Дългата ръка на Москва стига до Сърбия. Руски опозиционери в

...
Дългата ръка на Москва стига до Сърбия. Руски опозиционери в
Коментари Харесай

Дългата ръка на Москва: Заплахи и обиди към руски дисиденти в Сърбия

Дългата ръка на Москва стига до Сърбия. Руски опозиционери в Белгард са обект на тормоз, тъй като подлагат на критика съветската инвазия в Украйна. Техни фотоси и имена се разгласяват в известен канал в Телеграм, зад който се счита, че стои представител на съветската формация " Вагнер ", предава Българска национална телевизия.

Те са на повече от 1000 километра разстояние от Москва, само че дългата ръка на Кремъл е рисково близо. Десетки хиляди съветски съперници на нашествието в Украйна избягаха в Белград - от войната, глобите, мобилизацията и репресиите против опозицията. Но и там се сблъскват с принуждение, закани и обиди.

Много сърби считат Русия за исторически съдружник, а след нашествието в Украйна по улиците на сръбската столица се появиха графити в поддръжка на съветския водач Владимир Путин и групировката " Вагнер ".

" Имах доста неприятна обстановка - буквата Z беше написана на вратата на жилището, където съм регистриран в разрешението за пребиване. Похарчих 50 евро, с цел да го изтрия. Наистина беше доста неловко и не знам какво ще последва ", съобщи Владимир Волохонский, съветски отстъпник в Белград.

Владимир Волохонский е някогашен член на градската администрация на Санкт Петербург, а в този момент отстъпник.

" През последните 15 години бях политически деен - участвах в разнообразни митинги и проведох някои от тях в Санкт Петербург. Бях общински консултант в града, само че бях заставен да напусна Русия поради антивоенната си позиция ", съобщи Владимир Волохонский.

Владимир Волохонский признава, че не се усеща в сигурност в Белград, само че макар натиска е решен да продължи да отстоява убежденията си.

" Организирахме митинги и ще продължаваме да го вършим. Събираме също дарения за украинските бежанци в Сърбия и предоставяме генератори за украинците, които страдат поради съветските удари ", добави Владимир.

Името и фотографията на Волохонский на няколко пъти са оповестени с проливен дъжд от обиди в известен канал в Телеграм.

" Няколко души, в това число сърби, ми писаха в обществените мрежи с неразбираеми закани. Не разбирам какво тъкмо желаят ", сподели още Владимир Волохонский.

Смята се, че зад Телеграм канала Evil Eagles, който взима на прицел съветските опозиционери в Сърбия, стои Александър Лисов. Той е обвързван с частната войска " Вагнер " и поддържа тесни връзки със сръбските националисти. Ръководител е на клуб " Вагнер " в Белград, а неотдавна е разкрил офис и в Санкт Петербург.

Макар да твърди, че екипът му работи в осведомителната, филантропичната и културната сфера, намерено декларира, че хора като някогашния общински консултант нямат право да съставляват съветския народ в Сърбия, тъй като не са срещу войната, а срещу самата Русия. Отрича да е забъркан в издевателството над съветски дисиденти. Сръбската прокуратура е осведомена с активността му и е почнала следствие по няколко посоки.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР