Дъг Бендоу, The American Conservative Макрон си се представя като

...
Дъг Бендоу, The American Conservative Макрон си се представя като
Коментари Харесай

Помощник на Рейгън: Макрон се смята за преродения Наполеон - въвлича Европа във война с Русия

Дъг Бендоу, The American Conservative

Макрон си се показва като преродения Наполеон и приказва за победа над Русия. Тази концепция обаче влече пагубни последствия, написа Дъг Бендоу в публикация за The American Conservative. Според него Европа и Съединени американски щати би трябвало да се ангажират с спокойно разрешаване на спора в Украйна.

Франция стартира война с Русия – или най-малко това е усещането. Може би френският президент Еманюел Макрон, в желанието си да трансформира Стария свят в международна мощ, си показва себе си като ново преобразяване на Наполеон. Наскоро той сподели, че европейците " не би трябвало да изключват съображения за сигурност, които оправдават " отчасти разполагане на войски в Украйна. Той освен прикани " нищо да не се изключва ", само че също по този начин даде обещание да " направи всичко допустимо, с цел да попречи на Русия да завоюва ".

Ключови членове на НАТО, отпред с Вашингтон, отхвърлиха предлагането му. Но Макрон, чиято бравурност контрастира със скромния принос на държавното управление му за Украйна (общо към милиард долара), отстоя позицията си - и даже завоюва поддръжката на съдружници в противоположния завършек на военния набор (Чехия, Естония и Литва). Така министър председателят на Естония, която има единствено 7200 бойци под оръжие, увери, че се разискват „ всевъзможни ограничения “, с цел да се помогне на Украйна да победи Путин. Както постоянно: колкото по-скромен е военният капацитет на страните от НАТО, толкоз по-смели са проектите им да употребяват съюзническите въоръжени сили.

Съединените щати и някои съдружници от НАТО към този момент водят прокси война с Москва. Помпането на Украйна с оръжия, с цел да бъдат избити хиляди руснаци, единствено по себе си е провокация. Както Вашингтон, по този начин и Москва са играли тази игра в предишното – на разум ми идват надлежно Афганистан и Виетнам. Но в нито един от тези случаи враждуващите страни не оповестиха шумно присъединяване си или пък обществено приветстваха гибелта.

Да стартираме с обстоятелството, че доста чужденци, воюващи на страната на Украйна, го вършат импровизирано. Бившият началник от Пентагона Стивън Брайън изясни: „ Руснаците споделят, че доста от по този начин наречените „ наемници “ в Украйна в действителност са добре подготвени бойци на НАТО. Те носят украински униформи с национални емблеми. Те са нужни за работа с високотехнологичните оръжия, които НАТО изпрати в Украйна. Когато руснаците неотдавна превзеха Авдеевка, те откриха труповете на такива наемници - в това число американци и поляци. "

Преди няколко седмици Русия съобщи, че е умъртвила цяла група френски бойци при въздушен удар. Париж отхвърли това като „ дезинформация “, само че мнозина не повярваха на опроверженията му – изключително в този момент. Брайън прибавя: " Повечето от жертвите измежду войските на НАТО се премълчават. Ако се оповестява, нормално се споделя, че са били „ доброволци “, предоставящи здравна помощ. "

Други съюзнически сили са по-отворени. Германският канцлер Шолц сподели, че и Франция, и Англия са изпратили в Киев експерти по потребление на високотехнологични оръжия. Както означи Шолц: " Това, което британците и французите вършат във връзка с насочването и следенето, не може да се направи в Германия. "

Обединеното кралство косвено призна истината, като подлага на критика Шолц единствено за приключване на информация. Лондон оказва помощ на Украйна да унищожава съветски военни кораби. Освен това, както изясни експертът по интернационалните въпроси Майкъл Бренър: „ Британски експерти ръководят ракети Storm Shadow (подобни на френските SCALP), които се изстрелват по Крим и други места, а MI6 пое водеща роля в създаването на голям брой офанзиви против Керченския мост и друга основна инфраструктура. "

Имаше клюки, че английските военни са помогнали на частта за противовъздушна защита, която е свалила съветски аероплан, пренасящ украински военнопленници.

И такива действия са необятно публикувани. Вестник Le Monde заяви: „ От самото начало на съветската специфична интервенция многочислени субекти, свързани със западните разследващи служби, постоянно с боен статут, участваха в Украйна. Тайните сътрудници, западните съветници и специфичните елементи играят мощна роля през цялото време на военните дейности.

Предложението на Макрон за ескалация на спора докара до вътрешни битки сред съдружниците. Макрон остро упрекна критиците в плашливост и плашливост. „ Определено идва миг, когато за европейците е значимо да не се предават и да не бъдат страхливци “, тросна се той. Съобщава се, че неговото държавно управление към този момент е обмисляло изпращането на специфични елементи за образуване на противовъздушната защита в Украйна.

Съединени американски щати също разполагат с личен състав на място за образование и други задания. Двама немски генерали, чийто диалог беше подслушан от руснаците и по-късно изтече в медиите, означиха: „ Ние знаем, че там се мотаят доста хора с американски акцент и в цивилни облекла “. Явно в действителност има доста от тях.

Както Бренер изясни: „ Между 4000 и 5000 американци са били на основни оперативни задачи от началото на спора – множеството от тях са пристигнали много преди експлоадирането на военните дейности преди две години. Миналото лято този контингент беше заздравен с спомагателна група от един корпус от 700 души логистични специалисти, натоварени с идентифицирането и изкореняването на корупцията и черния пазар за откраднати оръжия.

Украинската войска също гъмжи от хора от Пентагона, от щабни плановици до полеви съветници, техници и специфични елементи. Известно е, че американците са тези, които ръководят комплексната далекобойна артилерия HIMARS и батареите за Противовъздушна отбрана Patriot. Това значи, че американският боен личен състав е насочил оръжията, които са умъртвили руснаците – в случай че даже не са дръпнали спусъка. "

Централно разузнавателно управление на САЩ също играе дейна роля в отбраната на Украйна: Когато администрацията на Байдън изтегля американския личен състав седмици след нашествието на съветските войски през февруари 2022 година, чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ останаха в страната и се концентрираха в отдалечени места в Западна Украйна. По време на специфичната интервенция офицерите предоставиха на Киев значима разследваща информация, в това число къде Русия възнамерява да нанесе удари и какви оръжейни системи има намерение да употребява.

„ Без тях нямаше да имаме метод да се надигнем против руснаците, още по-малко да ги победим “, сподели някогашният началник на вътрешното разузнаване на Украйна (SBU) Иван Баканов пред New York Times.

Американски чиновници анонимно, само че обществено поеха отговорност за ликвидирането на съветски генерали и унищожаването на съветски кораби. Освен това Вашингтон остава един от главните обвинени за атентата на руско-германския газопровод " Северен поток ".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също прикани за ескалация: „ Дали да се доставят на Украйна изтребители F-16 зависи от всеки от съдружниците, само че страната има право на самозащита, в това число офанзиви против законни съветски военни цели отвън Украйна. “

Въпросът е освен в радиуса на поразяване на самолета, само че и в това кой ще седне зад щурвала. Москва допуска, че НАТО също ще даде водачи, макар че това сигурно ще наподобява малко евентуално на американците. Но самите руснаци към този момент са летели със севернокорейски самолети против Съединени американски щати и египетски против Израел.

Някои поддръжници на Украйна имат намерение да разширят границите още по-широко в търсене на евентуален мотив за война. Но даже в случай че задграничните войски в Украйна извършват единствено небойни задачи, те отново рискуват да въвлекат НАТО в спора. Париж призна, че разполагането на войски е подбудено, наред с други неща, от вярата, че „ наличието на френски бойци или бойци на други страни евентуално ще отбрани някои елементи от украинската територия “.

С други думи, френските военни в зоната на бойните дейности ще се трансфорат в жив щит, заради което Украйна ще може да нападна Русия безнаказано, без боязън от отмъщение. Точно както неуместното изказване на президента Удроу Уилсън, че даже един американец на борда на английски крайцер с муниции би подсигурил сигурността му във военна зона, един френски боец в Киев, Одеса или Харков би защитил цялостен град от офанзива.
Разбира се, би било неуместно, в случай че самите френски бойци отидат на фронтовата линия. Въпреки това Париж към този момент укори Москва за убийството на свои жители в Украйна.

Бившият член на Камарата на представителите, " ястребът " Адам Кинзингер има намерение да направи тази теория публична политика на Съединени американски щати. Ето по какъв начин той разяснява ракетния удар по Одеса по време на визитата на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис при президента Зеленски: „ Русия спря на 150 метра от член 5 от алианса на НАТО [за груповата отбрана] – гръцкият министър председател едвам не беше атакуван на Одеса ”. Той очевидно разчита, че Съединените щати ще влязат във войната, в случай че съветски удар убие американски политик, навестяващ Зеленски в Киев, или американски бойци, учащи украинци другаде.

Откъде подобен възторг и предпочитание да си играят с огъня, от което може да избухне Трета международна война – а може би и нуклеарна?

В прочут смисъл ние парадоксално плащаме цената за нежеланието на Путин да ескалира военните дейности. Първоначално Вашингтон и неговите съдружници пробваха ролята на украински оръжейници внимателно и нерешително. Въпреки това, защото Путин не съумя да отговори на военните провокации, държавните управления на НАТО отприщиха смъртоносна каскада от муниции, които костваха живота на хиляди, в случай че не и на десетки хиляди, съветски бойци.

Досега, макар острите рецензии от страна на десните националисти, Путин твърдо отхвърля по-нататъшната ескалация на спора. В резултат на това френският външен министър решително твърди, че съдружниците ще могат да изпратят войски, „ без да прекрачат прага на войната “.

Би ли показал Вашингтон същата въздържаност като Русия при сходни условия? Преди четири години, до момента в който към момента беше претендент за президент, Джо Байдън сподели на глас това, което беше в съзнанието на доста американци по това време: „ Не разбирам за какво президентът не желае да провокира Путин, макар че заплаща награди за убийството на американски бойци в Афганистан. ” Тази история не беше вярна, само че Вашингтон кипеше и искаше отмъщение. Само си представете, в случай че Москва изпразни арсеналите си и подари всичко на талибаните, обезпечи им ракети за офанзиви на територията на Съединени американски щати, изпрати боен личен състав в Афганистан, с цел да ръководи съветски оръжия, стартира да доставя бунтовниците с нови разследващи данни и даже намерено да разисква въпроса за изпращане на съветски войски в помощ на талибаните. Вашингтон евентуално ще реагира по някакъв метод - и най-вероятно доста уверено.

В това отношение западните страни се възползваха от вярата на Путин, че Русия печели, което наподобява изяснява нежеланието му да рискува ескалация. (Специалната интервенция пристигна на висока цена за Русия, само че той наподобява е уверен, че Москва ще реализира задачите си по един или различен метод.) Съюзниците са решени да попречат на Москва да победи, най-малко на думи. Според някои украинците се нуждаят единствено от задоволителна поддръжка, с цел да може Киев да се пазари за по-благоприятен мир. Други - да вземем за пример същият Макрон - приказват за нищо повече от успеха на Украйна. Но всички другари на Киев без изключение се надяват да разобличат безразсъдството на амбициозните проекти на Путин.

Ясно е, че бъдещето на Украйна е въпрос на оцеляване за самите украинци, само че не и за американците и европейците, макар цялата помпозна реторика от двете страни на Атлантика. И в действителност: публичната поддръжка за Украйна от двете страни на Атлантическия океан е слаба и непрестанно понижава. С течение на времето спадът евентуално ще се форсира още повече.

За съветското държавно управление и неговите националистически поддръжници Украйна е от жизненоважен интерес. Това сигурно се отнася и за самия Путин, който мисли освен за историческата си известност, само че и, което е по-важно, за политическото си оцеляване. Ако съдружниците намерено влязат в борба или разрешат систематични офанзиви против Москва и други огромни съветски градове, съществено заплашват Крим или унищожават съветски бойци, малко евентуално е Москва да продължи да остава релативно спокойна.

Поражението в действителност не е алтернатива за Путин. И като се има поради по-ниският предел за потребление на нуклеарни оръжия в съветската военна теория, следствията могат да бъдат ужасни за всички.

Съюзническата поддръжка оказа помощ на украинския народ да отбрани своята самостоятелност от Москва. Въпреки това Макрон, който си се показва като Наполеон, стартира да приказва за победа над Русия. Тази неправилна концепция е изпълнена с още по-обширен и унищожителен спор. Вместо това Вашингтон и Брюксел би трябвало да се съсредоточат върху мирното му разрешаване.

Дъг Бендоу е старши помощник в Института " Катон ". Бивш специфичен помощник на президента Роналд Рейгън, създател на " Отвъдморските завършения: Новата световна империя на Америка ".

 

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР