Дълги години САЩ работиха за създаването на системата за ПРО

...
Дълги години САЩ работиха за създаването на системата за ПРО
Коментари Харесай

Ostexperte: Щитът за ПРО няма да спаси Европа от „руската заплаха”

Дълги години Съединени американски щати работиха за основаването на системата за ПРО на територията на европейските страни-членове на НАТО, написа немското издание Ostexperte. Издигането на противоракетен щит от началото на ХХІ век публично се изяснява с съществуване на „ съответни заплахи”, които произлизат от „ извъневропейското пространство”. Те обаче не съществуват, а самият купол няма да увеличи сигурността на Европа, установяват създателите на проучването, осъществено от научния институт SWP по поръчка на ведомството на немския канцлер.

На собствен ред Германия дълги години се противопоставяше на тези проекти и препятстваше началото на построяването, продължава изданието. Берлин обясняваше своята позиция с аргумента, че „ куполът се издига за отразяване на несъществуваща опасност, само че поради него връзките с Русия единствено ще се влошат.

В последно време това обаче не пречи на НАТО да се занимава „ издигане на противоракетен щит без присъединяване на Русия”. В Москва естествено смятат, че системата е ориентирана срещу РФ, отбелязва Ostexperte.

Впрочем вътре в НАТО мненията се разделят по отношение на „ има ли въобще смисъл да се издига противоракетен щит”, отбелязва изданието.

Съгласно резултатите от проучването на института SWP, което се финансира от ведомството на канцлера, основаването на система за ПРО „ няма да увеличи сигурността на европейските страни-членки на НАТО”.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР