Дълъг, но твърде общ списък с пожелания е представеният от

...
Дълъг, но твърде общ списък с пожелания е представеният от
Коментари Харесай

От партията на Цветанов критикуват Плана за възстановяване и устойчивост на ГЕРБ

Дълъг, само че прекомерно общ лист с пожелания е показаният от държавното управление възобновяване и резистентност , който страната създава в границите на новия Инструмент за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз. Това е мнението на новосъздадената партия " Републиканци за България ", водена от досегашният втори в партия ГЕРБ - Цветан Цветанов.

Планът е по-скоро илюстрация на неналичието на цялостна идея и дълготрайна визия на държавното управление за развиването на страната през идващите години. Той ни демонстрира, че ще се работи фрагментирано, " на парче ", без конкретика във значимите браншове, само че с ясна концепция при разходването на средства за саниране, пътища и инфраструктура . Фокусът не е подложен върху стратегическите проблеми, върху проблемите на хората, върху усвояването на капацитетите и сравнителните преимущества на страната и районите, които я образуват, гласи позицията на републиканците на Цветанов.

В листата са изброени прекалено много общи категории, озаглавени " Свързана България ", " Зелена България ", " Иновативна България ". Те звучат по-скоро като част от рекламна акция на огромна корпорация, а не като основополагащ стратегически документ , се споделя в позицията.

От партията на Цветанов изброяват няколко условия, за триумфа на сходен документ. Според тях, той би трябвало да демонстрира съответни проблеми в страната, да оказва помощ за усвояването на съответни сравнителни преимущества, капацитети и запаси, които са в положение да генерират напредък и да дадат опция страната и районите да се развиват уравновесено и стабилно.
 Драгомир Стойнев желае Планът за възобновяване и резистентност да мине през Народното събрание
Драгомир Стойнев желае Планът за възобновяване и резистентност да мине през Народното събрание

Смятам, че това е национално виновен метод

" Да има явен фокус и съответни териториални измерения! Твърде дълго се работеше за достигането на днешното дисбаланасирано развиване на районите на страната ", пишат от партията на Цветанов, който до преди месеци беше в ръководството на партия ГЕРБ, а след отстраняването му от поста на втори в партията, той я година

Да слага в центъра на този фокус индивида, неговите стремежи и потребности, тъй като План за възобновяване и резистентност се прави за хората, а не за териториите, автомагистралите, санираните здания, пишат от Цветановата групировка. Според тях в проекта няма съответни задължения за промени в засегнатите браншове, само че не липсват общи изказвания.

С документа се обяснява, че ще се стремим към " разнообразни Българии " - свързани, зелени, новаторски, само че няма ясна визия каква ще бъде действителната България, липсва разбор и цели, които да споделят за какво тъкмо в " тези Българии " ще се влага, в какво ще се влага, къде ще се влага и какво ще се реализира с това .

За оповестения приоритет обучение, просвета и нововъведения в проекта излиза наяве, че ще се влага главно в материална база и инфраструктура . " Това няма по какъв начин да бъде работлив метод, тъй като образованието, науката и нововъведенията се вършат на първо място от хора и за хора, в които би трябвало да се влага ", написа в позицията .

Различното качество на обучение в другите елементи на страната ще способства за още по-големи диспаритети в развиването на обособените райони в бъдеще, се споделя в позицията.

Каквато и инфраструктура да се основава, същата надали ще бъде ефикасна, в случай че ги няма хората, които могат да я употребяват, написа в позицията.

Големият запас за Държаваната организация " Наука и нововъведения " - над 410 млн. лева не е аргументиран защо ще се харчи. Това не е елементарен бранш, той се отличава с огромна инерционност във времето. Инвестицията през днешния ден, ще се възвърне с небосвод 15-20 и повече години, се споделя в позицията на Републиканците за България.

Предвидените над 1 милиарда лева вложения в Държавните железници не демонстрират, че към този момент 30 години, ние се опитваме да използваме ЖП мрежа, основана да обслужва не хората, а една от дълго време несъществуваща социалистическа стопанска система. Според специалистите на Цветанов са нужни вложения в крайградските и районни ЖП връзки, тези които качествено ще обслужват градските агломерации и районите към тях

Огромните средства за цифровизация, електронно правораздаване, електронно държавно управление приказват за идни доста публични поръчки.

" Зелената България " се схваща от Правителството като " саниране на здания ", а не като стабилно разрастваща се страна, в която опазването на естествената среда и по-добрите условия за живот на хората са в съразмерен баланс .

Той е насочен към енергийна успеваемост на здания, а не към дейни ограничения за промяна на стопанската система в посока резистентност, дейно потребление на ресурсите и декарбонизация! Липсва сериозен фокус във връзка с акомодацията ни към климатичните промени, няма дефинирани ограничения за ресурсна успеваемост и запазване на околната среда, няма схващане за вярно използване на екосистемния метод!

Санирането с 3 милиарда лева не е " Зелена България ", пишат от партията на Цветанов. Очевидно " санирането на здания " е най-лесно (и изгодно) да се приложи, само че това не е " Зелена България ", това е " Санираща се България ".

Ще се отделят 750 млн. лева за опазване на здравето, още веднъж без явен фокус и без промени. За сметка на това явно е доста значимо да се модернизира " Медицинският институт на Министерство на вътрешните работи ". Териториалната система на опазването на здравето в страната е извънредно неефективна, обезпечава дисбаланс в количеството и качеството на предлаганите здравни услуги, а популацията има извънредно неправдив достъп до тях. И няма нито един очакван лев за реформирането и оптимизацията на тази система , се споделя в позицията.

За Дигитално земеделие са планувани 102 млн. лева за създаване на цялостна електронна осведомителна система в земеделието. Споменава се за цифровизация на земеделските стопанства, посредством даване на ваучери за внедряване на системи за точно земеделие , както и създаване на мрежа за връзка от датчици и модул за ръководство на данните.

Големият проблем тук е, че не е ясно несъмнено, каква част от бюджета е планувана единствено за електронната осведомителна система и каква е цената единствено за цифровизацията на стопанствата, каква е собствеността на системата. Не е ясно дефинирана концепцията за цифровизацията на стопанствата посредством ваучери . Предвижда се основаването на мрежа от датчици и модул за ръководство на данните , като още веднъж не е ясно избрана собствеността на тези датчици. Териториалният обсег на мрежата не е споменат. Няма изясненост за цената на използването на данните от страна на земеделските производители , се споделя в мнението на партията на Цветанов.

Едва в този момент в тази позиция се загатва, че не следва приемането на дотация без произвеждане да се трансформира в приход, най-малкото в специалност. В проекта липсват съществени детайли за развиването на образован, резистентен и диверсифициран бранш на селското стопанство , който да подсигурява продоволствената сигурност на популацията, подлагат на критика от новата партия документа на ръководещите. Според тях би трябвало да има промяна и разбор на ниския % на асимилиране на средствата посредством финансовите принадлежности на Общата селскостопанска политика (ОСП).

Предвидените вложения от 848 млн. лева в хидромелиоративната инфраструктура на страната са извънредно значима стъпка , само че още веднъж без разбор във връзка с индустриални площи, типове производства и брой на земеделските производители, които ще бъдат обхванати. Отсъства политиката в планинските региони на България, които са 52 422 km2 ( 47,2% от територията на страната ). Това значи, че заемат почти половината от територията ѝ. Общините, в които участват землища, които се дефинират като необлагодетелствани, са 144 и включват 1 697 обитаеми места, в които е концентрирано 33,4% от популацията или 2 338 615 души, се споделя в документа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР