Дадохме тези деветнайсет души, за които събрахме публична информация, на

...
Дадохме тези деветнайсет души, за които събрахме публична информация, на
Коментари Харесай

Кирил Петков: В списъка са Пеевски, Владислав Горанов и дори Бойко Борисов


Дадохме тези деветнайсет души, за които събрахме обществена информация, на 20-ия, за който също има обществена информация. Това съобщи министър председателят Кирил Петков за Нова тв.

Премиерът съобщи, че измежду имената, които е дал на основния прокурор, са Делян Пеевски, Владислав Горанов и даже Бойко Борисов, само че последният попада като „ характерно “ лице обвързвано с следствието на Мата Хара.

„ Кой не е видял пачките и кюлчетата? Защо не е разпитана Мата Хари? Сериозни имена като Маджо… всички приказват, само че никой не смее да повдигне въпроса… Делян Пеевски сега седи на първия ред на Народното събрание. Това са неща, които всички знаем и ние взехме решение да ги кажем “, съобщи министър председателят и добави:

„ Дадохме тези 19 индивида, за които има обществена информация на 20, за който също има обществена информация “.

Според Петков корупцията е структурирана от няколко центъра, към които има доста хора, които ги обслужват. „ Но водещите хора не са чак толкоз доста – 40-50 “, добави той.

Премиерът Петков разкри детайлности от срещата си с основния прокурор Иван Гешев на 4 февруари, след което той и неговият шеф на кабинета Лена Бориславова бяха извикани на разпит в Прокуратурата.

„ Главният прокурор пристигна при мен да приказваме, моята врата е отворена за всички. Заявих му, че профилираното правораздаване би трябвало да бъде закрито. Попитах го на тази среща за какво нямаме резултати в битката с корупцията. Той ме попита: резултати по какво. Аз отговорих: резултати за това, за което всяко българско семейство приказва. Той попита: като кой да вземем за пример. Аз споделих тези имена и той… потегли да ме приканва “, описа Петков.

Премиерът посочи, че имената в листата са събрани от „ моите съветници, моя тим “.

„ В България сме заливани от информация. На базата на журналистическите следствия събрахме тези данни “, сподели Петков и добави, че съгласно него ще бъде триумф да бъдат изчистени най-малко тези случаи, които излизат, когато ги напишем в Google: Ако с тези фигури се оправим и прокуратурата си е свършила работата, това ще е положително начало.

Петков акцентира, че оттук насетне никой няма да прикрива бездействието на Прокуратурата.

Той съобщи, че не знае какви са сигналите, въз основата на които правосъдният министър Надежда Йорданова ще изиска оставката на Иван Гешев, само че добави, че тя ще направи всичко от себе си, с цел да бъде аргументирана тази оставка.

Петков се надява Законът за КПКОНПИ да бъде един от първите, които ще бъдат признати, само че това ще стане след гласуването на Бюджет 2022. Той съобщи, че желаят да разделят тази конструкция на две, като едната от тях ще има проверяващи функционалности. Начело на тази конструкция те търсят човек от чужбина, който да не е обвързван с българската реалност и който има качествата на проверяващ. Още не са намерили подобен човек. „ Дал съм задача да забележим кой от българската диаспора има подобен опит и ще се свържем с него “, сподели Петков.

На въпрос какво мисли за някогашния правосъден министър Иван Демерджиев, министър председателят съобщи, че го харесва и че това е човек, който желае да има смяна, само че с него не е говорено за съответна позиция – в Министерство на вътрешните работи, или някъде другаде.

Министър-председателят разяснява и решенията на Съвета за сигурност, който той свика през вчерашния ден за Украйна. „ Един от най-големите опасности за България е в случай че Русия нападна Украйна, поставят се доста високи наказания и Русия стопира износът на газ... Трябва да имаме явен проект, това е националната сигурност и би трябвало да сме подготвени “, сподели той.

Попитан дали на територията на България ще бъдат ситуирани американски военни, Петков съобщи, че за момента може да удостовери това, че ние вършим български батальон, който ще е под българско командване. Но в него най-вероятно ще има някакви дефицити, тъй като през годините е купувано оръжие и съоръжение, само че не систематично, тъй че да бъде окомплектована изцяло една единица.

Бихме поканили съюзнически сили, в случай че имаме недостиг, добави той.

Петков удостовери, че ще има закъснение на доставката на изтребителите Ф-16 Блок 70 с може би две години, което значи, че тези машини могат да дойдат у нас през 2025 година Една от аргументите това да се случва е и коронакризата, която наруши веригите на доставки.

Петков е безапелационен, че страната ни няма да загуби своя суверенитет.

По отношение на самата коронакриза, министър председателят позволи, че зеленият документ може да отпадне през април. Но за това би трябвало да са налице следните предпоставки: или имунизацията да се усили и да достигнем 60% имунизирано население или да спадне съществено броят на заетите интензивни кревати в лечебните заведения, т.е. вълната да е отминала и да няма заплаха за здравната ни система и хората.

„ Работим по 20 часа дневно. Ние от заран до вечер сме като едни пожарникари. Работим всеки ден, с цел да премахнем по някоя рецесия. Не сме съумели да погледнем още към локалните избори “, сподели той.

Премиерът не разяснява и име за предстоящ шеф на Българска народна банка. Той посочи, че в България има задоволително хора със познания, които могат да заемат поста и добави, че има собствен любимец, само че отхвърли да назове име на този стадий.

Спекулации с Плана за възобновяване не би трябвало да има, безапелационен е министър председателят.

„ Той беше изпратен в Брюксел, имаше корекции, ние дадохме оферти за такива. Сега се разискват и отзивите са положителни. От наша страна нищо не се забавя. Направихме и нещо доста значимо - заместихме парогазовата централа с опция за слънце и акумулатори. Няма риск да загубим парите по Плана. Важно е обаче да ги изхарчим по най-хубавия метод ", изясни Петков.

Премиерът сподели, че метрото е главен приоритет на ръководещите. „ Пари за него ще има от държавния бюджет”, добави той.

Като максимален триумф на своето ръководство Петков уточни оправянето с коронавирус рецесията.

„ Грешки вършим непрестанно, никой не се е родил теоретичен. От заран до вечер рецензии. Но ние вършим най-хубавото, което можем и го вършим с ясното желание, че желаеме да създадем смяната. Като тим и коалиция вършим верните неща “, уверен е министър-председателят Кирил Петков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР