Дълги години управляващите от ГЕРБ пазеха гърба на президента на

...
Дълги години управляващите от ГЕРБ пазеха гърба на президента на
Коментари Харесай

Да сготвиш Боби Михайлов

Дълги години ръководещите от ГЕРБ пазеха гърба на президента на БФС Борислав Михайлов, само че във вторник изненадващо му желаеха оставката

© Велко Ангелов Расизъм с детайли на проведено интензивно мероприятие. Акция на ГДБОП, която по случайност съответствува с разгромната загуба на националите от Англия и международната реакция против деянията на почитателите на стадиона. Футболен мач, който накара двама министър председатели - Борис Джонсън и Бойко Борисов, да призоват за съществени ограничения. И едни два часа, в които президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов измина пътя от " няма да си вървя " до " депозирам си оставката "...

Какво в действителност се случи на мача България и Англия и кой и/или какво докара до отдръпването на някогашния народен вратар?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Някъде към 13 часа във вторник - деня след мача, на който група почитатели обиждаха британските футболисти на расова основа, Михайлов явно нямаше желание да подава никаква оставка, макар че по-рано денем министър председателят Борисов му я изиска с много безапелационен звук. Междувременно спортният министър Красен Кралев е оповестил, че страната стопира всевъзможни взаимоотношения с БФС и до момента в който стартират мненията дали това е вмешателство на страната във футболните каузи и нарушава ли разпоредбите на ФИФА, настава поврат. В 15:36 часа на уеб страницата на БФС се появява информация, че Михайлов се отдръпва.

Ден по-рано, както нормално на мач на националите, Михайлов и Кралев седят един до различен в ложата на стадион " Васил Левски " и гледат провалянето с 0:6. Всъщност президентът на БФС го прави единствено до 0:5. Той напуща стадиона малко след 70-ата минута, с цел да избегне въпросите на публицистите. До този миг напрежение сред властта и Михайлов няма. Дори в противен случай.

За всички 10 години (от общо 14 на Михайлов отпред на футбола), в които ГЕРБ ръководи под една или друга форма България, някогашният вратар е систематично подкрепян. Благодарение на Бойко Борисов

Част от резиденция " Бояна " беше отцепена на инат

на митингите на хора с реституционни искания, с цел да се построи национална футболна база. Кралев стоеше зад Михайлов при последните му борби за властта във футбола. Той стартира да отпуска средства за детско-юношеския футбол – първо по 1 милион лв. на година, а в последно време и повече.

На въпроса кое прекатурна отношението към Михайлов, Борисов дава отговор: " Преди известно време ние говорихме точно за почит, за непорочност на взимане на съдийски решения, за ненамесата в работата им. За страдание те не се вслушаха и мислеха, че с сътрудниците, с които се срещахме и ги предупредихме, си вършим на ниска цена пиар... Те не се съобразиха и това, което службите ми рапортуваха сутринта... просто съответстваха няколко неща дружно. "

Липсва обаче отговорът

Защо ГДБОП влезе в офисите на БФС

ден след мача с Англия, а не преди този момент. А също и кое накара Михайлов да преобърне мнението си единствено за два часа и половина във вторник следобяд. Едната разумна версия е да е схванал, че предния ден е бил " приготвен " с деянията на расизъм, които нямаше по какъв начин да му подсигуряват отбрана от приятелите в УЕФА. А признаци, че деянията на расизъм са подготвяни и не инцидентни, има доста.

Когато британските футболисти и треньори заговориха за протест на мача при прояви на расизъм, Михайлов избра защитна реакция пред УЕФА, само че не и на национално равнище. Така на трибуните се оказаха познати лица, които от години основават главоболия на БФС и " Левски " с деянията си.

Според " Дневник " това са добре познатите от агитката на крайни почитатели на сините – ММА боецът Георги Валентинов и Тодор Грудов, прочут като Теди Хитлера. Зрители, които са били в разнообразни краища на стадиона, разясниха пред " Капитал ", че даже в бранш А е имало групичка, в която целеустремено и безогледно са правили нацистки поздрави по време на химна. Ултрасите освен че не криеха лицата си, както имат навика да вършат при влизане в несъгласие със закона, само че и напълно умерено напуснаха стадиона в 42-ата минута. Английски публицисти свидетелстват, че част от стюардите са съблекли жилетките си и са се включили към групичката с расистките прояви и нацистките поздрави.

Но както е известно от години –

Фенклубовете изнудват управленията на тимовете за пари

сякаш против защита, а при отвод основават главоболия. На процедура стюардите и феновете са от една и съща формация. Освен неналичието на боязън от властта макар безкрайните ремонти в последните години на закона за футболното безчинство, има и друго пояснение. Същите почитатели могат да бъдат видени по време на митинги и контрапротести в отбрана на ползите на властта или статуквото в правосъдната система. Те могат елементарно и бързо да бъдат задействани, когато е належащо да се сътвори напрежение по улиците, а в тази ситуация - на стадиона.

Употребата на тези почитатели от страна на политици и други властимащи е от години. Тя обаче стана изключително забележима през последното десетилетие и натрапчива през последните 3-4. Съвпада и с преодоляването на фенската маса на " Левски " от страна на групировката " София Запад " (т.е. " Люлин " ). Тя безусловно пропъди от стадионите надалеч по-нормалната " Южна дивизия ". Същата група беше разследвана и за разпространяване на опиати и даже имаше задържани членове.

Яките момчета с черни фланелки

се появяват или на националистически манифестации на някои ултрадесни партии, или услужливо търкалят агнешки главички пред протестиращи пред Висшия правосъден съвет с искане за промени. Или пък се смесват с протестиращи против избирането на Иван Гешев за основен прокурор. Изобщо използването на ултарасите от мощните на деня ги прави да бъдат арогантни и недосегаеми. Същото може да се каже и за агитката на " Локомотив Пловдив ", чиито последователи отново бяха видяни на мача България - Англия.

От друга страна, фенската маса е ухажвана поради изборите, тъй като може да наклони везните в една или друга посока. Масова процедура е министър председателят Борисов да се заиграва с футболните клубове, като отпуска средства или за ремонт на стадионите, или за осветяване. А от време на време тимовете напряко минават на държавна прехрана, като " Берое " - Стара Загора, да вземем за пример, с ясното схващане, че това ще донесе дивиденти при идващите избори.

" Лумпени и расисти има във всички страни ", сподели за " Капитал " юристът Михаил Екимджиев. " Проблемът на България е, че от десетилетия те вземат участие в ръководството и намерено проповядват своите нацистки и расистки възгледи. А множеството медии и институциите, призвани да ни пазят против расизма и ксенофобията, съпричастно мълчат. Особено тревожно е, че хора от футболните агитки, които намерено - с нацистки поздрави, знаци и дрехи, проповядват и показват тези възгледи, в това число и посредством малтретиране на хора поради техния етнос или цвят на кожата, не просто са толерирани, а са закриляни от властта. Хора от властта и политически партии се възползват от техните услуги за " мокри поръчки " и вълнения в спешни политически обстановки. Последно ги видяхме на сборищата, проведени в поддръжка на предизвестения избор на новия основен прокурор Иван Гешев. "

В цялата нервност преди и по време на мача Министерство на вътрешните работи беше въздържан фен. Предупреждения за расистки осъществявания имаше най-малко седмица по-рано, както и заканите на футболистите на Англия, които обявиха, че са решени да изоставен терена, в случай че бъдат обиждани. Полицията обаче не реагира въобще на тези сигнали, не предприе никакви превантивни ограничения, не направи безусловно нищо, с цел да понижи напрежението. Нещо повече - никой от органите на властта не направи нужното да предотврати влизането на възможни провокатори на стадиона.

Когато ултрасите си свършиха работата

и излязоха от " Васил Левски " преди края на първото полувреме, нито един от тях не бе тестван или арестуван. Министерство на вътрешните работи разгласи, че е почнало да търси и разпитва разпознатите от фотосите и фрагментите фенове едвам в сряда – ден след оставката на Михайлов. А във вторник, до момента в който министър председателят Борисов обясняваше за какво е изискал ръководителят на БФС да напусне " поради група олигофрени ", вътрешният министър Младен Маринов умерено стоеше да него. Всичко това основава съмнения за режисирана провокация, чиято цена обаче е много висока.

Другото пояснение за обрата с оставката на Михайлов може да се крие в оттеглена поддръжка от място, което не е обвързвано с Борисов. Бившият народен вратар се възкачи на президентския пост през 2005 година с дейната поддръжка на Движение за права и свободи и мрежата от клубове (съответно гласове на конгреса) по места. Дългогодишният член на управлението на Движение за права и свободи Камен Костадинов е непроменяемо лице в изпълнителния комитет на съюза, а изпълнителният шеф Борислав Попов се счита също за предопределение на въпросната партия.

Информацията на " Капитал " сочи, че сутринта във вторник Михайлов е бил твърдо решен да резервира поста си и е хвърлил виновността за расисткия скандал на Министерство на вътрешните работи и неговото безучастие. Той е бил подготвен да устои на политическия напън на Борисов и Кралев, само че незнайно към този момент събитие е обърнало обстановката. Например в случай че няКОЙ не се е усетил във вторник на обед, че може да севъзползва от обстановката и да превземе тотално БФС - нещо, което ще си проличи от съвещанието на изпълкома в петък или от името на идващия началник на футбола в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР