Дадени са повече от 200 консултации на жертви, пострадали от

...
Дадени са повече от 200 консултации на жертви, пострадали от
Коментари Харесай

Бюрото за правна помощ спасило 16 жени за последните 2 г.

Дадени са повече от 200 съвещания на жертви, потърпевши от домашно принуждение. 16 дами са избавени за интервал от две години посредством приключено произвеждане с издадени заповеди за отбрана. Това демонстрира данните в доклада на Националното бюро по правна помощ, показано от неговия ръководител Наталия Илиева в Съдебната палата.

Лицата, на които е предоставяна правна помощ, са от уязвимите групи, хора без положителни приходи и такива, които са потърпевши от домашно принуждение.

6324 юристи които оказват такава правна помощ, са вписани.

На формалния телефон на Бюрото, когато е почнала войната в Украйна, доста украинци са потърсили помощ. Бюрото дава опция на всички юристи, които са вписани за работа да дават правна помощ на жертвите потърпевши от домашно принуждение на мястото, където е открито насилието.

Коментар за работата на Националното бюро по правна помощ направиха вицепрезидентът Илияна Йотова и служебният правосъден министър Крум Зарков.

Йотова уточни, че работата на Националното бюро по правна помощ е тематиката за поддръжка към хората, които не могат да употребяват правна отбрана. За тях тази помощ остава в множеството случаи недостъпна и не тъй като би трябвало да се съблюдава буквата на закона, а тъй като всеки човек би трябвало да има право да бъде изслушан и на професионална отбрана, настоя тя.

По думите ѝ изключително последните години има декаданс в отбрана на човешките права. Някои политици приказват за човешките права като първокласна политика, само че самостоятелната и групова отбрана опира и до обществените въпроси. Нуждаещите се нямат задоволително правна просвета и не могат да пазят ползите си. Правната помощ покрива разнообразни видове услуги и помощи, уточни Йотова.

Тя добави, че доста от законите, които се отнасят до насилието и промяната в правосъдната система не получили нужното болшинство макар напъните на отрасловите служебни министри. Законите стоят не просто на трупчета, само че срещат и сериозна опозиция, уточни тя. Илияна Йотова е оптимист и има вяра, че ще бъде основан механизъм за битка с домашното принуждение.
 48-ият парламент не съумя да одобри
48-ият парламент не съумя да одобри " усилена отбрана за дами от принуждение "

С прегласуване депутатите отхвърлиха измененията в Закона, препоръчани от Демократична България и Българска социалистическа партия

Според нея освен би трябвало да се оказва помощ на нуждаещите се, които по разнообразни аргументи не могат да потърсят правна помощ, а да се търси посредством експертната помощ понижаване бедността. Добре е да се изследват кои са най-засегнатите групи и на кои хора би трябвало да се оказва помощ. Не по-малко комплицирана е отбраната на деца, липса на естествени условия за живеене, контузии, липса на достъп до обучение, изброи още Йотова. Всичко това с изключение на правна помощ изисква мощни обществени политики, съгласуваност на министерства и разнообразни организации.

От своя страна правосъдният министър Крум Зарков добави, че би трябвало да бъде обезпечено конституционното право на всеки един човек, без значение какво е неговото състояние. В доклада ще се види, че това е една от институциите, в които има последователност и ръководителите надграждат, регистрира Зарков. В 48-ото Народно събрание бе признат значим закон, който ще способства за това повече хора да могат да се възползват от правна помощ, само че ще бъде ново предизвикателство за тези, които би трябвало да я оказват и дават, означи Зарков.

Той благодари за свършеното дотук и съобщи, че има вяра, че отсега нататък Национално бюро за правна помощ ще реализира още по-добри резултати за хората, които имат потребност от правна помощ.
 В тежко положение е жена, станала жертва на домашно принуждение в Пловдив
В тежко положение е жена, станала жертва на домашно принуждение в Пловдив

Това е следващ случай на побой в последните дни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР