Дълъг въжен мост или единственият път към наше село, където

...
Дълъг въжен мост или единственият път към наше село, където
Коментари Харесай

Дълъг въжен мост или единственият път към наше село, където времето е спряло 



Дълъг въжен мост или единственият път към наше село, където времето е спряло
В България има от ден на ден села с малко и непрекъснато намаляващо население. Те обаче резервират своя сексапил по един или различен метод.

Едно от тях е кърджалийското село Лисиците. То се намира на към 8 км от Кърджали, само че до него може да се стигне единствено с лодка по язовир Студен бунар или по най-дългият в България въжен мост.


Според последното национално броене от предходната година - популацията на селото е едвам 29 души.

Лисиците безусловно е откъснато по света и няма път, който води до там.

Всички пътища до селото са останали под водата, когато през 1954 година стартират да строят язовира, а преди време мостът е бил на друго място, само че през 1993 година водната буря го отнася.

Вместо асфалт има кози пътечки, а вместо коли - домашни животни. Няма магазин, нито аптеки, нито доктор... улиците са в действителност пътеки, потънали в зеленина и билки, които криволичат сред каменните зидове на къщите.

Основното прехранване на локалните е развъждането на животни и земеделието. Ако някой има потребност от нещо, се постанова да премине моста и да иде до града. Те живеят непретенциозно и са дрюжелюбни към гостите на селото.

Мястото е уместно и за туризъм. Изкачите ли се на някое от възвишенията над селото, ще ви се открие прелестна панорама към въжения мост.

Минавайки по моста, в посока с. Лисиците, зад вас ще видите платото Моняк, на което се намира едноименната цитадела. Можете да я срещнете и с името Монек. Това е една от най-големите и най-високо разположените замъци в Родопите. Изградена е през XII – XIII век и се простира на повърхност от 50 декара. Крепостта Моняк се намира на към 2 км южно от с. Широко поле, тъй че можете да посетите и нея.

Ако добрината е едно от вашите качества, не ходете в село Лисиците с празни ръце. Дори да е малко, безусловно вземете по нещичко за хората, те ще се зарадват и също така ще ви върнат жеста с... букети от чесън и локум.

Глас бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР