Дълбоко съм смутен. Не съм свикнал на толкова внимание и ...

PromoMall.bg
Дълбоко съм смутен. Не съм свикнал на толкова внимание и

Павел Койчев препълни зала „2019“

„ Дълбоко съм обезпокоен. Не съм привикнал на толкоз внимание и на такива думи. Ще бъда къс в словото, тъй като както виждате, тук доста съм се разпрострял във формата “ –  сподели с голямо неспокойствие Павел Койчев при откриването на първата си независима галерия в Пловдив. В плен на страстите от суперлативите в приветствените адреси от кметовете на Пловдив и София, както и от впечатляващото есе на поета Румен Леонидов, създателят нямаше сили за повече думи.

Примамен от белия шир на Зала „ 2019 “ – най-голямата в страната, Павел Койчев не се лимитира във форматите и споделя осем истории за Човека и опитоменото от него Животно в бял стиропор, който по вълшебен метод се е оказал дисциплиниран еластичен материал в ръцете му. „ Тук има два мои автопортрета – стъпил съм върху гърба на бивола, а това е споменът ми по какъв начин за първи път съм яхнал кон като дете ” – сочи две от гиганските си композици създателят. Но самичък знае, че биографичното от дълго време е модифицирано от креативната му енергия в притча, в архетипи.

“Осемте видения на Павел Койчев са свързани с галактическото мироздание, а не с българската митология. Шепотът на вселената тук се чува най-добре, стига да има кой да го чуе ” – безапелационен е в словото си поетът Румен Леонидов.

А кметът на града – хазаин на тази галерия Здравко Димтиров го приветства с думите: „ Привилегия е за мен, че в мандата, в който съм кмет на този хилядолетен град, Вие ни вършиме същински щастливи с първата си независима галерия в Пловдив. Възторгът и насладата от изкуството са изключително обаятелни тогава, когато актьор от вашата висота ни дава опцията да ги изпитаме като се докоснем до творбите му. “

Столичният кмет Йорданка Фандъкова, в чийто мандат беше сложена в езерото на Южния парк емблематичната за огромния актьор „ Водна паша “, му написа: „ Творци от Вашия сан би трябвало постоянно да бъдат подкрепяни от институции, меценати и ценители на изкуството, с цел да могат да основават творби, които да се видят от необятната общестевност “.

Почитателите на изкуството се надяват това да се случва най-малко от време на време.

Изложбата „ Той и То ” може да се види до 3 ноември в Зала „ 2019 “ към Градска художествена галерия-Пловдив, ул. „ Гладстон “ №32.

Източник: plovdiv-online.comКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР

PromoMall.bg