Далеч от Covid: Изследователи откриват защо някои пациенти страдат от

...
Далеч от Covid: Изследователи откриват защо някои пациенти страдат от
Коментари Харесай

Далеч от Covid: Изследователи откриват защо някои пациенти страдат от „мозъчна мъгла“

Далеч от Covid: Изследователи откриват за какво някои пациенти страдат от „ мозъчна мъгла “. Изследователи в Ирландия са разкрили за какво някои дълготрайни пациенти с Covid страдат от „ мозъчна мъгла “. Това изобретение е доста значимо за разбирането на мозъчната мъгла и когнитивния спад, следени при някои пациенти със болестта.

Симптомите на нескончаем Covid включват

отмалялост, зной, проблеми с паметта и болки в ставите/мускулите. Ако човек демонстрира някой от тези признаци повече от 12 седмици след заразяването, тогава може да се смята, че има нескончаем Covid.

Според откриватели от Тринити Колидж Дъблин и изследователския център FutureNeuro, въпросният признак може да се дължи на спукана кръвно-мозъчна преграда. Която управлява какви субстанции или материали влизат и излизат от мозъка.

„ Всичко става въпрос за контролиране на салдото на материалите в кръвта по отношение на мозъка “, сподели Матю Кембъл, професор по генетика и началник на отдела по генетика в Тринити и съавтор на проучването.

„ Нарушаването на неговия баланс може да докара до промени в нервната функционалност и в случай че това се случи в области на мозъка, които разрешават консолидиране/съхранение на паметта, тогава може да провокира безпорядък “, изясни откривателят.

Изследователите проучиха серумни и плазмени проби от 76 пациенти, приети в болница с Covid през март и април 2020 година, както и от 25 души преди пандемията. Екипът откри, че проби от 14 пациенти с Covid, страдащи от мозъчна мъгла, съдържат по-високи равнища на протеин, наименуван S100β, в сравнение с тези от пациенти с Covid-19, които не са имали признака.

Този протеин се създава от кафези в мозъка

и нормално не се намира в кръвта, което допуска, че тези пациенти са претърпели известно увреждане на кръвно-мозъчната преграда. След това откривателите набират 10 души, които са се възстановили от Covid, и 22 души с дълготраен Covid – 11 от които оповестяват, че имат мозъчна мъгла. Нито един от тях не е бил имунизиран против Covid или е бил приет в болница. Участниците са подложени на ядрено-магнитен резонанс, по време на който им е приложена багра интравенозно. Резултатите демонстрират, че единствено пациенти, страдащи от мозъчна мъгла, демонстрират признаци на пропускане на кръвно-мозъчната преграда. А не тези, които не са имали този признак или са се възстановили.

Кембъл добави, че е допустимо хората с по-тясна кръвно-мозъчна преграда да са по-добре предпазени от мозъчна мъгла, в случай че развият нескончаем Covid, обяснявайки за какво признакът не се е появил при всички пациенти. Допълнителни проучвания в подгрупа участници разкриха, че пациентите с нескончаем Covid и мозъчна мъгла демонстрират признаци на нараснали равнища на протеини, участващи в съсирването на кръвта.

Изследователят сподели, че резултатите не са го изненадали, защото нарушаванията в протеините, участващи в съсирването, могат да вървят ръка за ръка с нарушавания в клетките, които покриват кръвоносните съдове.

„ Идеята, че доста от тези неврологични положения, в това число мозъчната мъгла, могат да бъдат лекувани просто посредством модулиране на целостта на кръвно-мозъчната преграда, е в действителност вълнуваща “, сподели той.

Колин Дохърти, професор по неврология и началник на Медицинското учебно заведение на Тринити и откривател във FutureNeuro, сподели: „ Констатациите евентуално ще трансформират пейзажа на метода, по който разбираме и лекуваме следвирусните неврологични положения. Той също по този начин удостоверява, че неврологичните признаци на нескончаем Covid са измерими с действителни и потвърдени метаболитни и съдови промени в мозъка. “

 

Източник: Independent, Guardian / Превод:SafeNews

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР