Дългът на американските домакинства достигна рекордни измерения. Гражданите на САЩ дължат

...
Дългът на американските домакинства достигна рекордни измерения.
Гражданите на САЩ дължат
Коментари Харесай

Задълженията на домакинствата в САЩ удариха рекордни висини

Дългът на американските семейства доближи рекордни измерения.

Гражданите на Съединени американски щати дължат по ипотеки, кредитни карти, студентски заеми и други рекордната сума от 14 трлн. $.

Задълженията на семействата се усилват с 0.7% през третото тримесечие, оповестиха от Федералния запас в Ню Йорк.

Така в последните пет години размерът на дълга не стопира да се покачва, главно заради ниската безработица, мощното потребителско доверие и ниската цена на заема, предава CNN.

Потребителският дълг е с към 1.3 трилиона по-висок по отношение на предходния пик през 2008 година, като би трябвало да се означи, че тази цифра не е изгладена по отношение на инфлацията през интервала и по-големия размер на стопанската система в наши дни.

Така, в случай че се има поради горното конкретизиране, дългът на семействата скача с 25% по отношение на дъното си в интервала след рецесията, когато възлизаше на 12.7 трилиона $.

Ипотеките си остават с най-сериозен дял от американския дълг, оформяйки сумата от 9.44 трилиона $. Това е растеж от 31 милиарда $, или 0.3%, по отношение на края на второто тримесечие на тази година, сочат данните на Фед Ню Йорк.

Размерът на студентските заеми нараства с 1.4%, до 1.5 трилиона $, до момента в който салдото по кредитните карти записва нарастване от 13 милиарда $ през последното тримесечие.

Целият този дълг, и по-конкретно ипотеките и кредитните карти, поддържат потреблението на семействата, което е най-големият генератор на актуалната амерканска стопанска система.

Но въпреки това, този дълг става все по-труден за погашение, изключително в случай че настъпи нова криза и безработицата се увеличи.

Председателят на Федералния запас Джеръм Поуел предизвести през тази седмица, че дългът на бизнеса е „ исторически висок “, само че няма съответни терзания за отговорностите на семействата.

"Съотношението сред тегленето на заеми от димакинствата и прихода е ниско, спрямо равнищата от преди рецесията и последователно понижава през последните години “, споделя Поуел.

Въпреки това, Питър Буквар, шеф Инвестиции в Bleakley Advisory Group, слага под въпрос в записка до клиенти дали сравненията с интервала от преди рецесията са най-удачни. Той показва, че съотношението на дълга на семействата по отношение на приходите остава „ надалеч над “ равнищата от 1980-те и 1990-те години.

Така или другояче, щатската стопанска система е много по-голяма по отношение на сутиацията от преди десетилетия, което значи, че може да поеме по-голямо равнище на дълг.

Съотношението дълг на семейства по отношение на Брутният вътрешен продукт възлиза на 76% по време на второто тримесечие на тази година, по данни на Федералния запас в Сейнт Луйс. Това е надалеч по-ниска съразмерност по отношение на пика от 2009 година, когато доближаваше близо 100%.

Лесни пари

Цените на заема паднаха през последните месеци, защото Фед намали лихвените равнища три пъти поред, с цел да се бори с икономическото закъснение на локална и световна почва.

Тези намаления вършат заема даже още по-евтин за семействата, до момента в който бизнесът интензивно рефинансира старите си заеми. Всичко това може да увеличи задлъжнялостта в Съединени американски щати до даже още по-високи небеса.

"Данните допускат, че семействата се употребяват от преимуществата на средата на ниски лихви, с цел да си обезпечат заем “, споделя Донхун Лий от Фед Ню Йорк.

По думите на Буквар, да слуша речите на Поуел на тематика частен дълг в Съединени американски щати е „ като да чувам барман, който е сипвал напитки цяла нощ, а по-късно се чуди за какво всички са пияни в края на празненството “.

Добрите вести за стопанската система на Съединени американски щати са свързани с това, че все по-малко жители подават документи за фалит.

Около 186 хиляди консуматори имат съобщение за фалит, добавено към салдото им по кредитните карти през третото тримесечие, по отношение на 215 хиляди през същия интервал на предходната 2018 година, сочат данните на Фед Ню Йорк.

Въпреки исторически ниското равнище на безработицата, Фед Ню Йорк показва, че размерът на просрочията се утежнява. Около 4.8% от дълга е отложен към края на третото тримесечие по отношение на 4.4% в края на второто тримесечие.

Дълг за към 667 милиарда $ се намира в просрочие, в това число 424 милиарда $, където просрочието трансферира 90 дни.

1.5 трилиона $ студентски дълг

Студентският дълг продължава да е проблем в Съединени американски щати.

Около 11% от студентските отговорности, които възлизат на 1.5 трилиона $, са с просрочие, надхвърлящо 90 дни. Това е най-високият дял на прсрочията измежду всички останали типове дълг в Съединени американски щати, като по отношение на 2004 година е скочил почти в двоен размер.

Проучвания демонстрират, че по породист кардинално могат да се открият огромни диспропорции.

Нивата на неприятните заеми жителите с черен цвят на кожата са двойно по-високи по отношение на тези с бял цвят на кожата.

Лихвите по кредитните карти доближават 17%, което е най-високото равнище от 25 години насам, което прави цената на този тип заеми.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР