Дадох ясна заявка, че ще бъда безкомпромисен във всички случаи,

...
Дадох ясна заявка, че ще бъда безкомпромисен във всички случаи,
Коментари Харесай

Вътрешният министър: В случая с Димитър Любенов прокуратурата поиска да не огласяваме случая

Дадох ясна поръчка, че ще бъда праволинеен във всички случаи, в които се откри подпомагане или съучастничество на полицейски чиновници при осъществяване на незаконни дейности от други лица. Това съобщи на брифинг пред публицисти вътрешният длъжностен министър Иван Демерджиев, съобщи Novini.bg
,,Тези чиновници, против които сме безкомпромисни, може би съставляват към 5% от състава на българската полиция. Не може поради тези хора да се поставя леке върху цялата полиция и не трябва техните дейности да пречат към доверието и уважението по отношение на другите, които непрекъснато, рискувайки живота си, опазват сигурността на българските граждани'', добави Демерджиев.

Става дума за три случая, първият от които е от 25 септември, когато беше формирано досъдебно произвеждане против Димитър Любенов при случая, в който Порше се удари в различен автомобил и лиши живота на един френски жител, а различен пострада тежко. По отношение на този случай, за който имахме данни, че наоколо до злополуката е имало полицейски чиновници, възложихме вътрешна инспекция. Така бяха събрани голям брой доказателства, от които се оказа, че в реалност полицейски автомобил се е движел по маршрута, по който се е движел и въпросното Порше. Този полицейски автомобил най-вероятно е спирал по маршрута и е станал очевидец на злополуката, разяснява той.

,,Но вместо да изпълнят служебните си отговорности, те са създали нещо друго. Когато тази информация ми стана известна от дирекция " Вътрешна сигурност ", тя беше неотложно докладвана на прокуратурата, която бе осведомена в детайли със записите. Предложихме двамата чиновници да бъдат арестувани за 24 часа, да се изземат данните от телефоните им и да се подхващат действия'', изясни вътрешният министър.

Наблюдаващият прокурор пое надзор над следствието и ни предизвести, че не би трябвало да огласяваме данни, с цел да не пречим на следствието. Естествено, ние се съобразихме с това, единствено че тези последици бяха поднесени като опит да се показа, че полицията е прикривала служителите на реда в тези дейности. Нищо сходно, безапелационен бе Иван Демерджиев.

,,Още на 30 септември, когато докладвахме на прокуратурата тези условия, въпросните чиновници бяха отстранени от служба, бяха формирани дисциплинарни производства против тях със заповед на шефа на Столична дирекция на вътрешните работи, бяха отнети персоналните им карти, персоналният знак и служебното оръжие'', посочи той.

Вътрешният министър заяви за още два случая – единият от Пловдив, при който служител на реда е получил рушвет от 50 лева Случаят е докладван на 30 септември, а служителят на реда е арестуван, откакто парите са открити в него.

При другия случай на 19 август при инспекция трима служители на реда са пропуснали лице, за което е имало белези, че е използвало наркотични субстанции, без да го ревизират.

Издали са му фиш само. Данните са, че за това са получили без да е ясна по мярка имотна полза. Незабавно са формирани дисциплинарни производства, чиновниците са отстранени от служба, сподели още вътрешният министър.

,,Случаят в Шумен е много по-сложен, само че огромна част от информацията по него е класифицирана. Ако основният прокурор не прояви героизъм и не разкрие детайлности по случая, аз ще направя всичко допустимо, с цел да ви осведомявам, без да нарушавам закона'', сподели още Демерджиев.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР