Дълга почти 10 километра, под планината Содом е разположена солна

...
Дълга почти 10 километра, под планината Содом е разположена солна
Коментари Харесай

В Израел откриха най-дългата солна пещера в света

Дълга съвсем 10 километра, под планината Содом е ситуирана солна пещера в Израел. Задминава предходния рекордьор - пещера в Иран, дълга 6.5 километра.

Пещерата е наречена „ Малхам “ и се намира под най-голямата израелска планина Содом като се оттича в Мъртво море.
От таваните висят поразителни бледи солни сталактити, а по стените блестят солни кристали. На върховете на някои сталактити може да се виждат капки вода.

През 1980 година Амос Фрумкин картира пет километра от пещерата след намирането й. Преди 2 години израелският пещерняк Йоав Негев, създател на израелския пещерно-изследователския клуб, взема решение да довърши работата на Фрумкин и се свързва с пещерни откриватели от България с покана за експедиция.

През 2018 година Негев прекарва 10 дни в картиране и проучване на пещерата с 8 европейски пещерняка и 20 локални. Тази година се организира втора 10-дневна експедиция от 80 пещерняци от разнообразни страни, измежду които са и поканените българските откриватели. С помощта на лазери, пещерните специалисти откриват дължината на пещерата, която е най-малко 10 километра.

Пещерата има неповторими скални образования. Планината Содом е в основата си голям солен блок, затрупан от тъничък преносим скален пласт. Голяма част от вътрешността на солната пещера е покрита от прахуляк от пустинята.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР