Далавери в търговията с ток на българската енергийна борса, поскъпването

...
Далавери в търговията с ток на българската енергийна борса, поскъпването
Коментари Харесай

Защо поскъпва енергията: Далавери в търговията с тока и скъпия руски газ |

Далавери в търговията с ток на българската енергийна борса, повишаването му в Европейски Съюз, повишаването на съветския газ и дребният импорт на азербайджански газ в България. Това са главните аргументи за шоковото повишаването на силата напоследък съгласно ръководителя на Комисията по енергетика в 46-ия парламент Иван Хиновски (ИТН) и някогашния народен представител от Демократична България Борислав Сандов (Зелено движение).

“За специалистите е ясно каква е природата на развиването сега на пазара на силата в България сега. Факт е, че нямаме съвършена система за търговия на Енергийната борса ”, сподели по Нова тв Хиновски. Според него пиковете в цената на силата основават подозрения за операции. „ Явяват се съществени играчи, които дават гаранции, че могат да купят огромни количества сила. Те купуват 300 мегавата на търг, дребните играчи остават без сила и по този начин се основава недостиг на борсата. Тази сила или се изнася, а тя се изнася в последно време, тъй като се вършат големи облаги ”, изясни той и добави, че има и свързани играчи.

„ Затова предложихме смяна в разпоредбите за търговия на Енергийната борса. Да се стартира с дребни квоти за продажба. И да се стартира с дребния бизнес, който няма потребност от 50 мегавата, а чака препродаване, с цел да задоволи потребностите си ”, сподели Хиновски. Той изясни, че износът не може да бъде стеснен, тъй като като страна членка на Европейски Съюз съблюдаваме разпоредбите за независимост на износа. „ Ако го създадем ни чакат наказания от Европейска комисия. Не можем да ограничаваме износа, само че може да променим разпоредбите ”. България изнася най-вече на ниска цена ток от АЕЦ " Козлодуй. 

Основният проблем сега е фактът, че дребни предприятия не могат да си купят сила, която е подобаваща за тяхното произвеждане - сред 3 и 5 мегавата. „ Има няколко огромни играчи, които чакат огромните търгове 180-200 мегавата. те дават сериозна банкова гаранция, тъй като един малко дружество не може да даде гаранция от милиони. Тази сила нормално се изнася. И те вършат огромни облаги от експорт на сила в Гърция и Турция. Това е изцяло законно ”, съобщи Хиновски.

Трябва да се направи разбор на разпоредбите и да се види дали се нарушават, сподели Хиновски. Според него се вършат покупко-продажби на вътрешния пазар в нарушаване на разпоредбите. “Купувайки 300 мегавата, той я продава на по-малки елементи с доста огромна облага, това е неразрешено ”, даде образец Хиновски. Печалбата била най-малко 20-30% Хиновски предложи ДАНС да ревизира такива търговци, които в последните месеци са създали покупко-продажби, след което са закрити, само че не сподели имена. Добави, че такива случаи са много.

Хиновски предвижда, че цената на топлинната сила от топлофикациите ще нарастне най-малко 8-10% след Нова година, тъй като пораства цената на газа и на излъчванията. 

ДАНС би трябвало да ревизира кои български компании се облагодетелстват от евтиния азерски газ, предложи Хиновски. Според него, в случай че се внася газ от Азербайджан, вместо скъпия съветски газ, цената ще намалее. Тъй като интереконекторът с Гърция към момента не е подготвен, този импорт може да се направи със суопови покупко-продажби. В случая това значи България да заплаща азерски газ, който да се употребява от Гърция, а България да употребява съветски, за сметка на количествата, които постъпват в Гърция от нас. Според Хиновски по-големият импорт на азерски газ може да понижи цените у нас доста. 

„ Много интензивно в медиите се появява тезата, че отговорна за повишаването на тока е Зелената договорка. Високата цена се дължи на повишената цена на газа поради понижените доставки от Русия, а също и на квотите на въглеродните излъчвания, чието търсене пораства поради възобновяване от Коронавирус рецесията. От едната страна е икономическият напредък и инфлацията, а от другата е газът “, съобщи депутатът от „ Демократична България “( “Зелено придвижване “) Борислав Сандов по бТВ.

България би трябвало ясно да съобщи по кое време ще се откаже от въглищната енергетика и да премине към потребление на възобновими източници, които, за разлика от съветския газ, няма да нарастват във времето, сподели Сандов. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР