Дадохме добър пример в ЕС по отношение на закрилата на

...
Дадохме добър пример в ЕС по отношение на закрилата на
Коментари Харесай

Кирил Петков: България ще ползва руски петрол до края на 2024 година

Дадохме добър образец в Европейски Съюз във връзка с закрилата на бежанците от Украйна и в този момент влизаме в друга действителност, разяснява министър председателят от Брюксел
България ще употребява съветски нефт до края на 2024 година. Изключението за страната ни към този момент е реалност и ще бъде в детайли записано в детайлното умозаключение от съвещанието на Европейския съвет, което ще бъде оповестено след 2-3 дни. Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков преди втория ден от съвещанието на Европейския съвет.

„ До няколко дни ще пристигна общото умозаключение, в което България ще има обособен параграф, на който ще има дерогация особено за нас до края на 2024 година “, сподели от Брюксел министър председателят във връзка със съглашението на водачите на Европейски Съюз за възбрана на вноса на съветски нефт за 27-те страни от блока.

По думите му ние оставаме единствената страна, която има достъп до пристанище, само че действително има дерогация.

„ За нас беше витално значимо тази дерогация и хубавото е, че не е за един или шест месеца, а е до 2024, тъй че да можем да си оправим рафинерията без това да въздейства на цената поради промяна на микса. Това дава опция за рафинерията ни да работи и в това време да се пренастрои за работа с различен нефт “, акцентира Петков.

„ Радвам се, че пакетът наказания номер шест ще мине “, сподели министър председателят във връзка със прекъсването на петролните артикули от Русия.

Това съгласно него ще прекъсне доста от финансовите потоци към Русия.

Лидерите на страните от Европейския съюз реализираха политическо единодушие за шестия пакет от наказания против Русия, който включва ембарго върху вноса на 90% от съветския нефт и петролни артикули до края на годината.

Лидерите на Европейски Съюз, които се срещнаха в Брюксел, се договориха също по този начин да пресечен достъпа на най-голямата съветска банка Сбербанк до системата SWIFT и да забранят още три съветски държавни радио- и телевизионни оператори.

Премиерът разяснява и отрицателните мнения във връзка преместването на украинските бежанци от хотелите по морето в държавни бази.

„ За три месеца дадохме невиждана поддръжка, в този момент влизаме в малко по-нормални рамки и българската страна не може да продължи до безспир да поддържа първокласно престояване. Условията са положителни, просто не са в хотелите ", изясни той.

„ В това отношение сме добър образец в Европейски Съюз “, безапелационен бе той.

„ Парламентът ще реши дали да пуснем Северна Македония в Европейски Съюз. В момента интензивно се работи по въпроса на дипломатическо равнище “, съобщи още пред публицисти в Брюксел министър председателят Кирил Петков.

Той удостовери информацията, че се работи по среща сред него и Макрон, на която ще участва и президентът Румен Радев. Българският министър председател не се нагърби с прогноза дали ще се извърши желанието на Франция да падне ветото за Северна Македония по време на френското председателство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР