Дъблинският регламент, според който бежанците се връщат в първата държава,

...
Дъблинският регламент, според който бежанците се връщат в първата държава,
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Дъблинският регламент трябва да бъде променен

Дъблинският правилник, съгласно който бежанците се връщат в първата страна, пред която са минали на територията на Европейски Съюз, би трябвало да бъде изменен. Това сподели в предаването „ Тази събота” по bTV вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Според нея регламентът не работи в спешна обстановка.

„ Той е основан по този начин, че в действителност не знаем какво да вършим тогава, когато настъпи криза”, означи тя.

„ Спомняте си блокажа на 1 милион души, канцлерът Меркел избави и балканските, и централноевропейските страни. Те бяха блокирани и никой не желаеше да ги одобри. Германия тогава сподели взаимност. В същото време търпението на немското общество стартира да се изчерпва. Виждате какво напрежение има в обединението в Германия”, добави Захариева.

„ Трябва да демонстрираме взаимност и да опазваме дружно външните граници на Европейски Съюз, тъй като от бежанска рецесия се трансформира в нелегално миграционна рецесия. Когато ти знаеш, че като дойдеш, където и да било, преминеш нелегално и ще можеш да се движиш свободно в Европа и да избираш къде да живееш, не може да ме убедите, че сте емигрант. Бежанците по принцип търсят първото безвредно място”, означи Захариева.

Тя разяснява и решението за центрове за надзор на мигрантите на територията на Европейски Съюз и отвън нея. По думите ѝ в България няма да има подобен център.
Трудният компромис на евролидерите на тематика „ миграция ” (ОБЗОР) След многочасови договаряния те взеха решение Брюксел да отпусне спомагателни средства за справяне с казуса
„ За страната ни няма нищо да се промени. Неслучайно в тази декларация, която реализираха водачите, се споделя – „ на двустранен непринуден принцип”, никой няма да принуждава никого да приема бежанци.България понесе задоволително тежест. Не желаем да участваме непринудено, това е решението в момента”, акцентира Екатерина Захариева.

„ Няма да стане единствено в случай че затворим външните граници, няма да стане единствено в случай че изменим регламента. Изнесени центрове наоколо до споровете – там да проявим солидарността. Ще бъде по-евтино и по-безопасно за това, да съхраним нашите полезности, такива, каквито сме”, сподели още тя.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР