Дълъг Covid: ЯМР сканирането разкрива нови улики за симптоми

...
Хората, живеещи с продължителен Covid, след като са били приети
Коментари Харесай

Хората, живеещи с продължителен Covid, след като са били приети в болница, е по-вероятно да покажат някои увреждания на основни органи, според a ново проучване.

ЯМР сканирането разкри, че пациентите са три пъти по-склонни да имат някои аномалии в множество органи като белите дробове, мозъка и бъбреците.

Изследователите смятат, че има връзка с тежестта на заболяването.

Надяваме се проучването в Обединеното кралство ще помогне за разработването на по-ефективни лечения за продължителен Covid.

Проучването, публикувано в Lancet Respiratory Medicine, разглежда 259 пациенти, които са се разболели толкова много с вируса, че са били приети в болница.

Пет месеца след като са били изписани, MRI сканирането на основните им органи показва някои значителни разлики в сравнение с група от 52 души, които никога не са имали Covid.

Най-голямото въздействие се наблюдава върху белите дробове, където сканирането е 14 пъти по-вероятно да покажат аномалии.

Сканирането с ядрено-магнитен резонанс също е три пъти по-вероятно да покажат някои аномалии в мозъка - и два пъти по-вероятно в бъбреците - сред хората, прекарали тежко Covid.< /p>

Няма съществена разлика в здравето на сърцето или черния дроб.

Мозъчна мъгла след Covid, свързана с кръвни съсиреци - проучване Какви са симптомите на продължителен Covid ?

Д-р Бети Раман от Оксфордския университет и един от водещите изследователи на проучването казва, че е ясно, че тези, които живеят с дълги симптоми на Covid, е по-вероятно да са преживели някои увреждания на органи.

"Пет месеца след изписването от болницата за Covid открихме повече аномалии в белите дробове, мозъка и бъбреците при тези пациенти, отколкото в групата които никога не са имали Covid“, каза тя.

„Възрастта на пациента, колко тежко са били болни от Covid, както и дали са имали други заболявания в в същото време всички бяха значими фактори за това дали открихме увреждане на тези важни органи в тялото."

Нови лечения

Констатациите са част от по-голямо проучване, разглеждащо дългосрочните ефекти на Covid върху тези, които са били хоспитализирани, известни като Phosp- Проучване на Covid.

Изследователите откриха, че някои симптоми съвпадат с признаци на органно увреждане, разкрити от MRI сканирането - например стягане в гърдите и кашлица с аномалии в бели дробове. Въпреки това, не всички симптоми, изпитвани от хората, живеещи с дълъг Covid, могат да бъдат пряко свързани с това, което се вижда на сканиранията.

Д-р Раман казва, че също така изглежда, че аномалиите в повече от един орган са по-чести сред хората, които са били приети в болница и все още съобщават за физически и психически проблеми след като са се възстановили от първоначалната инфекция.

"Това, което виждаме е, че хората с многоорганна патология на ЯМР - тоест, те са имали повече от два засегнати органа - са били четири пъти по-склонни да съобщават за тежки и много тежки умствени и физически увреждания", каза тя.

"Нашите констатации също подчертават необходимостта от по-дългосрочни мултидисциплинарни последващи услуги, фокусирани върху белодробни и извънбелодробно здраве (бъбреци, мозък и психично здраве), особено за тези, хоспитализирани за Covid."

Проф. Крис Брайтлинг от университета в Лестър, който ръководи проучването Phosp-Covid, казва, че изследването е част от по-широко усилие за разбиране на групата от различни симптоми, които съставляват синдрома, известен като дълъг Covid.

„Това подробно изследване на изображения на цялото тяло потвърждава, че промените в множество органи се наблюдават месеци след хоспитализация за Covid“, каза той.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">„Проучването на Phosp-Covid работи върху разбирането защо се случва това и как можем да разработим тестове и нови лечения за продължителен Covid.“

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР