„Да знаеш корена си, че без корен плод не връзваш“.

...
„Да знаеш корена си, че без корен плод не връзваш“.
Коментари Харесай

Пламен Петров, издигнат за кмет от ГЕРБ, ще превърне Горна Липница в духовното и културно сърце на павликенска община

„ Да знаеш корена си, че без корен плод не връзваш “. Тази мисъл на Кольо Фичето е избрал за свое житейско мото Пламен Петров. Той е претендент за кмет на павликенското село Горна Липница, повдигнат от Политическа партия ГЕРБ. С богата професионална биография, с проведени десетки благотворителни начинания, Пламен Петров е подготвен да поеме ръководството на родното си село, зареден с упоритост и хрумвания, които може да осъществя.

Пламен е прочут освен на хората в Горна Липниница, само че и в арт средите в цяла България. 54-годишният мъж е приключил Тревненското художествено учебно заведение, а през 1994 година се дипломира като магистър във ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий “, компетентност „ Живопис и естетика”.

Член е на Съюза на българските художници. Има независими и групови художествени изложения в Павликени, В. Търново, Габрово, Варна, Бургас, София и други

Фотографията е другата пристрастеност на Пламен Петров. Той има участия в интернационалните и национални фотографски изложения. Носител е на огромната премия за цифрова фография през 2006 година в Приморско.

Попрището,на което се изявява професионално, е маркетинг и реклама. Член е на Нционалната асоциация за реклама и дизайн в България. Има приключен курс на образование по бранд мениджмънт, взел участие е в интернационално образование на експертите в рекламата „ АНУГА” в Кьолн, Германия. Включвал се е в обучителни семинари в Измир и Букурещ, свързани с рекламата на XXI век.



Петров е ръководител на съдружие на павликенските художници „ Арт Росинà “ от 2014 година и е член на Сдружение на павликенските фотографи. Заместник-председател е на съдружие “Арт Рустика” Павликени, организиращо интернационалните симпозиуми и разпространяващо Балканското изобразително изкуство. Активен член е на читалище „ Братство-1884 “ в Павликени и на читалище „ Зора – 1887 “ в Горна Липница. Член е на „ Сдружение за развиване на Горна Липница “ от 2009 година

Зад статистиката в неговата професионална биография се крие разтревожен и търсещ дух, създател, който посвещава огромна част от напъните си на бъдещето, а точно на децата. Всички, които познават Пламен Петров, са наясно, че той влага сърцето и душата си в образованията и заниманията с деца. Десетки са деянията с дребни създатели, които той е провел и управлявал. Председател е на детски пленер “Сбъдната приказка”, който се организира в село Боженци в интервала 1998-2015 година Съорганизатор и началник е на детска школа на Арт резиденция „ Старото учебно заведение “ в Горна Липница от 2010 година

Какво стимулира един създател по душа и по предопределение да се кандидатира за кметското място? Пламен Петров има явен и безапелационен отговор на този въпрос. Първо, че има вяра на претендента на Политическа партия ГЕРБ за кмет на община Павликени Ваня Антонова и е впечатлен от изявените престижи и експерти в листата с номер 43, с която Политическа партия ГЕРБ, ПД „ Социалдемократи” и Съюз на демократичните сили отиват на изборите на 27 октомври. Мотивира ме също опитът и умеенето да поддържам връзка с хора, работещи в областта на локалното самоуправление, публичните действия и културата, показва Петров. Проблемите на дребните обитаеми места като село Горна Липница са не по-малко значими от проблемите на общинския център. Застаряващото население се топи, няма занаят, който да задържа младите, а дребните деца все по-рядко си идват на село, споделя той.

Още преди да е станал кмет, Пламен Петров е потвърдил категорично с труда си, че не просто живее, а гори с проблемите на своето родно село. За него то не е просто обитаемо място, а идея през последните 10 години.

За да е жив коренът и дървото на духовността да дава плодове, той взе участие в съставяне на детска фолклорна групировка „ Липниче “, която тази година получи сребърен орден на Фолклорния фестивал в с. Царевец. С огромно предпочитание се включва в плана „ 1 милион засадени дървета” и с доброволци засаждат фиданки летен дъб в двора на близо двувековната черква в Горна Липница. Инициатор е и на концепцията „ Да залипим Горна Липница”. Неуморният държавник сади лозички пред кметството и в двора на музея, оказва помощ при реставрацията на портата на Селскостопанския музей в селото и в основаването на каменен надпис за музея. Създава декори за сцената на читалището, създава и инсталира надписа Читалище „ Зора-1887 “. Съдейства при снимане на кино лентата за Стефан Караджа и Хаджи Димитър „ Мъже от огън “, аранжира кътове за отдих и прави табели за парка в центаръ на селото. Инициира основаване на музейна колекция с църковна утвар и църковни книги на балкона на църквата, взе участие в поклонническия поход за преместване мощите на Св. Йоан Рилски. Едва ли могат да се изброят всички прояви и начинания, с които се е заел Пламен Петров.



Той има и съответна стратегия за бъдещото ръководство на родното си село. Тя включва разнообразни действия, с които животът на хората ще стане по-добър. Създаване на мини пазар пред пенсионерския клуб с маси, пейки и навеси и създаване на нова социална тоалетна на центъра, са измежду неговите съответни задания. Петров има концепция за основаване на паметни знаци на известните хора от селото. Амбициран е да продължи с грижите си за гробищния парк, с цел да го трансформира в примерен.

Предвид сигурността на жителите, ще въведа строго управление на скоростта за придвижване по основния път, показва той. Сред ограниченията, които планува, е налагането на строги наказания на земеделците, които не престават да торят към вододайните зони и тровят водата с нитрати.

Ще акцентира на чистотата и облагородяването на парковото пространство в центъра, улиците и тротоарите и няма да допусне да се затревят и обрасват с дървета. Ще работи за метаморфоза на сметището и ще опита да възвърне радиоточките.

Особено внимание в неговата стратегия за ръководство е отделено на развиването на селския туризъм в селото. Ще давам всичко от себе си горна Липница да остане водещо в община Павликени с многочислените си културните изяви по събори и фестивали, показва Петров. Ще продължава да работи и с децата, като ги възпитавана просвета и родолюбие, с цел да пазят и знаят корена си.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР