Даден е стартът за въвеждане на електронна система за събиране

...
Даден е стартът за въвеждане на електронна система за събиране
Коментари Харесай

Подписаха договора за тол системата

Даден е стартът за въвеждане на електронна система за събиране на пътни такси след повече от две години закъснение. 150 милиона лв. е цената на контракта, подписан сред изпълнителя и Агенция „ Пътна инфраструктура “. Срокът за осъществяване е 19 месеца. Тол системата ще вкара обективен модел на таксуване, посочи районният министър Николай Нанков. Увеличение на цените на винетките за леките коли няма да има, акцентира министърът.

Тол системата ще бъде проектирана и построена за 7 месеца, а през останалите 12 ще се вършат проби и оценка на успеваемостта й.

Автобусите и тежкотоварните коли ще заплащат за изминато разстояние по цени на километър, които следва да бъдат избрани. За колите ще се употребяват електронни винетки с закрепена стойност, изясни министър Нанков.

" Тя ще вкара справедливият, честният модел на таксуване при прекосяване по нашите пътища. Защо споделям обективен и почтен модел? Защото понастоящем 70 на 100 от приходите в пътната организация на база на винетните такси се образуват от ползвателите на колите, а тези, които амортизират в пъти повече пътищата - камионите, съставляват по-малко от 30 на 100 от цената на всички доходи, които организацията събира ", сподели Нанков.

Около 1 милиард лв. доходи се чакат през първата година след въвеждане на тол системата, което е в пъти повече от приходите сега. Всички средства ще се употребяват за пътна инфраструктура.

Първите задания при проектирането на тол системата са изборът на обсег и основаването на сполучлив модел за гъвкаво тарифиране, съобщи районният министър и добави, че по-гъвкавите цени ще дадат опция за уикенд винетка и еднодневна винетка за леките коли.

Цената на винетките няма да се покачва, посочи Николай Нанков. " Цените няма да бъдат повишавани с електронните винетки, тъкмо противоположното - доста по-лесна за действие ще бъде системата, няма да разпечатваме, отпечатваме и съхраняваме хартиените винетки, няма да бъдат лепени на предните стъкла, а надлежно с видеоконтрол ще бъдат управлявани и ще бъде спазвано спазването на нормативите, респективно дали лидерът е купил винетка за автомобила си ", сподели министърът.

Колко ще коства построяването на тол системата?

Изпълнител на плана за тол системата е консорциумът “Капш трафик солюшънс ” към австрийската компания “Капш ”. Той завоюва, като предложи 50 милиона по-малко от предстоящите 200 милиона лв., а наред с това получи оптималната допустима техническа оценка от 100 точки.

“Капш ” има зад тила си сходни поръчки в няколко европейски страни. Консорициумът ще построи тол системата за своя сметка, а упованията са българската страна да я изплати от приходите след въвеждането й в границите на три години. Източник: Фокус
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР