Далеч сме от нивата за устойчив и нормален начин на

...
Далеч сме от нивата за устойчив и нормален начин на
Коментари Харесай

Димов: 16 държави в ЕС имат проблем с мръсния въздух, не е само у нас

" Далеч сме от равнищата за резистентен и естествен метод на живот що се касае въздуха. Домашното отопление, автомобилният превоз са главните проблеми. Най-много ограничения са взети при промишлеността и енергетиката, част от намаляването е точно в тези две последни бранша. 16 страни в Европейски Съюз имат проблем с мръсния въздух, не е единствено у нас ". Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов пред Българска национална телевизия.

И добави: " Една от ефикасните ограничения е дървата за огрев да бъдат сухи, в този момент сечем и непосредствено горим. Но в случай че бъдат отсечени по-рано и продадени след година и половина, до 40 % може да намалее замърсяването на въздуха. Това не изисква средства, а по-добра организация. Не може да се каже, че във всичките 25 града е еднообразно превишаването на нормите за чист въздух ".

А по отношение на отопляването в ромските квартали министърът на околната среда и водите означи, че е доста мъчно да се дефинира по какъв начин става то: " Много е комплицирано да се направи инспекции в квартали от ромски вид, с цел да разберем по какъв начин се отопляват, би трябвало да има заповед, с цел да се влезе в частна благосъстоятелност, само че ще намерим решение ".

Нено Димов беше безапелационен, че при прекъсване от придвижване на коли не става дума за години на произвеждане, а за техническа нередовност: " Върви се в посока да се стопират колите, в случай че са неизправни механически, не приказваме за годините на колите, а за механически проблеми. Търсят се вложители, които да създават електрически автомобили у нас, не е единствено насърчаване на потреблението на сходен вид еко коли. Трябва да се даде подтик на това развиване, ще се работи и за разширение на мрежата за зареждане.

Той разяснява и построяването на втори въжен превоз в Банско: " За да го има, би трябвало да има вложител, който да даде капиталов план, а досега няма подобен, тъй като има ограничавания на по-ранни стъпки. Старият проект и концесионен контракт би трябвало да претърпят промени, съгласно новото законодателство. А в случай че има такова желание, би трябвало да мине през доста други стъпки. В рамките на парка се строят единствено писти, оборудване, по тази причина става дума за въжен превоз, който се предвижва на електричество, той не замърсява. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР