Да започнем с това, че по време на 48-ото НС

...
Да започнем с това, че по време на 48-ото НС
Коментари Харесай

48-ото НС – кратък парламент на амнезията, хартиените бюлетини и скандалите

Да стартираме с това, че по време на 48-ото Народно събрание един час „ работа “ в пленарната зала ни е коствала на нас, данъкоплатците, близо 30 000 лв..  

За първите два месеца от активността си – ноември и декември, депутатите са получили заплати в размер на 3 784 541 лв..

Като закръглим плюс още един месец – януари – отиваме на над 4 милиона. Да ги сметнем в банкноти от по 100 лв.. Един милион в банкноти от по 100 тежи съвсем 10 кг. Да ги закръглим на 10. 



Това са към 40 кг столевови банкноти. Или 80 кг от петдесетлевови банкноти, в случай че това съпоставяне може да ви помогне да си визиите количеството и „ тежестта “ на депутатските заплати. 

Това са единствено заплатите, без останалите разноски. 

А дотациите на партиите (съвсем различен разход!) са 4 780 000 лв.. Около 100 кг петесетолевки. Не е зле? 

Най-много са за ГЕРБ - 1 265 000 лв., следвани от " Продължаваме промяната " с малко над милион.

Движение за права и свободи са с 687 000 лв., „ Възраждане “ – с 500 000, а Българска социалистическа партия – с 464 000 лв.. „ Демократична България " чакат по сметките си 372 000 лв., „ Български напредък “ - 231 000 лв., а извънпарламентарните партии над един % - 241 000 лв..

За същото време депутатите са имали удоволствието да приказват 127 часа от трибуната. 

Малко преди Коледа от администрацията на Народното събрание разпространиха информация, в която се споделя, че са били признати 22 закона. Следваща информация занапред следва. 

Сухата статистика – настрани, доста по-важно е какво остава в спомените ни от този чудноват парламент с къс живот. 

Още преди изборите, които се организираха на 2 октомври 2022 година, беше обществена загадка, че огромните играчи се приготвят за последващи избори и на всички е било ясно, че създалата се конюнктура на омраза измежду електората (разединен както в никакъв случай преди) е причина за един кух парламент, в който единствено да се тупка топката. 

Въпреки това другите партии имаха опцията да наложат някои законодателни промени – съгласно това по какъв начин виждаха бъдещето си или бъдещето на България. 



За едни беше значимо да върнат хартиените бюлетини и ги върнаха, за други беше значимо да се вкара механизъм за надзор на основния прокурор, само че с разнообразни пречки им изцедиха времето и по този начин и не се стигна до приемане. 

За едни гласувания се седеше до измежду нощ, за други… не остана време. 

Гласувана въпреки всичко бе военната помощ за Украйна, само че съгласно мнозина анализатори – късно и половинчато, а желаните от нас системи С-300 по този начин и не бяха включени в листата. 

От ГЕРБ нарекоха машините за гласоподаване „ Мадуровки “ и желаеха да се върне гласуването с хартия, от Българска социалистическа партия също се оповестиха срещу машинното гласоподаване. 

Интересното е, че така наречен Мадуровки бяха поръчани и платени по времето на кабинета Борисов 3. 

А от Българска социалистическа партия две години по-рано бяха във екстаз от машинното гласоподаване и персонално Корнелия Нинова, от трибуната на Народно събрание, съобщи: „ Затова през днешния ден се обръщам към всички народни представители, само че и към българските жители, с цел да знаят какво се случва. Призовавам: приемете нашите оферти за само и единствено машинно гласоподаване като гаранция за честността на изборите и не отстъпвайте с въвеждане на хартиени бюлетини “. (16 септември 2020 г.).

За по-непаметливите социалисти:

Бившият министър на електронното ръководство Божидар Божанов ни подсети още нещо за „ Мадуровките “: 

„ Министерският съвет на ГЕРБ гласоподава да купи машини. ЦИК в предходен състав, доминиран от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи и с ръководител от квотата на ГЕРБ ги поръчва “.

Относно опасенията за „ операции “, той написа: „ С хартиена бюлетина става същото – пускат се бюлетини от името на негласували гласоподаватели. Машината обаче пази информация за това по кое време е вкарана картата за гласоподаване, тъй че за разлика от на хартия, тук това е откриваемо нарушаване. Затова ние предложихме да се разгласява журнала на събитията. ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия не го поддържаха “.

„ Дневникът е фалшифициран демонстрира операция “ – тъкмо противоположното, това демонстрира, че в случай че има каквото и да било разминаване във флашките (дали поради дефектирала флашка или поради опит за слагане на манипулирана флашка), машината открива това и стопира изборния ден. Това известие ни споделя, че машината се пази от операции “.

Но хартията се завърна, а машинен избор изобщо може и да няма.

След като Българска социалистическа партия и ГЕРБ не помниха, че машините бяха тяхна концепция, в 48-ото Народно събрание имаше и други моменти на амнезия. 

Затварянето на въглищните централи бе приписано на едни, оказа се квалифицирано от други.

След като се случи забавният феномен – всички да се обединят против Политическа партия и Демократична България – разумно, те се трансфораха в дежурните отговорни за всичко. Опитаха да им припишат (при това не без успех) и „ затварянето на въглищата “. 

От Политическа партия се пробваха да напомнят, че договарянето и за това не се е случвало по тяхно време, само че гласът им рядко биваше чут. Затова се пробваха да опростят нещата до ето това хронологично и елементарно пояснение:

„ Припомняме и хронологията на уговорките, които България е поемала в последните години за понижаване на въглеродните си излъчвания:

- 2020 година Бойко Борисов е договорил с Европейски Съюз затваряне на въглищни централи: „ Затваряме въглищата 2030 година и понижаваме излъчванията с 55% “ 
- 2022 година „ Продължаваме промяната “ съумява да предоговори обещаното: „ Не затваряме въглищата и понижаваме излъчванията с 40% “
- Борисов, 2022 г: „ Политическа партия убиват въглищните централи “ “

И, несъмнено, 48-ото Народно събрание беше също по този начин церемониал на свадите. 

Ето това изложение умерено можеше да е изложение на рап борба от деветдесетте, само че в действителност е изложение на коридорите на българския парламент… (Майко блага!):

„ „ Марици “- те не би трябвало да се затварят. Намаляването на въглеродните излъчвания може да стане през сезонно балансиране и не би трябвало да се затварят никакви потенциали. На сътрудниците от ГЕРБ беше ясно казано, че концепцията да сменят вложенията във възобновими енергийни източници и да ги трансферират в следващите планове за саниране на техни компании, няма по какъв начин да стане “, уточни той. 

Жечо Станков прекъсна изявлението на Петков и стартира да му подвиква, още веднъж обвинявайки го в неистина.

 „ Спрете, спрете “, му отвърна Кирил Петков и понечи да му вземе микрофона. Съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ се опита да организира диалог с депутата от ГЕРБ, само че това се оказа невероятно.

Асен Василев се възмути от държанието на Станков и му направи забележка. Кирил Петков от своя страна, този път сполучливо, лиши микрофона на народния представител от ГЕРБ. „ Това е безсрамие “, заключи Петков и предложения Жечо Станков да застане до него. Той, обаче, не откликна на поканата. За сметка на това си откри втори микрофон и продължи да развива тезата си. Станков се подпря на рамото на Петков, който от своя страна го помоли да не го допира.

Теменужка Петкова завладя изказването на „ Продължаваме промяната “ и зае мястото на Петков “.

Това, несъмнено, е откъс на едно журналистическо и много смекчено, съгласно мен, възпитано пояснение за случилото се. Ако желаете да получите киселини и да си вдигнете кръвното, отворете линка и вижте действителното държание, дърпането на микрофони и обикалянето към трибунката, гоненето и умишленото раздразнение от страна на Жечо, който, признавам си – доста го бива да навива нервите на всеки, само че и Теменужка Петкова имаше мощни включвания, пъргаво отбягване и за край, ни в чеп, ни в ръкав, метна и нещо за „ парапетите “… Доста зряло държание, спор няма, напълно уместно за Народното събрание и нямащо общо с жълтите медии. 

Това е държанието, което хората гледат, което им споделя, че експанзията и надвикването са методите за водене на спор. Както споделих: много зряло и напълно уместно за Народното събрание.

Жечо се завърна след по-малко от два месеца…

Имахме и това:

И това:

(това, би трябвало да си признаем, обира доста от точките, в случай че бяха в кварталната кръчма… в Народното събрание може би не е доста добра концепция, само че с това разполагаме като депутати)

После още кавги:

А след това се оказа, че цялата пара била в свирката. А един икономист ни светна, че „ Българските правоохранителни органи не биха могли да надзирават или проверяват активността на Nexo заради простата причина, че тя не оперира в България “ и ченетата ни увиснаха, само че керванът си продължи, а мнозина по този начин и не схванаха защо иде тирада, тъй като бяха прекомерно заети да дъвчат лозунгите с все колците. 

А за край ви предлагаме финалното изречение на тази дописка:

„ Бившият финансов министър към този момент съди Тошко Йорданов от " ИТН ", а делото още веднъж е в Софийския градски съд. Така серията от цивилен искове сред политици продължава. Освен тези каузи Кирил Петков съди Бойко Борисов, Сотир Цацаров съди Кирил Петков, ГЕРБ съди Бойко Рашков. Слави Трифонов също води каузи против Петков и Василев “.

Цяло знамение е, в случай че някой съумява да следи съденето сред законодателите ни. 
 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР