Дълбоко вярвам, че институциите в Република България трябва да се

...
Дълбоко вярвам, че институциите в Република България трябва да се
Коментари Харесай

Георги Чолаков за новите попълнения в КС: Всеки си носи отговорността за направените избори

Дълбоко имам вяра, че институциите в Република България би трябвало да се почитат. Аз персонално не бих могла да не отдам смисъла и уважението към Конституционния съд, на който се крепи върховеството на закона. Това съобщи пред публицисти ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова след края на церемонията по встъпването в служба на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков като конституционни съдии.

Относно до каква степен политически е бил изборът на Атанасова и Белазелков за Конституционния съд, ръководителят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков отговори, че „ всеки орган, който си прави изборите, си носи отговорността “.

На въпрос дали има връзка сред конституционните промени и „ забързаната “ процедура по избора на конституционни съдии от квотата на Народното събрание Захарова уточни, че не би желала да разяснява активността и решенията на Народното събрание, базирайки се на правилото за разделяне на управляващите.

На друго запитване за какво арбитър Белазелков не е влезнал в Конституционния съд от правосъдната квота, а през „ задния вход “, т.е. през парламентарната квота, Галина Захарова обясни, че по време на Общото заседание на Върховен касационен съд и Върховен административен съд е имало няколко кандидатури и е право на съдиите да преценяват качествата и професонализма на всеки един от претендентите.

От своя страна Георги Чолаков акцентира, че до момента в никакъв случай не е имало проблем с избора на конституционни съдии от квотата на правосъдната власт.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР