Дълги години и десетилетия ни бръмчаха, че сега живеем не

...
Дълги години и десетилетия ни бръмчаха, че сега живеем не
Коментари Харесай

Икономическият модел на Запада - да получаваш пари за нищо

Дълги години и десетилетия ни бръмчаха, че в този момент живеем не в капитализъм, а в „ постиндустриално “ общество и че нашата стопанска система е на път да стане (а в развитите страни към този момент са станали) изцяло „ цифрова “. Други са времената, брат! Всички тези твои потребни изкопаеми, територии, човешки запаси към този момент не са рентабилни и никой не се нуждае от тях. Цифра! Информационните технологии - ето я през днешния ден огромната работа!

Но през днешния ден, заради санкционната война и опитите за образуване на икономическа обсада на Русия, внезапно се оказа, че хората към момента имат потребност от зърно и нефт. Въпреки целия прогрес на осведомителните технологии, изостаналите биологични хора към момента ядат самун от пшеница и пълнят резервоарите на колите си с гориво, направено от нефт. Парадокс! Защо не изпечете биткойн самун? Защо към момента няма технология за зареждане на автомобил по безжичния интернет.

Русия има зърно и нефт. Но няма “Епъл Пей”. Според замисъла на създателите на глобите, деактивирането на “Епъл Пей” евентуално би трябвало да потопи Русия в злополука. Глад, мраз, глутница бездомни кучета, които дъвчат последния хипстър, който не е съумял да си купи животоспасяващо поръчково кафе, тъй като “Епъл Пей” не работи. Съвсем ненадейно обаче цените на храните и бензина започнаха да порастват с луди темпове освен (и даже не толкова) в Русия, само че и в останалия свят, изключително в тези страни, които излязоха със наказания и които си имат “Епъл Пей”.

Защото в Русия има храна и има нефт. А със системите за заплащане и връзка все нещо ще се измисли. В последна сметка в миналото сме живели въобще без смарт телефони. Но човек не може да живее без храна и гориво. Всички тези осведомителни технологии са положителни, когато има нещо за ястие. А когато няма нищо, тогава те не са изключително потребни. Западът е построил подобен стопански модел, в който получава пари на безценица, разменяйки стъклените перли на по този начин наречената интелектуална благосъстоятелност за напълно действителното благосъстояние на народите: нефт, метали, зърно и впрочем. Точно както преди, същият Запад разменя земи и злато с индианците против евтини джунджурии. Това е системата от патенти.

Разбира се, технологиите и ноу-хау не са единствено развлекателни приложения за смарт телефони. Това са чертежи на устройства, предписания за медикаменти и доста други, които са в действителност нужни и потребни. Но самата система, в която притежателят на технологията печели от всички консуматори, е хитра употреба. Ето по какъв начин Америка се стреми да експлоатира целия свят. Сега Съединени американски щати разполагат с най-големия патентен фонд с към шест трилиона $. Те получават лицензионни заплащания, съпоставими с приходите от експорт на селскостопански артикули. Това е налог, който Америка събира от целия свят, тъй като е примамила учени, експерти и може да финансира проучвания. Другите страни са принудени да заплащат за лицензи и не могат да финансират личните си проучвания и да задържат експерти. Порочен кръг.

Но този възел може елементарно да бъде разрязан посредством отхвърлянето на патентите на Съединени американски щати. В последна сметка „ интелектуална благосъстоятелност “ е стандартно разбиране. Най-често чертежите могат да се копират, продуктът може да се повтори, рецепта за лекарство може да се получи в лабораторията посредством разложение на една таблетка. И американската стопанска система ще загуби големи средства. О, не хвърляйте камъни, когато живеете в стъклена къща! Самата Америка даде исторически образец: по време на битката за самостоятелност Съединени американски щати не признават патенти за изобретения, издадени във Англия, а издават свои патенти за същите изобретения на личните си жители. Можем да създадем и това – наново патентоване на интелектуална благосъстоятелност в Русия, тъй че заплащанията да не отиват в чужбина.

Друг добър образец е Китай. Формално Китай се причисли към конвенциите за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност още през 80-те години (преди това в комунистически Китай въобще нямаше авторски права за чужденци). Но в действителност китайците продължиха да се разпореждат много свободно с непознатата интелектуална благосъстоятелност. Съединени американски щати непрестанно се оплакваха, че в Америка идва голям поток от подправени артикули, изнасяни от Поднебесната: направени благодарение на незаплатени технологии, с нарушавания на ползите на притежателите на авторски права и фалшифицирани търговски марки. И какво от това? Важното е, че работи.

Мисля, че китайското управление съзнателно позволи нарушавания на правата на американските притежатели на патенти и търговски марки, с цел да не заплащат, с цел да спести пари за създаване на лични технологии. Вчера Китай фалшифицираше всичко, само че през днешния ден разполага с задоволително истински технологии. И качеството на продукта се усъвършенства. А също и Холивуд. Това, че ще демонстрираме по-малко холивудски филми, е добре. Но някой в действителност ли си мисли, че съветските киномани няма да видят нещо? Всеки ще види всичко. Просто няма да платят на Холивуд за това. Това също ще бъде " нарушаване на авторски права ". И какво от това? Ако съветският законодател декриминализира нарушаването на правата на американските притежатели на авторски права, тогава кой ще ни накаже?

Още си припомням по какъв начин специфични служители обикаляха офисите, ревизираха дали имаме лиценз за компютри с “Уиндоус”. И в случай че беше пиратски, тогава идваха ужасни санкции и санкции. Сега се надявам това да не се повтаря.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР