Далече сме от реализация на идеята да се превърнем в

...
Далече сме от реализация на идеята да се превърнем в
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Далеч сме от реализацията на газовия хъб

Далече сме от реализация на концепцията да се превърнем в газоразпределителен център на Балканите макар, че Европейска комисия приветства желанието на България за това, разяснява в предаването " Нещо повече " ръководителят на Българския енергиен конгрес Иван Хиновски. Той проучва тематиката след присъединяване на вицепрезидента на Европейската комисия Марош Шефчович в енергийната конференция  " Ролята на неправителствените организации за възстановяване на енергийната политика и нормативната база в региона на енергетиката ".

Ние нямаме пазар на природен газ. Нямаме структурна подготвеност, нямаме звена, които да поддържат един пазар на природен газ на едро, акцентира Хиновски. 

" Нашата промишленост плаче за това, че няма свободен достъп до разнообразни снабдители на природен газ. Румъния прави доста съществени крачки в посока диверсификация и България би трябвало да прави стъпки в тази посока. Не е елементарно, тъй като става дума за геополитика ", означи специалистът.  

Хиновски попита за какво България към момента не е декларирала присъединяване в европроекта за преструктуриране на въглищната промишленост в Европейски Съюз, касаещ въглищните региони в преход. Според Хиновски, тази основна тематика е останала в сянка, а самият Марош Шефчович е подканил държавното управление да направи сходна поръчка. 

В рамките на плана ще има помощ за ноу хау, преквалификации, екологосъобразни технологии, от които страната ни има нужда на този стадий, означи Иван Хиновски: 

" Това е нещо, което чука на вратата. Ние би трябвало да вземем незабавно ограничения да се включим в тази нова европейска самодейност. Да забележим какъв преход ще създадем за тези 30 хиляди работни места. "

Тук става дума освен за нови технологии, а за търсене на различни работни места, за обмяна на опит сред обособените страни за екологосъобразно потребление на въглищата, разясни Хиновски: 

" Новата европейска политика за чиста сила и еволюционен преход към безкарбонова енергетика постанова рестрикции, от които нашата стопанска система и нашата енергетика ще пострада. "

България би трябвало да направи всичко допустимо да се чуе, да се разбере, че нашите излъчвания не са това, което бяха преди 10 години, безапелационен бе специалистът.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР