Далече сме от какъвто и да е край на епидемията,

...
Далече сме от какъвто и да е край на епидемията,
Коментари Харесай

Учени: Далеч сме от край на епидемията. Рискът сега е по-голям, но по-поносим


Далече сме от какъвто и да е завършек на епидемията, тя продължава по естествения биологичен ход на вируса, сподели учен Богдан Петрунов, имунолог и някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания в неделя пред БНР. Според учения не по-малко от 70-80% от хората в човешката популация би трябвало да бъде инфектирана, с цел да се сътвори нужната база на групов имунитет, която да докара до изгасване на вируса. Той посочи, че това ще стане доста постепенно, а през това време би трябвало да се съблюдават противоепидемичните ограничения:

" Важно е, че сега разпространяването на вируса не е всеобщо, а на клъстери . Трябва да се продължи проучването на болните. Да се продължат доста строгите ограничения за обществена и физическа изолираност, без да се затварят градове или заведения , изобщо на целия живот - стопански и обществен ".

Ако жителите не проявят отговорност да носят маски на публични места, епидемията ще продължава, уверен е акад. Петрунов. Той посочи, че към този момент е потвърдено, че инфекцията се популяризира от тежко боледуващите, а носителите на вируса заразяват в ниска степен .

Имунологът изясни, че минимум след 1 година ще има ваксина, която да е " задоволително потвърдена със своята безвредност и задоволително ефикасна в епидемиологична обстановка ":

" Много компании в целия свят се мъчат да създадат такава ваксина. Много се работи в тази тенденция. За да се преминат четирите етапи за определянето на една ваксина като изрично годна за приложимост, е належащо софтуерно време ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР