Дълги години се обсъждаше какво да замени един от символите

...
Дълги години се обсъждаше какво да замени един от символите
Коментари Харесай

Бронзовата къща в София под въпрос

Дълги години се обсъждаше какво да размени един от знаците на София – мавзолеят на Георги Димитров, който беше опустошен при започване на демокрацията. В последна сметка се взе решение на мястото да бъде издигната Бронзовата къща. Забавянето реализирането на плана, обаче слага под въпрос появяването на нова забележителност в българската столица. Оказва се, че в случай че до сряда – 13 юни не стартира монтирането на инсталацията, общината може да приключи плана. Автор на плана е Пламен Деянов – български образен актьор, който работи във Виена. „ Няма да поносим отсрочване по плана, тъй че сега, в който се откри закъснение ние прекратяваме осъществяването на проекта”, съобщи общинският консултант от ГЕРБ Малина Едрева.



Проектът има поддръжката на австрийското държавно управление и частни донори. Трябваше да бъде подготвен за началото на българското европредседателство. В края на март в една виенска изложба Деянов споделя по какъв начин е убеждавал българите за какво това, което прави, е съвременно изкуство.

За част от колегията на архитектите планът е неразбираем и без мащаб, както и без позволение от Института за запазване на паметниците на културата. „ Това ни подразни, че има някакво освен неизясняване, само че и даже съмнение в метода, по който ние бихме могли да преценим доколко е това, което той предлага и цената му – къде е тя”, разяснява пред bTV арх. Искра Дандолова.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР