Дълбоко в заледените пустини на Сибир се намира странна и

...
Дълбоко в заледените пустини на Сибир се намира странна и
Коментари Харесай

Накъде води Портата към подземния свят в Сибир?

Дълбоко в заледените пустини на Сибир се намира странна и злокобна пролука, наречена кратера Батагайка. От години това място е заобиколено от различни мистерии по отношение на произхода на голямата дупка с дълбочина 90 метра, написа IFL Science.

Кратерът стартира да се образува през 1960 година, след като голяма повърхност, заета от гора, била разчистена, което провокирало поглъщане на почвата. Свличането се изострило, когато в резултат на покачилите се температури се разтопили ледове, които били постоянно замръзнали.Дължината му доближава съвсем 1,5 километра. Наричат го Вратата към отвъдното или Портата към подземния свят, а доста поданици на съветския район Якутск споделят, че се опасяват от историите за това място.

Страшните звуци, които се носят от Батагайка, евентуално произлизат от свлачища отвътре на кратера, само че това не ги прави по-малко злокобни. Батагайка почнал да се образува през 60-те години на 20-ти век, откакто била изсечена огромна част от гората в региона, от ръката на индивида. Земята по-късно потънала и продължава да потъва и до през днешния ден, а климатичните промени единствено в допълнение форсират целия развой.

Източник: NASA

Големите наводнения от 2008 година форсират процеса на поглъщане, а дупката се е нараснала с 15 метра единствено за една година. Геоложкият феномен в Сибир е два до три пъти по-голям от втория по величина кратер със подобен генезис, а най-вероятната причина за кратера за огромни климатични промени, които регионът е претърпял.

Неотдавнашната научна експедиция стартира с разкриване на възрастта на пластовете на почвата в кратера, които са били взети и събрани техни проби, както и проби от локални билки. Досега се смяташе, че природата и почвата в Батагайка е остаряла към 120 000 години, само че в този момент към този момент знаем, че тук почвата и растенията са на възраст над 200 000 години.

Кратерът се разраства и става все по-голям и по-голям с всяка минала година, защото климатът продължава да се трансформира.

Учените считат, че той ще продължи да пораства, до момента в който не остане лед или не бъде заровен от свличащи се седименти. Ако сибирският климат продължава да се затопля, което е много евентуално, и други сходни кратери ще се развиват в района.

В прочут смисъл Батагайка е образец за това, което се е случило в предишното и това, което е евентуално ще се случи в бъдещето. Тъй като климатът се затопля, надълбоко замръзналата земя ще продължи да се размразява и все по-често ще се получават сходни термокарст депресии. Ще има и повече ерозия на повърхността на земята.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР