Дадоха на съд двама лекари от Гоце Делчев за немарливо

...
Дадоха на съд двама лекари от Гоце Делчев за немарливо
Коментари Харесай

Дадоха на съд двама лекари от Гоце Делчев за причиняване на смърт на 16-годишна

Дадоха на съд двама лекари от Гоце Делчев за немарливо практикуване на отговорностите им, довели до гибелта на 16-годишна пациентка, оповестяват от прокуратурата.

Окръжна прокуратура - Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт против доктор П.Ш., експерт по ортопедия и травматология, шеф " Отделение по ортопедия и травматология " в МБАЛ " Иван Скендеров " - Гоце Делчев и доктор И.К., експерт по хирургия, ординатор в " Хирургично поделение " в МБАЛ " Иван Скендеров " - Гоце Делчев за немарливо практикуване на здравна специалност, довело до гибелта на шестнадесетгодишна пациентка.

На 29 юни 2013 година 16-годишната М.Т. се наранила в региона на дясното бедро и пубиса, карайки колело. На идващия ден момичето отишло с майка си в Спешното в Гоце Делчев.

След сложена предварителна диагноза дежурният доктор изпратил пациентката за консултация със експерт.

В МБАЛ " Иван Скендеров " ЕООД - гр. Гоце Делчев Т. била прегледана от доктор П.Ш. и призната в отделението по ортопедия и травматология. В приемния ден (неделя) във връзка с пациентката не били осъществени никакви лечебни действия. След проучвания и съвещания със експерти, на 02.07.2013 година лекарският екип в състав доктор Ш. (оператор) и доктор К. (асистент) оперирал болната под локална упойка.

С всеки минал ден положението на момчието се влошавало, вдигало температура, оплаквало се от мощни болки, краката му променяли цвета си, само че доктор Ш. я уверил, че всичко е наред.

На 05.07.2013 година на пациентката по неотложност била осъществена оперативна намеса, след което било уговорено превеждането ѝ в детска хирургия в " Пирогов " за по-нататъшно лекуване. Един час по-късно детето било изписано от болничното заведение в Гоце Делчев, без да е отразено положението му, с влошени параклинични индикатори и без обезпечен профилиран превоз с съпътстващ медицински личен състав.

При постъпването в столичната болница М.Т. била в извънредно тежко общо положение. След извършено лекуване детето било изписано на 9 август 2013 година при усъвършенствано положение.

Оперативните рани били заздравели първично, момичето се предвижвало с две патерици. Поставената от лекарите дефинитивна диагноза била " Сепсис. Посттравматичен флегмон на дясното бедро. Остра дихателна непълнота. Дълбок некротичен фасциит в региона на дясната седалищна област и дясното бедро и в дясната част на корема ".

На 23 август 2013 година, заради недоволства М.Т. още веднъж била призната в " Пирогов ". Шест дни по-късно, на 29.08.2013 година, детето било открито от майката в безсъзнание. Лекарите подхванали реанимационни дейности, само че не съумели да спасят момичето!

След назначени няколко експертни проучвания е открито, че момичето е умряло в резултат на " хеморагичен инфаркт на белия дроб и кръвоизливи в надбъбречните жлези, довели до неочакван срив на сърдечно - съдовата система ".

Забавяне на антибиотичното лекуване и неизвършване на проучвания при обработка на раната е установения значителен пропуск, който е в директна причинна връзка с настъпилите затруднения и смъртен излаз при М.Т.

П.Ш. и И.К. са упрекнати за причиняване на гибелта й, заради немарливо осъществяване на отговорностите си. Лекарите не осъществили съответно диагностициране и лекуване на пациентката.

Д-р Ш. не извършил в цялостен размер условията за проучване на болната. Наред с това не обезпечил консултация със експерт уролог при постъпване на Т. в болничното заведение за търсене на травматични увреждания на тазовото дъно, във връзка със обявените данни за неконтролируемо изпускане на урина. Още в деня на хоспитализацията не почнал широкоспектърна емпирична антибиотична терапия, за предварителна защита на инфектиране на травмираните меки тъкани в региона на таза. Не назначил осъществяване на микробиологично проучване на раневи секрет, за търсене на извършител на възпалението и възможна промяна на лекуването по антибиограма, покриващо и анаеробни микроорганизми.

Д-р К. не съобразил дейностите си с обективното положение на пациентката, като подхванал зашиване на раната на същата. То следвало да се отсрочи, защото затварянето на раната е причина за развиване на анаеробна зараза. Освен това не взел нужен материал от раната преди зашиването и при проверката й, по отношение на идентифициране на причинителя на инфекцията и назначение и осъществяване на антибиотична терапия.

В хода на делото били установени неистинен документи в пациентското досие на потърпевшата Т., заради което с разпореждане на Оперативна програма - Благоевград тези материали по делото са били отделени и изпратени по подготвеност на районна прокуратура - Гоце Делчев.

Предстои наказателното произвеждане против обвинените Ш. и К. да продължи в съда.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР