Дълги години ЦСКА се чудеше как да бъдат решени въпроси,

...
Дълги години ЦСКА се чудеше как да бъдат решени въпроси,
Коментари Харесай

ЦСКА в кубчето на Рубик


Дълги години ЦСКА се чудеше по какъв начин да бъдат решени въпроси, надробени от своите ръководители. В всекидневието на най-успелия български клуб царяха прекъсване на ток и вода поради неплатени сметки, липса на средства за нафта на рейса или обяд, чудене къде може да се тренира и при какви условия, останала ли е някоя читава топка…

Когато Гриша Ганчев, Юлиян Инджов и Христо Стоичков станаха притежатели на ЦСКА, битовизмите от дълго време не са на мода. Играе се с висококачествени екипи, базата в Панчарево стана бисер, понятието „ неплатени заплати “ не съществува. Втора година подред обаче ЦСКА няма да е първенец, в случай че не стане знамение на чудесата. Въпросът е „ Защо? “, откакто тимът се радва на най-голяма поддръжка съгласно статистиката за посещаемост. И когато се запитаме, на напред във времето изникват кубчето на Рубик, което е в ръцете на управлението. Ребусите са единствено спортно-технически.

Треньорският пост

След завръщането на ЦСКА в елита тимът е воден от трима треньори. Четири кръга единствено бе Христо Янев, който обещаваше, че ще стане първенец с тима от „ В “ група. Бързо ЦСКА разбра, че няма по какъв начин. Пристигна Едуард Йорданеску. Млад и въодушевен румънец, който имаше положителни хрумвания, само че резултатите още веднъж липсваха. От втория тим като краткотраен вид бе извикан Стамен Белчев. Започнал с предопределение за четири мача, към този момент е на поста година и половина. Белчев стабилизира тима, направи хубави дуели и реализира гръмки победи. На първо място са триумфите против „ Лудогорец “ с по 2:1 в Разград за състезание и купата на България. Но Белчев има защо да бъде подложен на критика. Три пъти към този момент против „ Левски “ неговият отбор водеше в резултата и не печелеше – загуба с 1:2 и два пъти по 2:2. Само през този сезон, в който „ сините “ се борят за трето място на светлинни години от върха, директните дуели в двата шампионата са изравнени. Дори „ Левски “ води с един гол – по една победа и две ремита. За Белчев споделят, че е доста спокоен и непретенциозен. Въпросът е дали подобен би трябвало да е треньорът на ЦСКА без значение името му. Ако не завоюва купата на България, малко евентуално е Белчев да резервира поста си. От лятото борбата би трябвало да е единствено с една цел – златото. Хеттрик от втори места след година не би задоволило нито управление, нито почитатели.

Българите в тима

Дискусията „ Българи или чужденци “ не излиза от мода. По-възрастните „ червени “ почитатели помнят по какъв начин единствено със свои ЦСКА е отстранявал европейски първенци. Но в друга епоха на футбола. В международен мащаб към този момент никой не робува на паспорта. Ако има положителни българи, да играят. Последните мачове на „ алените “ демонстрираха, че те са слабост. На първо място капитанът Божидар Чорбаджийски. Прекалено доста се събраха мачовете, в които юношата на ЦСКА е основен провинен за пропуснати победи. И ориста постоянно санкционира. След 1:0 над „ Левски “ в първото дерби за годината Чорбаджийски си разреши да обиди противника със фотография и жест, седнал върху тоалетната паница. Оттогава няма дерби, в което да не сбърка. Едва ли има случай в историята, когато след толкоз неточности футболист резервира мястото си измежду титулярите. Заради сходни обстановки от дълго време вратарят Георги Китанов не играе. Стойчо Атанасов, Александър Дюлгеров и Александър Георгиев очевидно не са равнище на ЦСКА. Ветераните Станислав Манолев и Николай Бодуров също демонстрират недостатъци. Единствено Кирил Десподов и Кристиян Малинов имат право да желаят да са титуляри.

Чуждестранната селекция

И тук ЦСКА не напипва ваксата. Фернандо Каранга е огромното изключение. Твърде доста чужденци се извъртяха в тима в последните два сезона. Повечето от тях даже няма да бъдат запомнени. Холандецът Алберг пристигна с огромна визитка от Съединени американски щати още през ноември, би трябвало да се е приспособил, само че стои запаса. Укра дойде с травма и обещания за огромни неща, само че влезе единствено един път. Хубави неща прави Енрике Рафаел, който се потвърди. Рубен Пинто е на приливи и отливи. Хеан Бланко и Жеферсон са разочарования досега. Раул Лое загуби мястото си. Едвин Джеси е контузена загадка.

Ясно е, че няма по какъв начин всеки свободен сътрудник да е равнището на Каранга и че няма клуб без неточности в селекцията. Но ЦСКА незабавно би трябвало да ги минимизира, тъй като от текучество никой не е спечелил. А през новия сезон несъмнено огромна част от легионерите към този момент няма да са „ червени “.

Картоните и травмите

ЦСКА страда много от дисциплината на терена. Твърде елементарно основните футболисти си изкарват картони, следват санкции. Заради непозволена наслада при голове Каранга натрупа куп картони още при започване на сезона. Малинов пък има над 10 поради твърди влизания. Жеферсон към този момент е с два червени, макар че вторият против „ Левски “ е изцяло недостоен. Вярно е, че ЦСКА е всичко друго, само че не и любимец на реферите. Особено при аршина с картоните, само че даже с този факт играчите би трябвало да се преценяват. Треньорският щаб закъсня прекалено много със стягането на дисциплината, което докара и до загубата с 0:2 от „ сините “ за купата на България – осъдени бяха Каранга, Жеферсон и Манолев. При двете гостувания на „ Лудогорец “ тимът приключи с 10 души. И още един неуместен факт – резервата Стойчо Атанасов получи пети жълт картон в едвам седмия си мач и ще е осъден за гостуването на „ Берое “. В проблем се трансформират и многочислените травми, като лазаретът на ЦСКА на моменти е съвсем еднакъв на здравите в тима.

Бъдещето

Мислите в ЦСКА би трябвало да бъдат ориентирани само към сряда. Отстраняване на „ Левски “ и вероятно продобиване на купата ще осмислят сезона, въпреки не и изцяло. Отпадане ще помрачи целия празник та 5 май, когато ЦСКА ще навърши 70 години. Ще убие импулсът в публиката, ще изпразни така и така не толкоз цялостните трибуни. Но даже задачата да бъде изпълнена и ЦСКА да вземе купата, то би трябвало да подреди кубчето на Рубик. За да се качи клубът на идващото ходило след своя подем.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР