Дългът на Топлофикация София към Булгаргаз вече е над 328

...
Дългът на Топлофикация София към Булгаргаз вече е над 328
Коментари Харесай

КЕВР започна спешна проверка на Топлофикация София заради просрочени задължения

Дългът на " Топлофикация София " към " Булгаргаз " към този момент е над 328 милиона лв. и сдружението е застрашено за остане без газ от 1 септември. Текущите отговорности са насъбрани за последните 6 месеца и по тази причина Комисията за енергийно и водно контролиране стартира незабавна инспекция на столичното сдружение. Според регулатора високата задлъжнялост основава риск за енергийната сигурност на страната.

Проверката на регулатора е назначена след получено писмо от " Булгаргаз " след просрочените отговорности на " Топлофикация София " от над 328 милиона лв., насъбрани единствено за половин година. От газовата компания показват, че това ги слага в тежка финансова обстановка, заплашва енергийната сигурност на страната и стратегическите планове, свързани с либерализацията и диверсификацията на маршрутите и източниците на природен газ. Освен погасяването на това настоящо обвързване, " Топлофикация-София " би трябвало да обезпечи пари за възнаграждение и на бъдещото си ползване през идния отоплителен сезон, в случай че продължи контракта си с " Булгаргаз " за доставка на природен газ.

От газовата компания показват, че ще прекратят доставките за " Топлофикация-София ", в случай че просрочените отговорности не бъдат заплатени до 20-ти август, и ще подхващат дейности за събиране на вземанията си по правосъден ред, в това число и посредством обезпечителни ограничения. Същевременно енергийният регулатор стартира инспекция за аргументите, довели до тази задлъжнялост, която ще завърши до 5-ти август.

Същевременно от най-голямата компания за дялово систематизиране оповестиха за БНР, че изравнителните сметки за парно и топла вода за миналия отоплителен сезон са приблизително с 12 % по-високи.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР