Дълга опашка се изви за изложбата Инсигнии на властта на

...
Дълга опашка се изви за изложбата Инсигнии на властта на
Коментари Харесай

Опашки във Варшава заради изложба на български тракийски ценности

Дълга опашка се изви за изложбата " Инсигнии на властта на млад тракийски владетел”, която публично бе открита на 1 май 2018 година в Кралския музей във Варшава. Националният исторически музей (НИМ) гостува с два превъзходни златни експоната - венец и пръстен от Маламирово-Златиница край Елхово. Експозицията бе открита от шефа на Българския културен институт във Варшава Калина Станчева, от зам.директора на НИМ- Павлина Илиева и от шефа на Кралския музей проф. Збигнев Вавер. Той благодари на НИМ и предложи през месец юни идната година Кралският музей да гостуват с подбрани картини от кралската сбирка. На откриването участва българският дипломат във Варшава - Емил Ялнъзов, дипломати, шефове на огромни полски музеи.

 2055765 В центъра на Златният венец от Маламирово е инсталирана пластина с изображението на богинята на успеха Нике, която държи в едната си ръката сходен венец, а в другата - фиала. Върху кожена лента към венеца са инсталирани 29 златни розети. Златният венец е част от съкровището, открито през 2005 година в така наречен Голяма могила намираща се край селата Маломирово-Златиница, Елховска община. Тогава бе оголен недокоснат владетелски гроб от средата на ІV в. прочие Хр. Главата на заровения мъртви държател бе увенчана със златен венец, а върху дребния му пръст на лявата ръка бе подложен солиден златен пръстен щемпел, показан във Варшава. Върху него е изобразена Великата богиня-майка, която сервира фиала на царя конник - митологична сцена, позната и от други тракийски монументи.

Гостуването на Националния исторически музей - София се реализира с помощта на поддръжката от Министерството на културата на България и е значимо събитие в културната стратегия на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Събитието минава под знака на Европейската година на културното завещание и поставя началото на поредност от изложения, които се посвещават на честването на 45 години от основаването на Националния исторически музей. Следващите прояви през май и юни ще бъдат в Братислава, в Москва и Париж - музей Лувъра.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР