Дагмар Найзер и съпругът ѝ са едни от стотиците хиляди

...
Дагмар Найзер и съпругът ѝ са едни от стотиците хиляди
Коментари Харесай

Германия: когато парите не стигат за живот


Дагмар Найзер и брачният партньор ѝ са едни от стотиците хиляди възрастни германци, получаващи обществени пенсии. Държавата заплаща наема и отоплението им. За ток, храна, медикаменти и всичко друго имат към 600 евро. Едва се оправят.

Дагмар Найзер желае просто една плодова салата. От доста време тя не си е купувала сладолед, нито пък е ходила на ресторант. За 71-годишната жена от Мюнхен и нейния брачен партньор Петeр даже плодовата салата е нещо особено.

И двамата получават обществена пенсия. Наемът и сметките за газ се покриват от страната. За всичко останало - ток, лекарства, храна - те заплащат сами. Разполагат с към 600 евро на месец. Всичките им спестявания, насъбрани по време на 30-те години трудов стаж, са се изпарили.
Редакцията предлага
680 000 души получават обществена пенсия

Германският канцлер Олаф Шолц даде обещание. Той желае бързо да се вкара спомагателен пакет, който " да обгръща всички групи в обществото ".

Не са по никакъв начин малко хората в, които не са съумели да заделят средства и в този момент изключително мощно усещат последствията от пандемията, инфлацията и войната. Хора като Дагмар Найзер нямат никаква изгода от увеличението на необлагаемия приход, от по-високите детски надбавки, надбавките за работа от у дома или пък от отстъпките за гориво.

Към септември 2021 година близо 680 000 души в Германия получават обществена пенсия. Но съгласно специалисти бедността измежду възрастните хора е доста по-широко публикувана. " Броят на нерегистрираните случаи евентуално е доста по-голям ", счита Верена Бентеле от обществената организация VdK. " Защото от нашите правни съвещания знаем, че доста хора не подават молби за обществена пенсия, тъй като считат, че това е стигматизиращо. "

Рискът от " обществена рецесия " в Германия пораства

Затова от VdK упорстват за въвеждането на редица ограничения, които да подкрепят бедните хора в Германия. Сред предложенията са разширението на консултантските услуги, еднократна енергийна помощ от 300 евро за пенсионерите, премахването на Данък добавена стойност върху главните хранителни артикули. Според VdK, в случай че напъните продължат да заобикалят най-бедните пластове на обществото, рискът от " обществена рецесия " се усилва.

Дагмар Найзер признава, че от време на време се усеща забравена от политиците. По време на цялата пандемия тя е получила помощ в размер на едвам 200 евро. И нищо повече. А зимата занапред следва. Тя към този момент би трябвало да доплати към 300 евро за електричество. " Несигурността ме натоварва. Постоянно се запитвам: поставяме ли задоволително старания? Можем ли да живеем по този начин? " Найзер споделя, че прекарва доста от времето си в размишления за това по какъв начин може да пести.

71-годишната жена доста деликатно пресмята парите си в супермаркета. Торбата с покупки, които заняса у дома, не е изключително тежка. Но все пак за днешните покупки е дала 27 евро. Щастлива е, че всеки месец тя получава помощ от анонимни донори с посредничеството на неправителствената организация Lichtblick e.V., само че за този месец от нея са ѝ останали единствено още осем евро.

Lichtblick e.V. подкрепя пенсионери, които нямат задоволително средства. От тях тя е получила особено легло, което здравната ѝ каса отказала да заплати, както и кислородна маска, пари за медикаменти и ледник. " Ако ги нямаше, не знам какво щях да върша. Те ме избавиха ", споделя Найзер.

Социалните кухни - цялостни с пенсионери

От организацията споделят, че има от ден на ден нуждаещи се. Подобна е обстановката и при обществените кухни: в границите на последните 10 години броят на пенсионерите в Германия, които се възползват от тях, се е удвоил до към 350 000. Освен това от ден на ден пенсионери се виждат принудени да работят почасово, защото в противоположен случай не могат да свържат двата края.

И Дагмар Найзер е чула за обещанието на канцлера Шолц. Не е ясно обаче по кое време тъкмо ще пристигна плануваният спомагателен пакет. Все още всичко е прекомерно неразбираемо. За 71-годишната германка еднократна помощ не би била от особена изгода. Тя се нуждае по-скоро от месечна сума в допълнение към главния си приход, която да може да изразходва за извършване на покупки. Или премахването на Данък добавена стойност върху храните. Едно е ясно: каквито и ограничения да бъдат въведени, би трябвало да бъдат въведени бързо.

***
Вижте и това видео от нашия списък - от 2017 година:
Когато парите не стигат за живот
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР