Дъжд затрудни японските спасители, издирващи днес 20 изчезнали, след като

...
Дъжд затрудни японските спасители, издирващи днес 20 изчезнали, след като
Коментари Харесай

Смъртоносни свлачища в Япония, двама загинали и 20 изчезнали

Дъжд затрудни японските спасители, издирващи през днешния ден 20 изчезнали, откакто свлачища, провокирани от проливни дъждове, удариха централния град Атами, убивайки две дами , заяви локално длъжностно лице, представено от " Ройтерс ".

Спасени са общо 19 души , като двама са ранени, а към 130 здания са наранени , откакто наводнения, свлачища и каскадна тиня срутиха и полупотопиха къщи през вчерашния ден в морския град, който се намира на 90 км югозападно от Токио. Това е прецизирал Юта Хара, представител на кметството на Атами, по телефона за " Ройтерс ".

" Просто желаех да рева (когато видях какво се е случило) ", отбелязва Наото Дате, 55-годишен артист, който се е завърнал в родния си град към 3 часа сутринта в събота, с цел да ревизира вредите.

" Тази област е в котловина сред планините и през нея тече дребна река. Над тази дребна река има стръмен скат и свлачището се сурна надолу по ската и стана река ", посочи Дате.

" Тъй като там живееха доста възрастни хора, мисълта, че може да има хора, които не са съумели да избягат от бедствието, в действителност ме натъжава в действителност ", акцентира той.

Наводненията припомнят за естествените бедствия - в това число трусове, вулкани и цунами - които изтезават Япония, където столицата Токио ще бъде хазаин на Летните олимпийски игри, започващи този месец.

Премиерът Йошихиде Суга помоли хората в засегнатите региони да останат нащрек и да вземат защитни ограничения, откакто той и министри от кабинета се срещнаха през днешния ден, с цел да обсъдят бедствието и проливния дъжд в централната и източната част на Япония.

Около 700 души от полицията на префектура Шизуока, пожарникари и японската войска продължиха напъните си за търсене и избавяне, само че интервенциите им бяха прекъсвани два пъти поради риск от разронване на почвата и предизвестия за вторични вреди от дъжд.

В засегнатия регион, където прекъсващи валежи от дъжд продължиха, към 387 души са били евакуирани към 11:00 ч. локално време през днешния ден.

Хейта Кавакацу, губернатор на префектура Шизуока, сподели на конференция, че строителството на жилищни региони наоколо до засегнатия от бедствието регион може да е понижило способността на планината да задържа вода и да е предизвикало бедствието , посочи организация " Киодо ".

" Префектурата ще изследва причинно-следствената връзка сред двата фактора ", уточни Кавакацу.

Свлачищата са се случили към 10:30 сутринта през вчерашния ден в Атами, който е дом на курорти с горещи извори и е ситуиран на стръмен скат в залив. Смята се, че водата, калта и отломките са текли по река в продължение на към 2 км до морето, оповестиха локалните медии.

Местната телевизия излъчи фрагменти на рухнали и полупотопени къщи. Кадри в обществените мрежи демонстрират отчасти потопени коли и избавителни служащи, които бродят през вода до кръста с дребен избавителен сал.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР