Дълг на всеки българин е да пази спомена за саможертвата

...
Дълг на всеки българин е да пази спомена за саможертвата
Коментари Харесай

Министърът на отбраната: Саможертвата в името на Родината не е само историческо понятие

„ Дълг на всеки българин е да пази загатна за саможертвата на своите предшественици “. Това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов в словото си на тържествената инспекция (заря) за 119 години от Илинденско-Преображенското въстание в историческата околност „ Петрова равнища “ на 20 август. По думите му въстанието от 1903 година е най-масовата демонстрация на проведеното национално-освободително придвижване след Априлското въстание. 119 години по-късно грижливо пазим паметта на своите предшественици, които са ни оставили светли образци за всеотдайност, уточни министърът.

Той напомни и ролята на българската армия в Илинденско-Преображенското въстание и означи, че забележителна част от офицерския, подофицерския и войнишкия състав от тогавашното Княжество България напущат военната кариера, с цел да вземат участие в четите за освобождението на Македония и Тракия.

„ Саможертвата в името на Родината не е единствено историческо разбиране, което би трябвало да загатваме на годишнини. Саможертвата в името на нацията е достолепие, присъщо за хората, които обичат България. Илинденско-Преображенското въстание демонстрира, че националната идея си коства, единствено когато сме дружно и обединени “, акцентира министър Стоянов.

„ Оставам с вяра, че още веднъж ще бъдем мощни дружно, че и отсега нататък ще има светли образци за воля и мощ на духа, чест и достолепие, които поколенията да помнят и следват “, акцентира още той.

На тържествената инспекция (заря) министърът на защитата одобри почетния строй от представителни военни подразделения от Националната гвардейска част и Ученическия гвардейски отряд от град Айтос.

Заупокойна молитва за починалите за освобождението и обединяването на българския народ беше отслужена в храм „ Света Петка “ в историческата околност.

Хиляди българи от всички краища на Родината участваха в съботния ден на Националния възпоменателен събор в местността „ Петрова равнища “. Събитията са под патронажа на президента и висш главнокомандващ на Въоръжените сили. В формалната гала по поднасяне на венци и цветя пред паметника на преображенци участваха още и вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Община Малко Търново Илиян Янчев, регионалният шеф на Бургас Мария Нейкова, представители на Съюза на тракийските сдружения в България, потомци на тракийските и македонските българи от всички краища на страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР