Да започнеш деня си с чаша се оказва вече лукс,

...
Да започнеш деня си с чаша се оказва вече лукс,
Коментари Харесай

Кафето стана луксозна стока в България - цената му скочи с 20,5%

Да започнеш деня си с чаша се оказва към този момент разкош, тъй като цената му се увеличи внезапно. То стана по-скъпо за европейците в сравнение с за хората в други елементи на света, заяви австрийският ефирен канал ORF.
Още по темата
Цената на кафето в България е повишена с 20,5% за година. Това е повече от междинния растеж за страните от Европейски Съюз с 16,9%, разкриват данните на Евростат до края на август. Статистическата работа прави съпоставяне със същия месец на предходната година. В нейното известие се показва: " Последните покачвания на цените може да трансфорат този утринен артикул в съвсем първокласна стока ".

 Кривата на инфлацията при кафето в Европейски Съюз. Графика: Евростат
Кривата на инфлацията при кафето в Европейски Съюз. Графика: Евростат

Цената на прясното пълномаслено мляко, което е подходящо за капучино и лате макиато, също е била приблизително с 24,3% по-висока. А тази на прясното нискомаслено мляко се е нараснала с 22,2%.

В България цената на прясното пълномаслено мляко скочи с 24,1% за година.

Ние сме сред страните от Европейски Съюз с най-голямо повишаване на цените на захарта. Най-голямо е повишаването на шекера в Полша. Инфлацията там е двойна (+109,2%), след Полша се подреждат Естония (+81,2%), Латвия (+58,3%) и България (+44,9%), сочат данните на Евростат.

Цените на захарта през август в Европейски Съюз се покачиха с 33,4% на годишна база, което оскъпява още повече една чаша кафе.

По данни на Евростат максимален скок на цените на кафето на годишна база е регистриран във Финландия - 43,6%, а в Унгария цените на пълномасленото мляко са се нараснали с 51,7%.

При кафето минимум е повишаването в Италия (+6,6%).

Цените на пълномасленото мляко се покачиха изключително внезапно в Унгария (скокът е с 51,7 процента), Литва (увеличението е с 46,8 процента) и Хърватия (оскъпяването е с 43,5 процента). В Германия да вземем за пример нискомасленото мляко е поскъпнало с 30,6 % по отношение на август 2021 година

Още по-висока е ценовата надбавка за захарта в Европейски Съюз, без която мнозина не могат да пият кафето си. Тя коства 33,4 % повече от 2021 година. 

При захарта придвижването на цените е в доста по-широки граници, сочат данните на Евростат. Има 10 страни, в които растежът на цените е под 10%. Сред тях са Австрия (+1,9%), Швеция (2,1%) и Германия (+2,3%).

 Най-високи равнища на инфлация на кафето в Европейски Съюз. Графика: Евростат
Най-високи равнища на инфлация на кафето в Европейски Съюз. Графика: Евростат

В умозаключение Финландия и Литва записват най-голямото нарастване на цените на кафето надлежно с 43,6% и 39,9%, следвани от Швеция и Естония. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР