Дългата и интензивна експлоатация ни пречи, като през последните дни

...
Дългата и интензивна експлоатация ни пречи, като през последните дни
Коментари Харесай

Варна изнемогва за нови линейки

Дългата и интензивна употреба ни пречи, като през последните дни имаше проблеми с коли за спешна помощ и трябваше да вървим по адреси с по-малко коли. От това се оплакаха от " Спешна помощ " във Варна.
Центърът за незабавна здравна помощ в морската ни столица е третият максимален в страната. Затова и от там се надяват на нови коли за спешна помощ допустимо най-бързо – нещо, което е дадено от здравното министерство. Би трябвало до месец юни да дойдат и първите коли за спешна помощ във Варна, като общо в страната би трябвало да бъдат доставени 280 коли за спешна помощ за идващите три години. Освен това се чакат още 120 коли за спешна помощ, откакто процедурата за общо 400 коли за спешна помощ беше обжалвана няколко пъти, в това число и от Турция.
Според информация, представена от Българска национална телевизия, колите за спешна помощ във Варна вършат по над 700 000 километра пробег годишно. Увеличават се случаите на коли за спешна помощ, които аварират даже по време на придвижване, а това е спомагателна заплаха и отвън заплахите на следващия незабавен случай. Отделно лекарите се оплакват, че няма задоволително модерна инсталация в колите за спешна помощ. А незабавните медици са все по-натоварени, тъй като се постанова да поемат случаи за персонални лекари.
Освен всичко друго, " Спешна помощ " във Варна транспортира и биологичен материал до София в случаи, когато става въпрос за донорство.
Няма по какъв начин да стане с магическа пръчка, значимото е, че се завърши планът, разяснява доктор Мирослав Ненков, някогашен длъжностен здравен министър и някогашен зам.-здравен министър. Според него, постоянно ще има лекари в " Спешна помощ ", само че те в никакъв случай няма да стигат, тъй като натискът върху тях е голям.
По въпроса с ангажираността на " Спешна помощ ", Ненков описа, че е имало разискване колите за спешна помощ да карат непосредствено в болница, а не да има " лекуване на място ". Политически обаче е мъчно, уточни лекарят. И е безапелационен, че " Спешна помощ " не трябва да лекува у дома. Докъде стигнаха нещата с парамедиците не мога да кажа, само че в случай че тази система се задейства, тогава наложително отиваш в незабавно поделение в болничното заведение. И посочи, че да вземем за пример в Англия като отидеш по неотложност в болница и се окаже, че не си незабавен случай, те таксуват. Но тук, от една избрана общественост не могат никакви санкции да се съберат, акцентира Ненков, съгласно който не можеш да въведеш нещо, което част от обществото ще сметне за незаслужено.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР