат ", съобщи той пред АП. Той сподели, че е решил да напусне страната в последния миг, " тъй като нито ще умъртвявам моите украински братя, нито ще влизам в пандиза “.



Вчера руснаците на границата ги посрещаха протестиращи, носещи грузински и украински флагове и плакати с надписи като " Русия убива ". Гига Лемонджава от политическата партия " Дроа! ", която провежда митинга, съобщи, че евакуираните заплашват сигурността и стопанската система на Грузия. Една от протестиращите, Елена Хощария, написа в Туитър: " Организирахме през днешния ден митинг на границата, с цел да знаят идващите руснаци какво мислим за техния " съветски свят ".



Руснаците прекосяваха границата с коли, колела, мотоциклети и пешком. Според Яндекс мапс във вторник задръстването по пътя към Верхни Ларс, град покрай границата сред Грузия и Северна Осетия, е било с дължина към 15 километра.

Министерството на вътрешните работи на Грузия заяви, че над 53 000 руснаци са влезнали в страната от предходната седмица.

Дълги опашки има и на границата с Казахстан, който одобри повече от 98 000 руснаци през последната седмица.

Русия има сухопътни граници с 14 страни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР