Дълбоко в пустинята на Мароко в продължение на 3 дни

...
Дълбоко в пустинята на Мароко в продължение на 3 дни
Коментари Харесай

Фестивалът “Номади” се завръща в Мароко след 2-годишно отсъствие

Дълбоко в пустинята на Мароко в продължение на 3 дни се организира фестивалът “Номади ”. Програмата включва изложения и действия, свързани с номадството, като надпреварване с камили, подготвяне на храна в пясъка. Целта е да се запазят старите традиции в едно бързо разрастващо се общество, доминирано от новите технологии.
Международният фестивал на номадите се стреми да съчетае разнообразни действия, свързани с номадството. Тази година фестивалът се завръща с богата стратегия: изложения и действия, свързани с номадството, като да вземем за пример надпреварване с камили, подготвяне и изпичане на хлебчета в пясъка.
Нуредин Буграб, шеф на фестивала " Номади "

Централно място в номадската просвета заема камилата - животно, което играе значима роля както по време на война, по този начин и в търговията.
Благодарение на камилите арабската и ислямската просвета се популяризира в Сахара - от Есауира до Кайро и от Танжер до Тимбукту. За мен ролята на камилата е безкрайна. Камилата поддържа живо наследството на номадите. От 2000 година тя е включена в листата на нематериалното завещание на ЮНЕСКО.
Исса Дико, шеф на културен център

За първи път фестивалът предложения трима разказвачи от Мали, Франция и Мароко, които превзеха публиката със своите истории.
Номадите и мароканското общество като цяло са базирали образованието на своите фамилии и деца на разказването на приказки. Вечер бабата е събирала фамилията си, с цел да им споделя истории, които самата тя е научила от своите майка и баба. Разказвала им е истории, цялостни със мощни послания.
Набила Ел Фахми, марокански повествовател

Ежегодното събитие се организира в югоизточно Мароко, в дребния град М`хамид ел-Гизлан, прочут с богатото си завещание и гостолюбие.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР