Дафне Каруана ГалицияСемейството на убитата журналистка Дафне Каруана Галиция не

...
Дафне Каруана ГалицияСемейството на убитата журналистка Дафне Каруана Галиция не
Коментари Харесай

Премиерът и президентът на Малта нежелани на погребението на взривената журналистка

Дафне Каруана Галиция

Семейството на убитата журналистка Дафне Каруана Галиция не позволи на президента и премиера да участват на погребението, което се състоя този следобяд, оповестиха локалните медии. 53-годишната блогърка и журналистка бе заровена в градчето Моста, покрай родното й място, където бе взривена с бомба в колата й на 16 октомври. Днес в Малта е разгласен ден на народен печал. От офиса на президента Мари-Луиз Колейро Прека, която е показала предпочитание да отиде на погребението, оповестиха, че фамилията на журналистката посредством трета страна е дало да се разбере, че нейното наличие е нежелателно. Същото споделиха и от канцеларията на премиера Джоузеф Мускат. " Семейството разгласи обществено, че не желае представители на управляващите на погребението ", сподели представител на министър-председателя. Галиция беше гневен критик на Мускат и неговото лейбъристко държавно управление. Президентът Колейро Прека, също съществена фигура в Лейбъристката партия, също бе честа цел на рецензии от страна на блогърката. Сред задграничните високопоставени лица, които участваха през днешния ден на погребението бе ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни.
Шефовете на осем водещи медии в Европа и Съединени американски щати приканиха Европейския съюз да окаже напън върху Малта да проверява изцяло убийството на журналистката. Призивът на управленията на вестниците " Гардиън ", " Зюддойче цайтунг ", " Ню Йорк таймс ", " Файненшъл таймс ", " Република ", " Паис " и " Монд ", както и на Би Би Си, е насочен до зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. " Настояваме да употребявате всичките си пълномощия да се подсигурява, че убийството на Дафне ще бъде разследвано до дъно и да изпратите явен сигнал на поддръжка към публицистите, които работят за интереса на обществото, в Малта и по целия свят ", акцентират осемте медии. Европейската комисия прикани Малта да разкрие истината за " варварското " ликвидиране на Галиция. " Цяла Европа гледа към малтийските управляващи ", съобщи вицепредседателят на Европейска комисия Франс Тимерманс. " Искаме директните и непреките виновници за това ужасяващо ликвидиране да бъдат изправени пред съда. Искаме следствията да продължат напред, тъй че всевъзможни други свързани с него нередности също да бъдат съдени, а възможните структурни проблеми – решени ". Тимерманс уточни, че става въпрос за самата народна власт на острова, чийто министър председател, неговата брачна половинка и висши държавни чиновници съдят публицисти, които са ги обвинили в корупция и пране на пари. " Настояваме малтийските управляващи да извърнат света, с цел да подсигуряват, че тази зверска, варварска екзекуция няма да помогне на нападателите да реализират задачата си – никой да не смее да задава въпроси, никой публицист да не смее да проверява властта ", сподели още той. " Това няма да се случи в Европа. Не и под погледа на Комисията ", посочи той.
В настрана изказване ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер осъди остро нападението. Галиция бе пионер на проверяващата публицистика в Малта, а умеенето й да провокира разногласия е доказателство за триумфа на работата й и решимостта й да търси истината, съобщи той. По негово разпореждане през днешния ден знамената пред постройката на Комисията са свалени на половина в символ на печал. Еврокомисията няма пълномощия да се намесва директно във вътрешните действия на държавите-членки.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР