Дадени са предписания на „Брикел в Гълъбово за справяне с

...
Дадени са предписания на „Брикел в Гълъбово за справяне с
Коментари Харесай

Министър Борислав Сандов: Ако „Брикел“ не се справи с високите нива на замърсяване, ще се наложи принудително спиране на дейността

Дадени са наставления на „ Брикел " в Гълъбово за справяне с неорганизираните излъчвания и прахово замърсяване и в случай че те не бъдат изпълнени, ще бъде наложена насилствена мярка за прекъсване на активността на предприятието. Това съобщи пред публицисти вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в петък по време на визитата си в Стара Загора.

„ В момента това дружество не изгаря боклуци. Трябва да гори смесено наред с въглищата и биомаса - плява, като част от горивния развой. Но боклуци няма право да изгаря. Има наставления от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора за справяне с проблемите, свързани с неорганизираните излъчвания, които, в случай че не бъдат изпълнени, ще последват дейности както по отношение на „ Топлоелектрическа централа Марица 3 " в Димитровград, който беше краткотрайно затворен. Аз всекидневно получавам фотоси с това по какъв начин пуши освен от комина ", сподели министър Борислав Сандов. Вчера той направи опит да влезе за инспекция в централата, само че не беше позволен от защитата. След идване на служители на реда и чиновници на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора беше формиран протокол за непозволеното възпрепятстване на надзорен орган и беше направена спомагателна инспекция, с открити нарушавания в нея. Министърът на място съобщи, че предприятието работи в безспорен прорез със законите на България и по-конкретно в нарушаване на Закона за запазване на околната среда даже след завършилия планов ремонт.

Във връзка с решенията за ръководство на отпадъците на община Стара Загора министър Борислав Сандов заключи, че първо би трябвало да се стремим към ограничение на отпадъците и тяхното разделно събиране при източника. След това към наново потребление на артикули и опаковки, преработване и компостиране на биологичната секта, с което се свежда до най-малко изхвърлянето им в депото. Според него планът на общината за създаване на нова клетка за депониране може да се финансира от ПУДООС.

„ В Топлоелектрическа централа " Контурглобал Марица изток 3 " ще бъдат изгорени пробно 50 тона битови боклуци. Операторът е подал заявление за това в Министерство на околната среда и водите и ще бъдат изгорени битови боклуци от Столичната община ", заяви в отговор на журналистически въпрос министър Сандов. Целта е да се разбере дали горивната апаратура на централата може да работи по този метод. " Не споделям, че тази централа се готви в бъдеще да гори отпадък вместо въглища. Но тя е една от двете американски централи, на които сега страната заплаща за нездравословните излъчвания. Тези контракти изтичат до 2024 и 2026 година и централи като „ АЕS Гълъбово " и „ Контурглобал Марица изток 3 " към този момент търсят други възможности, с цел да понижат тези излъчвания във времето, когато ще би трябвало да ги заплащат сами ", изясни Борислав Сандов. За експериталното изгаряне НЕ е нужна Оценка на въздействието върху околната среда, само че при желание за трайна смяна на горивото ще се изисква екооценка. Той напомни, че централата има личен мониторинг, само че на място ще има и мобилни измервателни станции, които ще наблюдават главните индикатори на нездравословните субстанции. Целият развой ще се следи от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора и Изпълнителната организация по околна среда, като ще има три обособени измервателни станции към обекта в същото време.

Лицензирането и ръководството на зоопарка в града министърът уточни като добър образец за съдействие на локално и държавно равнище. " Градът е едно от най-зелените места в България. Тук има положителни вероятности за развиване освен като географско местонахождение, само че и с помощта на всички предпоставки за европейски политики и тяхното използване ", сподели още министър Сандов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР