Дълга декларация на ПГ на БСП стана причина за нови

...
Дълга декларация на ПГ на БСП стана причина за нови
Коментари Харесай

Дълга декларация на БСП стана причина за нови разправии в парламента



Дълга декларация на ПГ на Българска социалистическа партия стана причина за нови разправии в Народното събрание. Стигна се до лишаване на думата. Народният представител от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов, който е и зам.-председател на Народно събрание прочете декларация от името на партията във връзка годишнина от събитията на 10 ноември 1989 година

„ На 10 ноември се състоя освен следващия пленим на Българска комунистическа партия, а беше началото на демокрацията в страната. Това е разследване на рухването на комунистическия режим и дало началото на прехода. България нямаше по какъв начин да направи изключение от този преход.

Българска комунистическа партия беше изправена пред предизвикването да поеме път към народна власт, построяването на ново общество, проверка на грешките и построяването на страната на нови правила и правила. Налагаха се бързи, смели и дълбоки решения. Управляващата партия взе редица значими решения. Беше основана комисия за следствие на деформациите и икономическото положение на страната. Беше определено ново партийно управление. Беше заменено и името на Българска комунистическа партия. Последваха договаряния със Съюз на демократичните сили и се сътвориха предпоставките за основаване на нов парламентарен ред.

На този декор се появиха радикални придвижвания и политически сили, стигна се до физическа разпра с политици.

В резултат на споразуменията на кръглата маса се стигна до общото решение сред Българска комунистическа партия и опозицията в лицето на партиите от Съюз на демократичните сили за привикване на Велико Народно заседание и разработване на нова Конституция. Би било обективно да се кажем, че българското общество и ръководещата партия демонстрираха нужния разсъдък и съумяха да избегнат най-рискованите моменти, които ситуацията предполагаше. Извърши се кротичък преход. Това е огромно достижение на политическите партии. Започна построяването на демократичната политическа система в България.

Свикването на Велико Народно заседание беше невиждан акт на консенсус. Бяха взети сложни решения и наслагването на отрицателните последици, случили са по-късно, бяха неоправдани.

Няма по какъв начин да си затворим очите пред новопоявили се политически радикали. Те предлагаха да не се одобри Конституцията, да се организират избори до цялостната победа на демократичните сили, да се организира приватизация, предлагаха разрушение на груповия темперамент на селското стопанство. Голяма част от тези оферти бяха осъществени.

Няма по какъв начин от българският преход да бъде изолирана икономическата смяна, тя беше част от него. Става дума за приватизацията. Историческата истина е, че тя беше осъществена през второто демократично държавно управление на Иван Костов. През това време процъфтя проведената престъпност.

През 1997 година, най-критичния миг на българския преход, беше нападнат българският парламент. През тези години демокрацията освен оцеля, само че и се разви. В хода на българския преход не един път бе издиган девиз за възбрана на политически партии... “

Тук депутатът беше пресечен, защото пресрочи времето си с 2 минути.

Крум Зарков прикани за обективност и подсети, че ръководителят на Народно събрание е пръв измежду равни, и го посъветва да не разрешава никой да му приказва по този начин.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР