Да запазим Земята чиста!Част от децата от скаутски клуб Лъвче,

...
Да запазим Земята чиста!Част от децата от скаутски клуб Лъвче,
Коментари Харесай

Деца почистиха бреговете на река Тученица

Да запазим Земята чиста!

Част от децата от скаутски клуб " Лъвче ", с помощта и на някои венчъри и водачи, дадоха добър образец като почистиха крайбрежията на река Тученица, в правата от езерото до малко след хотел Кайлъка, като част от самодейността " Заедно за българските реки ".

Наред с най-често срещаните пластмасови и найлонови опаковки, те са разкрили и употребявани памперси, лак за нокти, термос, стъклени бутилки от алкохол, кофа от замазка, кутия от лак, даже строителни материали, кожено яке, писоар и мивка. Целта на активността е освен да се почистят отпадъците, захвърлени от недобросъвестни жители, само че и да притегли внимание към казуса и да даде добър образец.

" За наша наслада доста хора ни похвалиха и се поинтересуваха от коя организация сме. Надяваме се чистотата, която оставихме след себе си, да стимулира хората да пазят природата на прелестния ни парк чиста. ", споделят от плевеския скаутски клуб " Лъвче ".



Някои се надпреварваха кой първи ще вземе следващия боклук.

Река Тученица извира на 1,7 км северно от с. Слатина, община Ловеч, на 359 m н.в. във възвишението Слатински венец. Тече на север, като последователно завива на северозапад, а след село Тученица на запад и още веднъж на северозапад, като пресича Плевенските височини. Между село Тученица и град Плевен образува хубав каньон от карстов генезис в който е ситуиран естествен парк „ Кайлъка “. На територията на парка в поречието на реката са построени два язовира, които придават спомагателна хубост на региона и са причина за развиване на спорт и туризъм. В рамките на Плевен коритото на реката е напълно поправено, а водите ѝ са употребявани за зареждането на ефектната Плевенска водна каскада, притегателно място за разходка и развлечение в центъра на града. Влива се отдясно в река Вит при село Опанец на 52 m н.в.

Реката има ясно изразен пролетен (март-юни) най-много и лятно-есенен (юли-октомври) най-малко. Подхранването на реката е от дъждовни, снежни и карстови води.

По течението на реката в Община Плевен са ситуирани град Плевен и селата Тученица и Опанец.

В горното течение водите на Тученица се употребяват за напояване, като за задачата по течението ѝ са построени два микроязовира – „ Тученица " и „ Сини вир ".

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР