Да загубиш най-важния си играч броени дни преди началото на

...
Да загубиш най-важния си играч броени дни преди началото на
Коментари Харесай

Проблемът Шенгелия: Кои са другите оръжия на грузинците?

Да загубиш най-важния си състезател броени дни преди началото на огромен конгрес е едно от най-неприятните неща в спортния свят. Именно през сходно нещо минава треньорският щаб на грузинския народен тим по баскетбол сега, който няма да може да разчита на своя капитан Торнике Шенгелия. По време на последния мач на своя отбор против Нидерландия преди три дни водачът на “кръстоносците ” получи контузия в рамото, която няма да му разреши да вземе присъединяване на шампионата на Стария континент, започващ през идната седмица.
 Суперзвездата на Грузия пропуща ЕвроБаскет 2022 Суперзвездата на Грузия пропуща ЕвроБаскет 2022
Както е известно, тимът на Грузия се намира в една група с този на завърналия се след 11-годишно неявяване на европейската сцена отбор на България. Двете страни са част от група “А ” на шампионата, в която се поместват още любимците за първите три позиции Испания, Турция и Черна гора, както и този на Белгия. Всеобщите упования са, че Грузия, България и Белгия ще водят спор за четвъртата позиция в крайното класиране на групата, даващо последната квота за продължение към елиминационната фаза на шампионата.

Очертаващата се липса на Шенгелия няма по какъв начин да не окаже своето въздействие върху атмосферата в лагера на домакините от Грузия, защото през последното десетилетие тежкото крило се оформи като един от най-хубавите играчи в Евролигата и име, на което останалите противници на интернационално равнище постоянно са обръщали по-специално внимание. Тази година обаче Токо Шенгелия нямаше да е единствената заплаха за противниците. “Кръстоносците ” съумяха да извадят доста надарени състезатели на високите позиции, като двама от тях даже справедливо са част от най-силната лига в международния баскетбол - НБА.

Става въпрос за трансфериралите 210 сантиметра колоси Сандро Мамукелашвили и Гога Битадзе, които облякоха екипа на родината си след дългия сезон оттатък океана. Особено усещане прави съществуването на 211-сантиметровия Мамукелашвили, който завърши първия си сезон с тима на Милуоки Бъкс в НБА, а по-късно - в средата на юли, се трансформира и в един от водачите на “елените ” в Лятната лига в Лас Вегас. В подготвителните мачове 23-годишното тежко крило записа приблизително по 17.0 точки и 8.8 битки при 47.6% пукотевица от тройката за малко под 30 минути игрово време. Впоследствие Маму, който също по този начин е някогашен ученик на университета Сетън Хол (средно по 17.5 точки и 7.6 битки в последната си година в колежа), се причисли към националния тим, само че превъзходството му не спря - дабъл-дабъл от 16 точки и 14 битки против Турция и 21 точки в коша на Гърция на приятелския шампионат “Акрополис ” в Атина.

Гога Битадзе е на същата възраст, само че към този момент разполага с много по-голям опит от Мамукелашвили в НБА. 213-сантиметровият център завърши третия си сезон оттатък океана, където през последните три години пази емблемата на Индиана Пейсърс. Преди да дебаркира при най-хубавите Битадзе бе видян от скаутите в Евролигата, където бе водеща фигура на Будучност през сезон 2018/19. Тогава младият грузинец реализираше приблизително по 12.1 точки и 6.4 битки през акцията, което му донесе призванието за Изгряваща звезда на сезона в най-силния клубен европейски шампионат. В последните три сезона някогашният избор №18 в Драфта е записал 149 мача в НБА, постигайки приблизително по 5.0 точки и 2.9 овладени топки на дуел.

Доказаните и опитни състезатели в грузинския състав като Гиорги Шермандини (Тенерифе) и натурализирания американец Тад МакФадън (Мурсия), както и крилото на испанския Бетис Бека Буржанадзе също ще имат съществена роля в селекцията на Илиас Зурос. В злощастния за Шенгелия мач против Нидерландия преди три дни Грузия записа дълго чакан триумф след серията от провали в контролите, като точно МакФадън (19 точки) и Шермандини (13 точки) се подредиха незабавно след Токо (20 точки за 21 минути) в колоната с най-резултатните, извеждайки страната си към победа с крайното 77:66.

Грузия стартира присъединяване си на ЕвроБаскет 2022 с дуел против Белгия в четвъртък от 20:00 часа в " Тбилиси Арена ". Мачът против България ще се организира на 6 септември (вторник), още веднъж от 20:00.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР