Да забраним абортите, за да се отклони вниманието от проблемите

...
Да забраним абортите, за да се отклони вниманието от проблемите
Коментари Харесай

Забраната на абортите в Полша: цинизъм по време на пандемия


Да забраним абортите, с цел да се отклони вниманието от проблемите с пандемията - полските ръководещи явно си вършат тъкмо тези цинични сметки, разяснява Бартош Дудек.

Пандемията от Ковид-19 удари Полша тежко - броят на новозаразените и на смъртните случаи доближи рекордни нива. Ясно се обрисува ново цялостно затваряне - т.нар. локдаун. Медицинските служби и здравната система са претрупани, ситуацията е трагично.

Нека на този декор се запитаме: за какво таман в този момент Конституционният съд взе решение по жалбата против абортите? Трудно е да си представим, че моментът е определен инцидентно. А още по-трудно е да повярваме, че това се случва без благословията на най-могъщия политик в страната - Ярослав Качински.
Редакцията предлага
Т.е. логиката демонстрира, че зад съвпадението се крият политически сметки. Например - да се отклони вниманието от неуспеха на държавното управление в битката против ковид. Или пък да се обединят всички дясно-консервативни сили в страната. Защото дано си напомним, че единствено преди седмици обединението на Качински беше застрашена от разпад поради един закон за запазване на животните. В момента тематиката за абортите е напряко великолепен инструмент за сближение на личните редици. В същото време по този начин се лишава и вятърът в платната на все по-силните десни екстремисти. На всичкото от горната страна по този метод Качински си обезпечава благодарността на Католическата черква, която към този момент от години упорства за цялостна възбрана на абортите и с наслада обезпечава предизборна поддръжка на Качински и неговата партия " Право и правдивост ".

Всичко това носи големи партийно-политически преимущества на властващите. Но на каква цена?

Цената се вижда с просто око: разединение в обществото. В момента страстите врят и кипят. Хората изливат на улицата страховете, гнева и омерзението си. На безредиците, избухнали в полския Сейм, опозиционни политички обкръжиха Качински с крясъци " Това е война! ". Изглежда много страшно… Обаче политика, която залага на разцеплението и на конфликта, вместо на разговора и компромиса, е жива игра с огъня. Независимо кой я практикува.

Бартош Дудек

Но не е единствено това. Всеки, който във времената на пандемия от Ковид-19 предизвика хората да излязат на улицата и да се събират на многочислени митинги, работи извънредно безконтролно. Или добре пресметнато. А в случай че в действителност има политическа сметка, то напълно скоро с пръст ще бъдат посочени и новите виновници за разпространяването на ковид в Полша. И това ще бъдат дамите, които стачкуват против възбраната на абортите.

Каква цинична игра единствено!

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР