Dacia си създаде име в автомобилния свят, предлагайки компактни, практични

...
Dacia си създаде име в автомобилния свят, предлагайки компактни, практични
Коментари Харесай

Dacia Jogger – истински чар в непретенциозна честност

Dacia си сътвори име в автомобилния свят, предлагайки компактни, практични и евтини коли за хора, които търсят точно това. Новият Jogger е най-новото въплъщение на този облик, предлагайки комфортна седемместна кола, която извън е с размерите на типично комби от тъй наречените golf клас, само че предлага вътре пространството на миниван. От Dacia споделят, че няма нищо сходно на Jogger на пазара и сме склонни да се съгласим. Това е един седемместен автомобил с висок луфт, който е с размерите на плътно комби, като а Ford Focus Estate или Toyota Corolla Touring Sports. Но с повече седалки, повече пространство и доста по-ниска цена, Jogger в действителност към този момент няма естествени пазарни съперници. И се предлага в ценови диапазон от единствено 27 090 до 34 590 лева Евтин ли е в действителност Jogger и дали Dacia е основала най-изгодния седемместен автомобил на пазара?

С премиерата на напълно новото си пазарно предложение Jogger през септември предходната година, Dacia направи следващата си решителна и новаторска във връзка с пазарното покритие стъпка. С провокационен динамичен дизайн на екстериора, необятен и модулен интериор с опция за обезпечаването на превоз на до 7 индивида, и все по-високо равнище на софтуерната база, този многофункционален модел има сериозният капацитет да се трансформира в случай че не в бестселър на марката, то в несъмнено наличие в челната тройка на портфолиото й.

С стартирането на Jogger, Dacia изцяло обнови всичките си пет модела и в този момент показва най-младата продуктова гама в Европа. Като дъщерно сдружение на Renault, те разчитат на най-новата налична платформа - CMF-B, на която също са основани Clio и Captur. Dacia Jogger се намира в известния сегмент на C-SUV и се показва като същински първенец по обезпечаване на вътрешен размер.

Dacia Jogger е следващото доказателство за решимостта на марката в тактиката й за възобновяване на гамата и в предлагането на налични и рационални отговори на пазарни ниши и потребителски стремежи. В случая приказваме за млади фамилии търсещи отличим като визия автомобил, притежаващ съответни параметри, само че без в крайната цена на бъдат калкулирани софтуерни решения, които "потъват в прахуляк " безусловно след тяхното тестване.

Това което отличава Dacia Jogger от съвсем всеки различен автомобил на пазара сега е неговата многопрофилност. Дизайнът играе основна роля и е сериозен плюс за модела, тъй като с помощта на присъщото оформление на предната част и задна елементи, на надлъжната линия, екипът на марката е основал съразмерност и лъчение на един по-типичен за SUV сегмента модел, в сравнение с комби или MPV.

С дължина от 4547 мм, моделът предлага една извънредно обещаваща база, която ще бъде предизвикателство и за най-обременените откъм багаж фамилии. Конкретно в числа, моделът, в петместена настройка на интериора, дава обещание товарна съдържимост от 842 литра (до горната част на облегалката) до 1819 литра при прегънат втори ред седалки и отхвърлен трети ред. Кабината е също по този начин добре премислена с 23-е литра вътрешно пространство за предпазване.

От някои ъгли Jogger наподобява като смалено Volvo XC70 с повдигнатото си купе, само че има по-изправен контур. Отпред наподобява сносно, с гънки на предния похлупак и най-новата решетка на Dacia. Отзад е по-скоро Volvo XC90 с тези задни светлини, само че квадратната задна врата е малко като при ван. Прави усещане и стъпалото в линията на прозорците, което е там, тъй като задните седалки са по-високи от тези начело, с цел да подкрепят видимостта напред.

В седемместно осъществяване на вътрешността, свободният товарен размер е от 213 литра, става 712 литра при прегънат трети ред седалки и доближава най-много от 1819 литра. За клиенти които търсят нещо по-така от Dacia са планували новаторската модулна система релси за тавана, която марката показа за първи път при новите Sandero и Sandero Stepaway. Тази товарна система предлага с предоставена отвертка Torx спомагателна независимост и улеснение при превозването на по-дълги и обемни товари, като за броени секунди трансформира надлъжните релси в комфортна товарна платформа, към която да бъдат прикачени едрогабаритни предмети, спомагателен багажник или спортна екипировка, като каяци, ски, колела, сърфове и други. Това значи, че няма потребност да носите напречни пръти в багажника – те са просто част от релсите и могат да се употребяват за преместване на кутии на покрива и багажници за колела, когато е належащо. Задната врата обаче се нуждае от внимание при отварянето, тъй като е толкоз дълга, че изисква много свободно място. А в многоетажен паркинг ще се издигне до над два метра, когато е изцяло отворена.

Какво можете да намерите под предния похлупак? Почти всичко за всеки усет – като трицилиндровият бензинов мотор TCe 110 е с мощ 81 кВт/110 к.с., версията с спомагателна LPG система TCe 100 ECO-G е с мощ 74 кВт/101 к.с. И двата модела споделят оптимален въртящ миг от 200 Нм и оптималната скорост от 183 км/ч. Упражнението от 0-100 км/ч става за с 11,2-секунди, в случай че не и повече. Достатъчно е, с цел да извършите километрите по автомагистрала търпими, без въобще да се насърчавате за самолетно шофиране.

Но Jogger не е това. Това е кола за рационални хора - тези, които се интересуват доста повече от спестовност на гориво и излъчвания. Засега се предлага механична 6-степенна предавателна кутия, а автоматизираната се възнамерява единствено за идващия по-късно хибриден модел от 2023 година Не се усеща огромна разлика сред двата мотора по време на шофиране, реакцията им е вярна и предвидима.

Другото съществено преимущество на модела купувачът ще забележи по-късно на бензиностанцията - при модела бензин/LPG, Dacia показва пробег с цялостен контейнер от 1230 - 1254 км, при чисто бензиновя модел 877 км (и двата като 7-местни) със междинен разход на гориво от 5,7 литра на 100 км, а в теста по разбъркан маршрут от към 300 километра разходът беше 6,1 литра на 100 км, което е много покрай заводските данни.

В интериора на дизайнерите е било разрешено много да си поиграят проектирайки мощно модулно транспортно средство. При 7-местната версия последните две седалки могат елементарно да бъдат свалени за няколко секунди без принадлежности. Благодарение на тежестта под 10 кг на седалка, това може да се направи и независимо без никакви усложнения.

Последните две седалки не са подобаващи единствено като импровизация за малко пътешестване, тук към момента имате задоволително място за главата даже за човек висок 1,80 метра. За да седнете на задния ред, седалките на втория ред би трябвало да бъдат надлежно сгънати. Седалките са подредени във прогресивен ред като в киносалон, тъй че има и задоволителна панорама за всички пасажери.

Интериорът е елементарен, пластмасата господства, а няколко приложения от плат омекотяват тази картина. Седалките са комфортни даже при по-дълги пътувания и оферират задоволителна странична опора, отоплението на седалките също се предлага при поискване.

Поставката за смарт телефон до информационно-развлекателната система, която се предлага и с функционалност за безжично зареждане, е интелигентна. Android Auto и Apple CarPlay също са включени в огромната версия на информационно-развлекателната система с осем инчов сензорен екран. Системата е много елементарна с елементарно и бързо насочване - навигацията също не е от последно графично равнище, само че ни водеше по несложнен метод и с положителни известия, а това е всичко, от което в действителност се нуждаем. Задната камера можеше да е с малко по-висока разграничителна дарба, само че най-малко имаме алтернатива за камера за заден ход, до момента в който някои коли, които костват два пъти повече, не могат да предложат това. Двете скоби Isofix на външните задни седалки допълват пакета.

И защото Dacia се грижи за значимите неща, Jogger също е необикновено комфортен и елементарен за ръководство. Ще би трябвало да запазим цялостната си преценка за карането, до момента в който не го караме по дълго във времето, само че нашият френски тест разкри гъвкаво, добре абсорбиращо неравностите окачване, което изглажда несъвършенствата на пътя с лекост. Дори по време на дребен и лек офроуд /липсата на алтернатива за цялостно задвижване значи, че не можете да желаете прекомерно много/ Jogger се оказа изненадващо комфортен и въздържан. С 200-е си мм луфт, и считам, с някои в действителност положителни гуми, подобаващи за времето и повърхността, колата би се справила задоволително в по-трудни пътни условия при множеството водачи.

Въпреки че е чуствително висок просветът на колата, наклонът на купето в завоите не е абсурден и Jogger се усеща задоволително сигурен там. Има задоволително положително сцепление, а ръководството е гладко и вдъхва убеденост. Определено не е парещ /хот/ модел, само че е доста прелестен за каране. Двигателят е леко гръмък единствено при крепко натискане на педала, а шумът от пътя е относително добре заглъхнал. Не е Rolls-Royce, само че за бюджетен фамилен комби не е по никакъв начин зле.

Jogger е направена, с цел да ви обезпечи страхотна стойност за парите ви /value for money/ и сигурно обезпечава това. За парите си вие да вземем за пример получавате главния модел Essential със задни датчици за паркиране, точка за свързване на смарт телефон и ръчен климатик, темпомат и автоматизирани фарове, които повече или по-малко приключват листата.

Ако се ориентирате към разновидността Comfort получавате алуминиеви джанти, умните щанги на покрива, предни датчици за паркиране, камера за заден ход, влизане без ключ и осем-инчов сензорен екран с технологията Apple CarPlay и Android Auto. Включени са още климатик и автоматизирани чистачки на предното стъкло.

Вариантът Extreme SE приближаващ през есента тази година разполага с черни алуминиеви джанти, сиви плъзгачи и боядисани в черно корпуси на огледалата, както и постелки за под с марката Jogger, отопляеми предни седалки и навигация. Очаква се да бъде измежду най-продаваните и може да продължи (вероятно с промени или под друго име) след края на 2022 година, в случай че е толкоз известен, колкото предвижда Dacia.

И в случай че имате план за закупуване на един от трите разновидността, а по-късно да добавите няколко спомагателни екстри, забравете. Единствената алтернатива, която можете да изберете, е цветът на боята.

Наистина ми хареса Dacia Jogger. Има доста какво да предложи за седемместен фамилен автомобил, който е прелестен за шофиране, необятен и относително на ниска цена, и още повече с обичайно качество на направа и равнище на съоръжение. Има и същински сексапил в неговата непретенциозна почтеност. Не чакаме да бъде шлагер измежду клиенти, които се грижат повече за външния си имидж, а измежду тези, които купуват коли мислейки с главите си. Може да не е тъкмо колата, която множеството хора виждат в фантазиите си, само че тя дава всичко, от което се нуждаят. Изводът е, че Dacia Jogger е стабилен фамилен автомобил с редица достолепия, с доста място за предпазване, който няма конкуренция в този ценови сегмент и за целевата си група.

Инж. Иля Селиктар

Ница-София
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР